Luchtaanvallen en raketten

Bij Israëlische luchtaanvallen op Gaza tussen 10 en 18 mei zijn 213 mensen om het leven gekomen, meldt het ministerie van Volksgezondheid in Gaza. Onder de doden 61 kinderen. In totaal zijn er al meer dan 1.400 mensen gewond geraakt. 50.000 mensen zijn dak- of thuisloos.

De Israëlische autoriteiten hebben melding gemaakt van 12 doden door toedoen van raketten vanuit Gaza. Deze raketten werden in dezelfde periode door Palestijnse groepen vanuit Gaza gelanceerd.

Honderden patiënten stabiliseren

De recente luchtaanvallen op Gaza volgen op dagen van geweld in Jeruzalem. In de nacht van maandag 10 mei hebben onze teams de Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) ondersteund bij de zorg voor honderden mensen die gewond waren geraakt bij confrontaties met de Israëlische politie in Oost-Jeruzalem.

Twee van onze medewerkers onderzoeken een patient die gewond is geraakt bij demonstraties in Oost-Jeruzalem. ©Tetiana Gaviuk
Een medewerker van Artsen zonder Grenzen behandeld een man met een hoofdwond in Oost-Jeruzalem. ©Tetiana Gaviuk

Wat onze teams zien

‘Het niveau van geweld en de verwondingen die we zien zijn onaanvaardbaar. We maken ons grote zorgen over de veiligheid van de bevolking,’ vertelt Hellen. ‘Onze teams worden geconfronteerd met ernstige verwondingen van mannen, vrouwen en kinderen veroorzaakt door rubberen kogels en schokgranaten. Het ergste geweld wat onze teams in Jeruzalem in jaren hebben gezien.’

Hoe langer het geweld duurt, hoe meer mensen zullen lijden. Zelfs lang nadat de bommen zijn gestopt
Medisch coördinator Natalie Thurtle

De gevolgen van geweld

De aanvallen over en weer moeten stoppen. We zien dat er veel burgers sterven of gewond raken, ook al gaat het om zogenoemde gerichte aanvallen. Ook moet er toegang worden geregeld voor humanitaire hulpverlening en medische middelen. Hulpverleners moeten veilig hun werk kunnen uitvoeren.

Het is niet de eerste keer dat onze teams getuige zijn van de verwoestende gevolgen van geweld in Gaza. Eerdere militaire confrontaties tussen Israël en Gaza hebben geleid tot de verwonding en dood van vele duizenden burgers, onder wie veel kinderen.

Mensen lijden

‘De nu al 14 jaar durende blokkade van Gaza zorgt ervoor dat het gezondheidssysteem zelfs in normale tijden niet genoeg materiaal heeft om patiënten de zorg te bieden die zij nodig hebben’, vertelt medisch coördinator Natalie Thurtle. ‘Hoe langer het geweld duurt, hoe meer mensen zullen lijden. Zelfs lang nadat de bommen zijn gestopt.’

Hoe wij helpen in Gaza en Jeruzalem

In Gaza werkt een van onze teams bestaande uit 3 verpleegkundigen, een arts en een chirurg. Zij werken in shifts van 24 uur om het medisch personeel op de eerste hulp en in de operatiezalen van het Al-Awda-ziekenhuis te ondersteunen. Hier behandelen zij dagelijks 40 tot 45 patiënten met zware verwondingen. Ook leveren we medische hulpmiddelen aan medische faciliteiten in Gaza.

Sinds 10 mei ondersteunen we de hulporganisatie Rode Halve Maan in (Oost-)Jeruzalem. We hebben medische hulpkits gedoneerd aan het Al Makassed-ziekenhuis.

Als humanitaire medische noodhulporganisatie behandelen we iedereen die bij onze medische faciliteiten binnenkomen, zowel Israëlisch als Palestijns. De gezondheidszorg in Gaza is echter ernstig verzwakt en daarom richten wij onze inspanningen momenteel op dit gebied.