Waarom biedt Artsen zonder Grenzen hulp in Zuid-Soedan?

De twintigjaar durende oorlog tussen Noord- en Zuid-Soedan, gevolgd door een burgeroorlog, hebben het land zwaar geraakt. 2 op de 3 mensen leven in armoede. Veel mensen hebben geen toegang tot medische zorg, door het moeilijk begaanbare landschap. De jaarlijkse overstromingen maken delen van het land nog slechter bereikbaar. Met mobiele klinieken reizen we af naar afgelegen gebieden. Ook hebben we mensen in deze gebieden getraind en voorzien van medicijnen. Zo kunnen zij zelf veelvoorkomende ziektes zoals malaria herkennen en behandelen.

Welke gevolgen hebben de overstromingen?

Overstromingen in voorgaande jaren hebben al vele mensen hun huis ontnomen. Toen in 2021 acht van de tien provincies van Zuid-Soedan overstroomden, raakten nog veel meer mensen dakloos . Vooral de provincies Jonglei en Unity zijn zwaar getroffen. Onze teams bieden hulp binnen en buiten het vluchtelingenkamp in Bentiu, de hoofdstad van Unity. Het kamp telt intussen zo’n 120.000 mensen. De levensomstandigheden zijn er mensonwaardig. Mensen moeten buiten op de grond slapen en sanitaire voorzieningen zijn er nauwelijks. Er is een groot aantal toiletten is verwoest door het natuurgeweld. Overal liggen grote plassen water, een ideale broedplaats voor de malariamug. Ook door water overgedragen ziektes, zoals diarree en cholera, verspreiden zich gemakkelijk in deze omstandigheden.

Hoe bestrijden jullie malaria in Zuid-Soedan?

In 2021 behandelden onze teams zo'n 25.000 kinderen met malaria. Jonge kinderen lopen de meeste kans om ernstig ziek te worden. Daarom richten we ons, naast het behandelen van malaria, op het voorkomen van de ziekte. Vorig jaar zijn we tijdens het regenseizoen gestart met seizoensgebonden malariapreventie. We hebben zo’n 14.000 kinderen onder de 5 jaar maandelijks anti-malariamedicatie toegediend.'Seizoensgebonden malariapreventie is al succesvol in West- en Centraal-Afrika,’ zegt Saschveen Singh, adviseur in tropische infectieziekten. ‘Wel is het belangrijk om ook klamboes te gebruiken en zoveel mogelijk te voorkomen dat je wordt gestoken.’

Wat doet Artsen zonder Grenzen nog meer?

Wij werken sinds 1983 in het gebied dat nu Zuid-Soedan is. Onze teams geven door het hele land basiszorg, vaccinaties, chirurgische zorg en hulp bij bevallingen. We bestrijden uitbraken van ziekten door mensen te behandelen en te vaccineren. Het is één van onze langstlopende en grootste projecten. Een langdurige crisis vraagt om langdurige hulp. Onderdak, schoon drinkwater, medische zorg, sanitaire voorzieningen en voedselzekerheid zijn van levensbelang.

  • 25.000
    kinderen met malaria behandeld
  • 14.000
    kinderen preventief behandeld
  • 64.500
    duizend medische consulten gegeven

Persoonlijke verhalen

  • In Zuid-Soedan hebben we 13.400 bevallingen begeleid in 2020.

Een medewerker van Artsen zonder Grenzen onderzoekt een kind in de kliniek in Pibor, Zuid-Soedan.

Steun onze teams wereldwijd

Icoon malariamug

Met € 16 kunnen wij ACT-combinatiepillenkuren kopen om 25 volwassenen binnen 3 dagen van malaria te genezen.

Icoon non food

Met € 25 kunnen wij een pakket vullen met eerste levensbehoeften voor vluchtelingen, zoals zeep, handdoeken, een emmer en luiers.

Icoon vaccinatie

Met € 75 kunnen wij vaccins kopen om 300 kinderen tegen mazelen in te enten. Mazelen maakt veel slachtoffers onder kinderen.

Icoon water

Met € 5 kunnen wij zo'n 150.000 liter water zuiveren, goed voor 7.500 mensen per dag.

Icoon bevallingskit

Met € 10 kunnen we een kit maken voor een veilige (thuis)bevalling voor 1 moeder en haar baby.

Icoon voeding

Met € 25 kunnen wij speciale, energierijke voeding kopen om 1 ondervoed kind in 5 weken weer op de been te helpen.

Benieuwd waar we nog meer werken?

Artsen zonder Grenzen wereldkaart