Wat is de situatie in Zuid-Soedan?

De twintigjaar durende oorlog tussen Noord- en Zuid-Soedan, gevolgd door een burgeroorlog, hebben het land zwaar geraakt. 2 op de 3 mensen leven in armoede en zijn afhankelijk van humanitaire hulp. Niet iedereen heeft toegang tot medische zorg. In het regenseizoen worden mensen ingesloten door het water. Ook hebben de overstromingen vele huizen, scholen, ziekenhuizen en wegen verwoest.

Het gebrek aan zorg in Zuid-Soedan

De omvang van de medische noden in Zuid-Soedan is moeilijk te bevatten. Verscheurd door conflict en geteisterd door natuurgeweld, worstelt het land om in de basisbehoeften van de bevolking te voorzien. Voor veel Zuid-Soedanezen is zelfs de toegang tot basiszorg, voedsel en water een strijd. Mensen overlijden aan ziektes die goed behandelbaar zijn. Onze teams werken dag en nacht om mensen van hulp te voorzien. In ziekenhuizen en klinieken, maar ook in moeilijk bereikbare gebieden tijdens de overstromingen. Met mobiele teams reizen we af naar de getroffen gebieden om deze mensen van zorg te voorzien.

Malaria bestrijden in Zuid-Soedan

Malaria is een van de belangrijkste doodsoorzaken in Zuid-Soedan. Jonge kinderen lopen de meeste kans om ernstig ziek te worden of te overlijden. In 2021 behandelden onze teams zo'n 25.000 kinderen met malaria. Daarom richten we ons, naast het behandelen van malaria, op het voorkomen van de ziekte. Vorig jaar zijn we tijdens het regenseizoen gestart met seizoensgebonden malariapreventie. We hebben zo’n 14.000 kinderen onder de 5 jaar maandelijks anti-malariamedicatie toegediend. Een zeer effectief programma dat al met veel succes wordt ingezet in West- en Centraal-Afrika.

Hoe helpt Artsen zonder Grenzen mensen op de vlucht uit Zuid-Soedan?

In ons ziekenhuis in het vluchtelingenkamp van Bentiu behandelen we een toenemend aantal mensen met ondervoeding. We hebben een derde voedingscentrum in het ziekenhuis geopend om deze mensen van medische zorg te voorzien. In het district Yei bieden we mensen op de vlucht basiszorg, vaccinaties en psychologische zorg. Intussen blijven we de kinderafdeling van het Yei-ziekenhuis ondersteunen, net als vier klinieken in Logo, Yaribe, Ombasi Jansuk. Ook blijven we werkzaam in het Bunj-ziekenhuis, waar we mensen op de vlucht uit Zuid-Soedan en omliggende landen behandelen.

Hoe kan ik helpen?

Wil je ook iets doen voor mensen in Zuid-Soedan? Met een donatie kunnen we hulp bieden waar dat het hardst nodig is. Dankzij de hulp van onze donateurs hebben we in 2021 667.400 consulten kunnen houden, 13.300 bevallingen kunnen begeleiden en 11.900 mensen kunnen vaccineren tegen mazelen in Zuid-Soedan.

Persoonlijke verhalen

  • In Zuid-Soedan hebben we 13.300 bevallingen begeleid in 2021.

Een medewerker van Artsen zonder Grenzen onderzoekt een kind in de kliniek in Pibor, Zuid-Soedan.

Steun onze teams wereldwijd

Icoon malariamug

Met € 16 kunnen wij ACT-combinatiepillenkuren kopen om 25 volwassenen binnen 3 dagen van malaria te genezen.

Icoon non food

Met € 25 kunnen wij een pakket vullen met eerste levensbehoeften voor vluchtelingen, zoals zeep, handdoeken, een emmer en luiers.

Icoon vaccinatie

Met € 75 kunnen wij vaccins kopen om 300 kinderen tegen mazelen in te enten. Mazelen maakt veel slachtoffers onder kinderen.

Icoon water

Met € 5 kunnen wij zo'n 150.000 liter water zuiveren, goed voor 7.500 mensen per dag.

Icoon bevallingskit

Met € 10 kunnen we een kit maken voor een veilige (thuis)bevalling voor 1 moeder en haar baby.

Icoon voeding

Met € 25 kunnen wij speciale, energierijke voeding kopen om 1 ondervoed kind in 5 weken weer op de been te helpen.

Benieuwd waar we nog meer werken?

Artsen zonder Grenzen wereldkaart