In actie waar nood het hoogst is

Wij zijn een medische noodhulporganisatie die in actie komt waar de nood het hoogst is, en daar waar onze teams een verschil kunnen maken. Dit doen we wereldwijd, en - als dat nodig is - ook in Nederland. Voordat we onze teams van experts ergens heen sturen, inventariseren wij altijd wat waar het meest behoefte aan is.

Contact met Nederlandse instanties

Sinds de uitbraak van COVID-19 in Nederland hebben wij nauw contact met alle officiële Nederlandse instanties. De grote druk op de ziekenhuizen baart ook ons zorgen en wij leven mee met alle hulpverleners die in Nederland deze pandemie aanpakken. Zij leveren een ongelofelijke prestatie. Onze expertise en ervaring bij uitbraken van ziekten is groot, maar in Nederland is veel deskundigheid aanwezig. Het zorgsysteem is goed opgezet. De hulp bij het bestrijden van de coronacrisis wordt landelijk gecoördineerd. Er zijn geen grote problemen waar wij bij moeten springen, met uitzondering van psychische zorg.

Psychische hulp zorgpersoneel COVID-19 in Nederland

Vanuit onze ervaring met het bestrijden van besmettelijke ziekten weten wij hoe belangrijk psychische zorg is: voor patiënten én voor hulpverleners. Daarom hebben wij zorginstellingen als ziekenhuizen en verzorgingshuizen in Nederland aangeboden hen te ondersteunen in de psychische hulp voor hun zorgpersoneel. Kaz de Jong, psycholoog en hoofd van onze afdeling voor gezondheid van onze medewerkers, heeft in verschillende crisisgebieden gewerkt. Hij helpt hulpverleners, ter plaatse en na terugkeer, door de moeilijke omstandigheden heen. Bijvoorbeeld zoals tijdens de immense ebola-epidemie in West-Afrika. Kaz de Jong geeft directe ondersteuning aan ziekenhuizen in het invoeren van de psychische zorg voor het zorgpersoneel. Ook geeft hij adviezen en tips aan andere zorginstellingen, onder andere in de vorm van webinars.

Heeft jouw zorginstelling ook behoefte aan kennis en handvatten voor uw personeel? Neem dan contact met ons op in het kader van psychische zorg voor zorgpersoneel. Bekijk een korte uitlegvideo.

Kijk waar je nú controle over hebt: hoe kun je onder deze omstandigheden betekenisvol zijn voor je patiënt? Dat is waar jij sterk in bent en waar je invloed op hebt.
Kaz de Jong, hoofd Staff Health Unit en psycholoog

Noodhulpteam COVID-19 in Nederland

Wij hebben voor ondersteuning in Nederland een speciaal noodhulpteam samengesteld, dat veel ervaring heeft met hulp bij uitbraken van ziekten, zoals ebola. Het team heeft contact met Nederlandse organisaties en overheidsinstellingen. Ook met de ziekenhuizen die onder druk staan. Net als we nu onder andere in Italië, Spanje, Frankrijk en België doen, staan we klaar om ze te ondersteunen.

Medisch personeel

We hebben al onze (tropen)artsen en verpleegkundigen, die eerder voor ons op missie zijn geweest, gevraagd of zij beschikbaar zijn om in de Nederlandse ziekenhuizen te helpen. Ook hebben we tijdelijk een mailadres gehad waar (ander) medisch personeel zich aan kon melden. Gezien de vele aanmeldingen is dit e-mailadres weer gesloten; ruim 100 (tropen)artsen hebben zich aangemeld. Enkele hiervan zijn gekoppeld aan ziekenhuizen.

Als het signaal van de autoriteiten komt, staan we altijd klaar om samen met Nederland het coronavirus te bestrijden. Waar wij bij kunnen staan, doen wij dat.

Laatste update: 12 mei 2020