Overleven in de jungle

De mensen die ik spreek zeggen dat ze de beelden van hun vlucht door de jungle moeilijk uit hun hoofd krijgen,’ vertelt Postigo. ‘Ze hebben vermoorde familieleden of buren uit hun dorpen gezien. Met afgehakte ledematen, sommigen zelfs onthoofd. Ook hebben ze mensen gezien die zijn overleden door een gebrek aan voedsel en water.’

Toen het duidelijk werd hoe groot de aanval op Palma was, zijn onze teams zich in de hele provincie direct gaan voorbereiden. Om klaar te staan voor de grote stroom aan vluchtelingen die we nu zien.
psychologische activiteiten manager Amparo Vilasmil

Van Mueda naar Montepuez

Eenmaal in Mueda proberen veel mensen genoeg geld bij elkaar te krijgen om met de bus naar het zuidelijker gelegen Montepuez te reizen. Maar de prijs van een kaartje is bijna 11 euro. Veel mensen kunnen dit niet betalen. ‘We maken ons zorgen om de mensen die niet genoeg geld hebben voor een bus ticket. Deze mensen gaan te voet verder, zonder eten en zonder schoon drinkwater. Wanneer zij eindelijk de stad bereiken zijn ze er zowel fysiek als mentaal nóg slechter aan toe,’ vertelt psychologische activiteiten manager Amparo Vilasmil vanuit Montepuez.

Medisch project in Montepuez

‘Gezien het aantal vluchtelingen steeds meer toenam, hebben we afgelopen november een project opgezet in Montepuez om medische zorg te bieden. Toen het duidelijk werd hoe groot de aanval op Palma was, zijn onze teams zich in de hele provincie direct gaan voorbereiden. Om klaar te staan voor een grote stroom aan vluchtelingen,’ vertelt Vilasmil.

Postigo voegt toe: ‘Aan de rand van Montepuez zijn twee vluchtelingenkampen ontstaan. In november leefden er ongeveer 3.000 mensen in elk kamp, dit zijn er nu 10.000 per kamp. Anderen wonen bij familieleden of kennissen in de stad. In sommige huizen waar eerst 7 mensen woonden, wonen er nu 30 of 40.’ In totaal zijn er nu ongeveer 50.000 vluchtelingen in Montepuez en dit aantal neemt exponentieel toe.

Wat onze teams doen

‘We werken keihard om erachter te komen welke routes de mensen nemen die Palma ontvluchten, zodat we onze hulp in de hele provincie hierop kunnen aanpassen. Specifiek in Montepuez hebben we teams gepositioneerd bij de twee toegangswegen naar de stad. Zij bieden mentale ondersteuning en helpen mensen omgaan met de traumatische gebeurtenissen,’ vertelt Vilasmil.

Naast Montepuez bieden we ook medische en humanitaire hulp in Mueda, Nangade, Pemba en Macomia. En eerder deze week is er ook een team gearriveerd in Afungi, een schiereiland op ongeveer 25 kilometer van Palma. Dichterbij de frontlinie, zodat we directer hulp kunnen bieden aan gewonden en vluchtelingen.

Medische zorg, chloortabletten en dekens

Naast het bieden van medische zorg werken we samen met andere organisaties om waterputten te slaan en pakketten te verspreiden met essentiële items als dekens, chloortabletten en gereedschap om het land te bewerken’, vertelt Postigo.