46 patiënten op 1 dag
In onze kliniek in Khan Younis maken 4 fysiotherapeuten zich klaar voor de dag. Vandaag wachten er 46 patiënten op hen, de meeste zijn kinderen. Onze fysiotherapeut Abu Lebdeh verwijdert het drukverband van Abdallah. Het jongetje heeft net voor zijn eerste verjaardag een brandwond opgelopen die de helft van zijn lichaam inneemt. Meer dan 2 maanden brengt hij door in ons ziekenhuis. Nu, 10 maanden na het ongeluk, heeft hij een huidtransplantatie achter de rug. ‘Nog een paar sessies en hij mag weer naar huis,’ zegt Abu Lebdeh.
Verstrikt en verbrand
Een paar bedden verderop krijgt Sham, een meisje van 2 jaar, een littekenmassage. Haar familie deelt een kamer in het vluchtelingenkamp in Khan Younis. In de kleine ruimte is alleen plaats voor een bed, een extra matras en een kast. Omdat er geen keuken is, kookt de moeder van Sham op de grond. Sham is tijdens het spelen verstrikt geraakt in de draden van het elektrisch fornuis. Het meisje valt en het fornuis belandt bovenop haar. 10% van haar lichaam is verbrand. Eerder is Shams broertje Jamal een keer uit bed gevallen en op het fornuis gerold. Zijn gezicht is toen verbrand. Onze teams hebben 8 maanden voor het jongetje gezorgd.
Als het een ernstige brandwond is, moet je zo snel mogelijk hulp zoekenSéverine
Snel handelen is een uitdaging
Snel handelen is cruciaal voor het herstel van patiënten met brandwonden. ‘Als eerst moet de verbrande huid onder lauw, stromend water worden gehouden. Iets wat er niet zomaar is in een vluchtelingenkamp,’ vertelt Séverine. ‘Als het een ernstige wond is, moet je zo snel mogelijk hulp zoeken.’ Ook dat is voor veel mensen een uitdaging. Zo heeft de familie van de vierjarige Nabeel een paardenkar moeten gebruiken naar het ziekenhuis, omdat ze geen geld hebben voor een taxi. Ook zien onze teams dat transportkosten veel mensen tegenhouden om naar vervolgafspraken te komen, voor fysiotherapie en verbandwissels. Onze hulpverleners zijn daarom zelf voor vervoer gaan zorgen.
Fysiek en mentaal herstel
Brandwonden hebben een langdurige impact op iemands fysieke en mentale gezondheid. Onze teams bieden daarom gratis fysiotherapie en psychosociale ondersteuning aan patiënten met brandwonden. We werken vanuit 4 klinieken in Gaza en ondersteunen het Al-Shifa-ziekenhuis met medisch personeel. Sinds 2020 ontwikkelen we compressiemaskers met een 3d-printer, speciaal voor mensen met brandwonden in het gezicht. Vorig jaar hebben we de eerste sedatiekamer van Gaza geopend. Kinderen krijgen daar onder narcose fysiotherapie en nieuw verband, zonder dat ze naar de operatiekamer hoeven.