Malaria bestrijden in Niger

Wanneer onze teams Salissou bezoeken, zitten er al 14 kinderen met hun ouders te wachten. Salissou: ‘Ik neem de temperatuur op en probeer met een sneltest te achterhalen of een kind malaria heeft.’ Dagelijks behandelen Salissou en de andere door ons team getrainde vrijwilligers tientallen kinderen. ‘Soms wel 20 op een dag. De diagnose is vaak hetzelfde: malaria!’ Als malaria is gediagnostiseerd, krijgt het kind de eerste dosis medicijnen ter plaatse. Familieleden krijgen dan precieze instructies om thuis de zorg voort te zetten.

Hoe eerder we een ziekte als malaria behandelen, hoe groter de kans is dat we het kind redden
Georges Tonamou, medisch coördinator
Salissou, een van onze vrijwilligers in Magaria, is klaar voor het volgende consult. ©Mack Alix Mushitsi/MSF
Salissou laat zijn medische koffer met medicijnen om zieke kinderen te helpen. ©Mack Alix Mushitsi/MSF

Overal toegang tot medische zorg

Onze teams zien dat er in bepaalde delen van Niger nauwelijks toegang is tot medische zorg. Ziekenhuizen zijn dagenlang lopen en de klinieken die er zijn, hebben niet altijd de juiste medische benodigdheden. Om overal medische zorg te faciliteren, trainen onze teams vrijwilligers in het behandelen van de meest voorkomende ziektes bij kinderen. Dankzij deze vrijwilligers kunnen we in korte tijd meer kinderen de zorg bieden die zij nodig hebben.

Het project is onderdeel van het gemeenschappelijk gezondheidsbeleid dat is aangenomen door de regering van Niger. Tot nu toe hebben onze teams 278 vrijwilligers getraind. Intussen hebben zij 158.000 kinderen behandeld. De diagnose? 6 van de 10 keer malaria.

Inmiddels hebben we onze teams 278 mensen als Salissou opgeleid in Magaria, Niger.
Verpleegkundige Malik

2 vrijwilligers, 500 kinderen

Onze teams blijven de vrijwilligers regelmatig bezoeken. We brengen extra medicijnen, beantwoorden eventuele vragen of reviewen een casus. Support is belangrijk, want de verantwoordelijkheid is groot. Zo draagt Salissou samen met een andere vrijwilliger zorg voor maar liefst 500 kinderen onder de 5 jaar. Salissou vervult hij zijn rol met trots: ‘Ik ben blij dat ik iets terug te doen voor de mensen om mij heen.’