Foto: Kate White, medisch specialist en lid van het noodhulpteam van Artsen zonder Grenzen.

Kate White

noodhulpcoördinator

Kate is Australisch en van oorsprong verpleegkundige. Zij heeft uitgebreide veldervaring met het verlenen van humanitaire hulp, waaronder in conflictgebieden.

De stad Marioepol kampt met grote tekorten aan water, voedsel en andere basisvoorzieningen. Welke impact kan dit hebben op de gezondheid van mensen?

Veel gezinnen hebben niet genoeg water, voedsel en medicijnen. Voor kleine kinderen kan dit heel gevaarlijk zijn, hun lichaam is niet bestand tegen grote schommelingen in de inname van voedsel en water. Er is een grote kans op uitdroging. Daarnaast kan het drinken van verontreinigd water diarree veroorzaken en zorgt voor uitdroging. Een vicieuze cirkel. Dit kan in extreme gevallen tot de dood leiden.

‘Veel mensen hebben hun toevlucht gezocht in schuilkelders. In de overvolle en vaak kleine ruimtes is de kans op luchtweginfecties en de verspreiding van COVID-19 groot. Een slechte watervoorziening kan daar daarnaast uitbraken van door water overdraagbare ziekten veroorzaken. We maken ons vooral zorgen over cholera. In 2011 was er een grote uitbraak van cholera in Marioepol dus we weten dat de bacterie die cholera veroorzaakt in de regio aanwezig is.’

Welke problemen verwacht je nu het dagelijkse leven in de stad is verstoord?

‘Gas, water en licht zijn veelal niet beschikbaar. Door het gebrek aan brandstof gebruiken mensen hout om te koken of zichzelf warm te houden. In huizen die hier niet voor zijn gebouwd. De kans op brand is dus groot. Met brandwonden en luchtwegproblemen tot gevolg. In een stad waar de medische zorg is ingestort, kan dit voor grote problemen zorgen.

Mensen kijken naar een brandend flatgebouw na beschietingen in Mariupol, Oekraïne. © Evgeniy Maloletka/AP Photo
Kapotte huizen en winkelstraten in Marioepol, Oekraïne. © MSF

Oost-Oekraïne kent een hoog percentage ouderen. Welke gevolgen heeft dit voor hen?

Het feit dat Oost-Oekraïne veel ouderen telt, is een direct gevolg van het achtjarige conflict. Veel jongeren zijn gevlucht toen de oorlog in 2014 uitbrak. Ouderen zijn minder mobiel en blijven vaak achter. Veelal kampen zij met chronische aandoeningen als hypertensie of diabetes. Sinds de start van de oorlog in 2014 hebben we een netwerk van gezondheidsvrijwilligers opgezet die mensen helpt om op tijd medische zorg te krijgen. Door de gevechten hebben veel van hen de regio verlaten of zitten ondergedoken. De gevolgen voor deze ouderen, die afhankelijk zijn van medicijnen, is groot.’