Afschuwelijke vicieuze cirkel

Italië werkt met EU-steun samen met de Libische autoriteiten om mensen die de Middellandse Zee oversteken, tegen te houden. Eenmaal teruggestuurd belanden de meesten in detentiekampen waar zij slachtoffers worden van slavernij, mishandeling en mensenhandel. Hierdoor ontstaat een afschuwelijke vicieuze cirkel Dat de EU de Libische autoriteiten, en daarmee deze praktijken, steunt maakt de EU medeverantwoordelijk voor wat er met duizenden migranten en vluchtelingen in Libië gebeurt. Dat blijkt uit een verschenen rapport van Artsen zonder Grenzen, 'Out of Libya'.

Italië heeft met EU-steun jarenlang de Libische kustwacht gefinancierd om mensen op de Middellandse Zee te onderscheppen. De EU heeft daarom de verantwoordelijkheid om deze slachtoffers bescherming te bieden.
Judith Sargentini, directeur Artsen zonder Grenzen voor Nederland.
Moussa Zarre, intercultureel bemiddelaar is in gesprek met de mensen uit Libië.
Moussa Zarre, intercultureel bemiddelaar is in gesprek met de mensen uit Libië. © Yarin Trotta del Vecchio/MSF

Mensen opvangen in Italië

Onze teams zijn een nieuw project gestart in de regio Calabrië in Italië om mensen op de vlucht medische en psychologische zorg te bieden. We bieden hulp vanuit een kliniek in het havengebied, waar de laatste maanden veel mensen zijn aangekomen via zee.

We hebben gezinnen, alleenreizende minderjarigen en zwangere vrouwen zien arriveren na een dagenlange reis. Ons doel is om de meest kwetsbare mensen onmiddellijk van hulp te voorzien.
Giovanni Perna, projectcoördinator in Calabrië en Sicilië.
Een groep mensen die net zijn aangekomen op het eiland Samos, Griekenland. © Alice Gotheron/MSF
Een hulpverlener laadt de auto in met kits voor medische noodhulp op het eiland Samos, Griekenland.

Stop de samenwerking met Libië

Wij roepen Nederland en de EU op om de samenwerking met Libië stop te zetten zolang er geen garanties dat vluchtelingen veilig zijn in Libië. Vluchtelingen mogen niet teruggestuurd worden naar Libië zolang mensenrechten geschonden worden. De EU moet bestaande hervestigingsprogramma’s verbeteren en alternatieve, veilige evacuatieroutes creëren.