4 tuberculosebehandelcentra

Onze teams ondersteunen het Wit-Russische ministerie van Volksgezondheid in 4 tuberculosebehandelcentra in de hoofdstad Minsk en in Volkovichi, een dorp in de Minsk-regio. Naast het behandelen van patiënten geven wij ook inhoudelijk advies: over hoe om te gaan met antibiotica die de laatste jaren op de markt zijn gekomen en hoe je mensen kunt helpen de kuur voor resistente tuberculose vol te houden. Omdat deze vorm van tuberculose resistent is tegen 2 van de 4 standaardmedicijnen voor tuberculose, moeten deze mensen met zwaardere antibiotica worden behandeld. En dat gaat gepaard met bijwerkingen die zó ernstig zijn, dat deze mensen tot wanhoop worden gedreven. Daarnaast bezoeken onze teams een strafkolonie in de plaats Orscha. Hier behandelen zij ingezetenen met resistente tuberculose en bijkomende infecties als hepatitis C.

Psychosociale hulp

Vanwege hun ziekte worden mensen met resistente tuberculose veelal door anderen gemeden. Daardoor komen ze in een sociaal isolement terecht. Ook hebben veel mensen drugs- of alcoholproblemen en vaak ook nog het hiv-virus. Naast een medische behandeling is psychosociale support daarom essentieel om patiënten te helpen de zware tot wel 2 jaar durende antibioticakuur vol te houden. Want voor het lichamelijk herstel van de ziekte is hun algemene welzijn cruciaal. Daarvoor hebben onze teams, in samenwerking met het Wit-Russische ministerie van Volksgezondheid, een speciaal hulpprogramma opgesteld. Maandelijks krijgen tussen de 70 en 80 patiënten hier een psychosociaal consult. De eerste tekenen wijzen erop dat deze supportsessies de gewenste positieve impact hebben op de mensen en hun genezing. Ook voeren onze teams een studie uit om de effectiviteit en haalbaarheid van dit programma aan te tonen.

Op zoek naar nieuwe, betere kuur

Ons project in Minsk is tevens één van de vijf locaties van het klinisch onderzoek dat wij uitvoeren onder de naam TB-PRACTECAL. Ons doel is een nieuwe, kortere en betere kuur voor resistente tuberculose te vinden. Een droom waarvan de start mogelijk werd gemaakt door het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij. Het doel is het vinden van een kuur van enkel 6 maanden waarbij de patiënten maar 5 pillen per dag hoeven te slikken, in plaats van 2 jaar 20 pillen per dag. En waarvan de bijwerkingen een stuk beter te verdragen zijn voor de patiënten. TB-PRACTECAL wordt vanuit Londen geleid door ons medisch onderzoeksteam. Naast Wit-Rusland vindt ons klinisch onderzoek ook plaats in Oezbekistan en Zuid-Afrika.

Tweede onderzoek

In Minsk voeren we daarnaast een tweede studie uit onder de naam endTB. Deze studie evalueert de veiligheid en doeltreffendheid van de nieuwere antibiotica tegen tuberculose: bedaquiline en delaminide. Aan dit onderzoek nemen meer dan 120 patiënten deel.

  • 4255
    psychosociale consulten uitgevoerd in 2019
  • 60+
    patiënten nemen deel aan ons onderzoek om een kortere, betere kuur voor resistente tuberculose
  • 50+
    mensen behandeld voor hepatitis C in 2019

Gerelateerde verhalen

  • Onze teams hebben 4255 psychosociale consulten uitgevoerd in 2019.

Vechten tegen tuberculose

Steun onze teams wereldwijd

Icoon ebolabril

Met € 25 kunnen wij 2 goed afsluitende veiligheidsbrillen kopen.

MSF313364_Medium.jpg

Met € 30 kunnen wij 2 gelaatsbeschermers kopen.

Mondmasker.png

Met € 15 kunnen wij 7 mondmaskers met filter voor hulpverleners of patiënten kopen.

gloves_handschoenen_MSF313367_Medium.jpg

Met € 5 kunnen wij 200 onderzoekshandschoenen kopen.

Mondmasker.png

Met € 7,50 kunnen wij 22 chirurgische maskers voor onze hulpverleners kopen.

MSF313365_Medium.jpg

Met € 10 kunnen wij 6 chirurgische jassen met extra bescherming kopen.

Ga mee op missie!

Wereldkaart