Bekijk de bijeenkomst terug

Videostill Balie event

De bijeenkomst

Tijdens de bijeenkomst in De Balie ontving gespreksleider Bahram Sadeghi diverse gasten om te praten over de toegang tot medicijnen. Elke dag zien onze teams hoe het winstoogmerk van de farmaceutische industrie boven het belang van de volksgezondheid wordt gesteld. Hoe komt de prijs van medicijnen tot stand? En hoe zorgen we ervoor dat medicijnen niet langer worden gezien als luxeproduct? Tijdens de bijeenkomst werd dit onderwerp van verschillende kanten belicht door experts en vertegenwoordigers van de farmaceutische industrie. Dat dit probleem geen ‘ver van je bed show’ is, wist MS-patiënt Remco van Wijk. De medicijnen die hij nodig heeft kosten hem onnodig duizenden euro’s per jaar. Onze directeur operationeel onderzoek Amrish Baidjoe vertelde over de strijd die Artsen zonder Grenzen voert voor betere toegang tot betaalbare medicijnen wereldwijd.

Sprekers

Deze sprekers waren aanwezig tijdens de bijeenkomst:

Remco van Wijk

Remco van Wijk

Triatleet en tech-ondernemer

Triatleet en tech-ondernemer Remco heeft de progressieve zenuwziekte MS. De medicijnen die hij voorgeschreven krijgt, kosten hem 16.000 euro per jaar. Na onderzoek kwam hij er al snel achter dat de Amerikaanse producent onder eigen naam een oud medicijn op de markt heeft gebracht om de prijs op te drijven. Om aan te tonen hoe disproportioneel de prijzen van zijn medicijnen zijn, ontwikkelt hij zijn eigen medicijnen. Over zijn persoonlijke strijd tegen de farmaceutische industrie maakte hij de documentaire Remco vs. Pharma.

Amrish Baidjoe

Amrish Baidjoe

Directeur operationeel onderzoek bij Artsen zonder Grenzen

Naast epidemioloog is Amrish Baidjoe directeur operationeel onderzoek bij Artsen zonder Grenzen. Ook is hij als docent verbonden aan de London School of Tropical Medicine. In zijn dagelijks werk begeleidt hij onze projecten gericht op de bestrijding van infectieziekten en doet hij onderzoek naar uitbraak van deze ziekten.

Judith Tielen

Judith Tielen

Tweede Kamerlid VVD

Judith Tielen is sinds 31 oktober 2017 lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD. Voordat de landelijke politiek lonkte, heeft ze zich drie jaar ingezet in de Utrechtse gemeenteraad, naast het werk voor haar eigen marketingadviesbureau. Ze heeft een achtergrond in geneeskunde en de zorg. Judith is onder meer woordvoerder voor thema’s als de zorgverzekeringswet, curatieve zorg, geneesmiddelen, corona en toezicht voedselkwaliteit.

Lucien Hordijk

Lucien Hordijk

journalist farma en geneeskundige zorg

Lucien Hordijk is journalist en gespecialiseerd in de farmaceutische industrie en de geneeskundige zorg. Hij stelt kritische vragen over belangenconflicten, regelgeving, medische lobby's en de betaalbaarheid van de zorg. Zijn werk werd onder andere gepubliceerd in The British Medical Journal, het NTvG, Follow the Money, Het Financieele Dagblad, NRC, De Groene Amsterdammer en De Correspondent.

Victorine

Victorine de Milliano

beleidsadviseur campagne voor toegang tot medicijnen Artsen zonder Grenzen Nederland

Victorine de Milliano (28) liep in 2015 haar stage bij onze afdeling Humanitarian Affairs en volgde daarna een master International Development and Humanitarian Emergencies in Londen. Sinds 2021 werkt ze als beleidsadviseur voor onze Access Campaign. In deze rol maakt ze zich hard voor de gelijkheid in toegang tot medicijnen wereldwijd.

Ad Antonisse

Ad Antonisse

directeur Markttoegang en Externe Betrekkingen AstraZeneca

Als directeur Markttoegang en Externe Betrekkingen is Ad Antonisse bij AstraZeneca verantwoordelijk voor beslissingen die invloed hebben op de toegankelijkheid van geneesmiddelen. Hij studeerde scheikunde aan de Radboud Universiteit en Marketing aan de NIMA en beschikt over een brede kennis van gezondheidseconomie.

Vragen of opmerkingen?

Neem gerust contact op Merel van de Geyn, onze coördinator evenementen. Dat kan per mail of telefonisch.

Merel van de Geyn

Merel van de Geyn

Coördinator Evenementen