Nog nooit zulke hoge aantallen

‘We hebben nog nooit eerder zoiets gezien en we zijn bang dat dit pas het begin is,’ zegt operationeel manager voor Niger Dorian Job. ‘Elk jaar, rond deze tijd, verwachten we een piek in de malaria infecties, net als in het aantal nieuwe gevallen van ondervoeding, maar we hebben nog nooit eerder zulke hoge aantallen opnames gezien.’

Slechts een zesde behandeld

Gezien de sterftecijfers van voorgaande jaren, denken onze artsen dat ze slechts een zesde van de kinderen hebben behandeld die medische zorg nodig hebben. Veel patiënten met malaria of ondervoeding lijden vaak ook aan andere ziektes.

Te laat binnengebracht

‘Terwijl ons ziekenhuis helemaal vol zit, zijn er waarschijnlijk nog honderden kinderen buiten het ziekenhuis die ziek zijn en niet de medische zorg krijgen die ze nodig hebben. De kinderen die we opnemen worden vaak enorm laat naar ons gebracht, waardoor ze al veel complicaties hebben ontwikkeld die niet te behandelen zijn’, zegt Job.

Sterftecijfer verontrustend hoog

Ondanks de pogingen om het jaarlijkse aantal malaria-infecties te verminderen, blijft het sterftecijfer verontrustend hoog. Artsen zonder Grenzen heeft 243 ervaren medische medewerkers uit heel Niger en de rest van de wereld naar het ziekenhuis gestuurd. Ze moeten ervoor zorgen dat de patiënten de best mogelijke medische zorg ontvangen.

Ook zijn er mobiele klinieken ingezet om kinderen waar mogelijk dichter bij huis te verzorgen.

Enige ziekenhuis in regio

‘Het ziekenhuis in Magaria is het enige voor de 700.000 mensen in de regio’, zegt Job. ‘Hiervan is 20% jonger dan 5 jaar. De gezondheidszorg inde regio heeft gebrek aan geld, middelen, training en ondersteuning. Hierdoor is er voor veel mensen geen toegang tot medische zorg en dit eist levens. Als we onze capaciteit verdubbelen is er nog steeds niet genoeg zorg voor alle kinderen onder de 5 jaar in deze gemeenschap.’

Sinds 2005 is Artsen zonder Grenzen actief in de regio Zinder, waar Magaria ligt. Onze teams verbeteren er samen met het Nigerese ministerie van Volksgezondheid de medische zorg voor kinderen. Ook proberen ze ziektes te voorkomen, opsporen en te behandelen.

In het ziekenhuis van de drukke stad Magaria runt Artsen zonder Grenzen een kinderafdeling met 435 bedden. Tussen 1 januari en 31 augustus 2018 zijn er al meer dan 11.100 kinderen opgenomen. Alleen al in augustus werden 3.300 kinderen jonger dan 5 jaar opgenomen.

De kinderafdeling telt momenteel 594 medewerkers, onder wie 485 artsen en verpleegkundigen.