Noodsituaties stapelen zich op

Na de komst van corona en een lockdown, kregen de mensen in augustus ook nog te maken met een grote explosie in de hoofdstad Beiroet. En zo stapelen de noodsituaties zich op: armoede, hoge voedselprijzen, maatschappelijke onrust en medicijntekorten. Door de verschillende crises in het land staat de toch al beperkte gezondheidszorg onder grote druk. Daarom is vaccineren hier van groot belang in de strijd tegen de pandemie. Onze hulp is ingeroepen door de Libanese autoriteiten, om het vaccinatieproces te versnellen.

1.873 mensen gevaccineerd

Ouderen en medisch personeel komen in Libanon als eerst in aanmerking voor een coronavaccin. Sommige ouderen zijn echter niet in staat om de vaccinatiecentra te bereiken. Om dit probleem op te lossen, komen onze mobiele teams naar hen toe. Zo heeft iedereen een gelijke kans op een vaccin. Tot nu toe hebben onze mobiele teams 1.873 mensen ingeënt, verspreid door het hele land.

Een hulpverlener van een verpleeghuis in Libanon krijgt haar coronavaccin. ©Tariq Keblaoui
Onze teams vaccineren kwetsbare ouderen in verpleeghuizen in Libanon. ©Tariq Keblaoui

Sterke samenwerking

‘Op woensdag zijn we naar een van de grootste verpleeghuizen in Libanon gegaan, waar ouderen met psychische aandoeningen worden verzorgd’ zegt medisch coördinator Tania Hachem. ‘We waren met drie van onze teams ter plaatse om duidelijk uit te leggen wat we kwamen doen, en hoe het proces eruit zou zien. De samenwerking met de bewoners en het zorgpersoneel verliep heel sterk. In één dag hebben we bijna 400 mensen gevaccineerd.’

Onze coronahulp in Libanon

Naast het ondersteunen van de vaccinatiecampagne, hebben onze teams het ziekenhuis in Bar Elias tijdelijk omgebouwd tot een coronabehandelcentrum met 20 bedden. Alle bedden liggen hier vol. In het ziekenhuis Elias Haraoui in Zahle helpen onze teams op de COVID-19 intensivecareafdeling. En we passen onze activiteiten op de eerste hulpafdeling aan op het helpen van coronapatiënten. Verder voeren we verspreid door Libanon coronatests uit en geven we voorlichting over het virus.