Hulpverlener Cristian Reynders

Cristian Reynders

veldcoördinator

Afstand houden en beschermende kleding

'In de tentenkampen bereiden we ons voor op een corona-uitbraak en hebben we maatregelen genomen. Als we met onze mobiele klinieken langskomen, mogen alleen kleine groepen in de rij staan. In de kampen delen we onder andere zeep uit en vragen mensen dan afstand van elkaar te houden. Onze teams zijn nu uitgerust met beschermende kleding, zodat ze kunnen blijven werken in de kampen. We hebben ook teams ingezet in ziekenhuizen die extra op de hygiëne gaan letten. Ook helpen we bij het herkennen en isoleren van mogelijke coronapatiënten. Daarnaast geven we trainingen over hoe om te gaan met patiëntenstromen.

Onze verpleegkundige in Idlib.
Onze verpleegkundige praat met twee kinderen tijdens een consult in onze mobiele kliniek. ©Omar Haj Kadour/MSF

Geen thuis

Vorige week zijn de eerste gevallen van COVID-19 bevestigd in Syrië. In Idlib is nog niemand positief getest op het virus. Toch staan we daar al voor grote vraagstukken. Hoe kun je mensen bijvoorbeeld vragen om thuis te blijven? Veel mensen hebben niet eens meer een thuis en meer dan een-derde van de bevolking leeft in tentenkampen. Hoe zorg je voor zelfisolatie als je met meerdere families een tent deelt? Hoe let je op een goede hygiëne als je wordt omringd wordt door modder?

Hulp van levensbelang

Onze activiteiten in Idlib gaan door, omdat ze van levensbelang zijn voor tienduizenden mensen in de provincie. Meer dan 35 procent van de mensen die we behandelen in onze mobiele klinieken lijdt nu al aan luchtweginfecties. De verspreiding van het coronavirus zou tot ernstige complicaties kunnen leiden. Mensen in het gebied hebben onze hulp nodig en daarom stoppen we daar niet mee.

Tachtig ziekenhuizen dicht

De provincie Idlib is nu het zwaarst getroffen gebied door het conflict in Syrië. Door dagelijkse bombardementen en beschietingen zijn de afgelopen maanden bijna een miljoen mensen op de vlucht geslagen. Tachtig ziekenhuizen in de regio hebben de deuren moeten sluiten. In ontwikkelde landen zoals Italië, Spanje en de Verenigde Staten kunnen de ziekenhuizen de grote toestroom van coronapatiënten al nauwelijks aan. Hoe zal het dan in Idlib gaan?

Grote zorgen

We doen wat we kunnen. Maar als ik eerlijk ben, zal het waarschijnlijk niet genoeg zijn als COVID-19 zich gaat verspreiden in Idlib. Voor de pandemie spraken we hier al van een humanitaire noodsituatie. Als hier nog een gezondheidscrisis bovenop komt, kan het snel catastrofaal worden.

Voedsel, zeep en ziekenhuisapparatuur

Internationale hulp is nodig om deze ramp voor te zijn. Zodat ziekenhuizen de benodigdheden en apparatuur krijgen om met deze crisis om te gaan. Ook voedsel, onderdak en simpele spullen als zeep zijn van essentieel belang tijdens een pandemie. Allemaal dingen die in Idlib vaak ontbreken. COVID-19 raakt iedereen op deze wereld. Het let niet op nationaliteit of huidskleur. Daarom hoop ik dat net zoals dit virus geen grenzen kent, solidariteit ook geen grenzen zal kennen.’

Artsen zonder Grenzen biedt medische noodhulp in conflictgebieden, bij natuurrampen en uitbraken van dodelijke ziektes.

Help mee in de strijd tegen corona

Dankzij mensen zoals jij kunnen wij direct in actie komen en de zorg bieden waar nodig. We doen dit. Samen. Draag jij ook bij?
Doneer nu!