Van transparantie tot financiering: onze zorgen

  • Innovatie en onderzoek
    Innovatie in geneesmiddelenonderzoek wordt gedreven door winst, niet door medische behoeften. En al helemaal niet door de medische behoeften van mensen in armere landen. Als een medicijn, test of vaccin geen groot geld oplevert of de aandelenkoersen verhoogt, wordt het misschien niet gemaakt. Hoe hard het ook nodig is.
  • Transparantie in geneesmiddelenonderzoek
    Een geneesmiddel is vaak duur. Voor veel mensen te duur. Waarom is niet duidelijk. Meer transparantie in de kosten van geneesmiddelenonderzoek is belangrijk. Om zo vast te kunnen stellen wat we nou eigenlijk voor een medicijn horen te betalen.
  • Patenten en intellectueel eigendom
    Farmaceutische bedrijven hebben patenten. Hierdoor hebben ze een monopolie op de productie en verkoop van geneesmiddelen. Octrooiwetten en -regelgeving kunnen de prijzen van geneesmiddelen hoog houden.
  • Publieke financiering
    Veel medicijnen, testen en vaccins worden ontwikkeld met steun van publieke financiering, zoals financiële steun van overheden. Maar er worden geen voorwaarden aan deze steun verbonden. Dit is een gemiste kans om afspraken te maken over toegang, betaalbaarheid en transparantie van geneesmiddelen.
Onze bioloog in het laboratorium van het tuberculose ziekenhuis in Oekraïne. © Oksana Parafeniuk
Tuberculose medicatie. © Oksana Parafeniuk

Wegkijken is geen optie

We geven prioriteit aan de specifieke zorg die nodig is voor onze patiënten. Zoals vergeten tropische ziektes (onder andere ebola en slangenbeten), antibioticaresistentie, hiv/aids, tuberculose, diabetes en hepatitis. Grote farmaceutische bedrijven negeren deze ziektes. Wij kunnen dat niet.