Gevaarlijk voor zwangere vrouwen

Het hepatitis E-virus veroorzaakt een ontsteking aan de lever. Patiënten zijn vaak te herkennen aan de gele huid en ogen. Voor zwangere vrouwen is hepatitis E bijzonder gevaarlijk. Een kwart van de vrouwen overlijdt. Sommige patiënten raken in coma. We zien het virus vaak oplaaien in vluchtelingenkampen, waar geen schoon drinkwater of goede sanitaire voorzieningen zijn. Zo ook nu in het Bentiu-vluchtelingenkamp.

Toiletten in het Bentiu-kamp in Zuid-Soedan

‘De hygiëne en sanitaire voorzieningen zijn slecht. Er zijn overal vliegen omdat de toiletten niet goed schoon zijn. We hebben echt schone toiletten nodig', zegt Elizabeth. © Peter Caton/MSF

'We hebben echt schone toiletten nodig', zegt Elizabeth, een van de bewoners in het kamp.
De hygiënische omstandigheden in het kamp laten te wensen over. © Peter Caton/MSF
Met de ervaring van deze vaccinatiecampagne hopen we de manier waarop we hepatitis E aan te pakken, te veranderen.
Dr. Monica Rull, medisch directeur

Patiëntenverhalen

25.000 mensen gevaccineerd

Om deze uitbraak aan te pakken, hebben onze teams samen met het ministerie van Volksgezondheid een grote vaccinatiecampagne opgezet. Dit is de eerste keer dat het vaccin (Hecolin) op grote schaal is gebruikt. In klinische onderzoeken is aangetoond dat dit vaccin zeer effectief is in het voorkomen van ziekten. Tot nu toe hebben ongeveer 25.000 mensen, inclusief zwangere vrouwen, de eerste en tweede dosis van het vaccin gekregen.

Een van de 25.000 mensen die gevaccineerd is door onze teams. © Peter Caton/MSF
Hulpverlener dient vaccin toe in het Bentiu-kamp in Zuid-Soedan. © Peter Caton/MSF

Belangrijke mijlpaal

De succesvolle vaccinatiecampagne in Bentiu is een belangrijke mijlpaal. Het laat zien dat het mogelijk is om een vaccin in te zetten bij een ziekte-uitbraak, zelfs onder moeilijke omstandigheden. Hoewel andere maatregelen ter bestrijding van uitbraken ook nodig zijn, waaronder het verbeteren van de water- en sanitaire voorzieningen, is deze vaccinatiecampagne een belangrijke stap in de goeie richting.

Debora is een gezondheidsvoorlichter. Haar taak is om zoveel mogelijk mensen te mobiliseren om zich te laten vaccineren tegen hepatitis E.
Het team van Artsen zonder Grenzen. © Peter Caton/MSF

Hepatitis E-patiënten behandelen sinds 2015

Onze teams zijn sinds 2014 in het Bentiu-kamp aanwezig. Naast het behandelen van mensen met hepatitis E, pleiten we voor betere water- en sanitaire voorzieningen van het kamp. Wij zijn optimistisch dat deze campagne andere landen zal aanmoedigen om het vaccin ook te gebruiken om hepatitis E-uitbraken te bestrijden.