Havens sluiten

‘Tot mei 2018 werkten we bij onze reddingsacties soepel samen met de Italiaanse maritieme autoriteiten. Zij coördineerden de reddingsacties en wezen vervolgens de Italiaanse haven toe waar de geredde drenkelingen aan wal konden. Maar vlak voordat we eind mei vanuit Catania op Sicilië vertrokken, kwam er een nieuwe rechtse regering in Italië aan de macht. Die kondigde aan per direct de Italiaanse havens te sluiten voor migranten en vluchtelingen die op de Middellandse Zee waren gered.

Zinken

24 uur na vertrek kregen we van de Italiaanse marine een radiobericht over enkele boten in nood. Een ervan was aan het zinken en er lagen al mensen in het water. We slaagden erin om 230 mensen te redden. Helaas verdronken er ook twee mensen. We hoorden dat pas toen hun familie hen op het schip niet kon vinden.

Haven gesloten

Na deze reddingsactie namen we op verzoek van de Italiaanse marine nog eens 400 geredde mensen van hen over. Dit gebeurde volgens een vaste procedure die was ingesteld om zoveel mogelijk reddingsschepen op zee te houden. Met uiteindelijk 630 mensen aan boord zetten we koers naar een veilige haven in Italië. Maar toen hoorden we dat de Italiaanse havens echt voor ons gesloten zouden blijven.

Weer en wind

Op de avond van de derde nacht op zee, kwam het bericht dat Spanje bereid was om deze mensen te ontvangen en dat we naar Valencia konden varen. Het betekende dat deze al uitgeputte mensen nog vier dagen in weer en wind op het dek zouden moeten zitten. Om de reis naar Spanje veiliger te maken, moesten 500 mensen weer worden overgezet op de schepen van de Italiaanse kustwacht.

Beversluis Aquarius patiënt Middellandse Zee
Onze arts David Beversluis behandelt een patiënt op het reddingsschip de Aquarius, juni 2018

'Het is schandalig dat Europa geen verantwoordelijkheid neemt voor het beschermen van mensen die zeer kwetsbaar zijn.’

Waardigheid

Alles bij elkaar duurde de reis vanaf de reddingsactie tien dagen. In die tijd heb ik sommige mensen goed leren kennen. Alleen al door met hen te praten konden we iets voor hen doen. We konden hen iets van hun waardigheid teruggeven. Het was emotioneel best zwaar om hun verhalen aan te horen, maar gelukkig steunden we elkaar als team goed in het omgaan daarmee. Tegelijkertijd wilde ik me ook niet afsluiten voor die verhalen. Ze motiveren me om met dit werk door te gaan.

Zeer kwetsbare mensen

Dat Artsen zonder Grenzen en SOS MEDITERRANEE regelrecht werden gedwarsboomd bij het voortzetten van deze reddingsoperaties op de Middellandse Zee, is buitengewoon slecht nieuws. Het is schandalig dat Europa geen verantwoordelijkheid neemt voor het beschermen van mensen die zeer kwetsbaar zijn.’

Wat kan jij doen?

Wij kunnen ons werk niet doen zonder jouw steun. Samen staan we sterker voor mensen in nood. Help ons de boodschap verspreiden of doneer.

SOS MEDITERRANEE wordt ondersteund door het Europese maatschappelijk middenveld. De operaties worden gefinancierd door particuliere donaties.