24 doden, tenminste 20 gewonden

Wij betreuren het verlies van meerdere patiënten en 1 van onze Afghaanse hulpverleners. Officiële cijfers melden dat er 24 mensen om het leven zijn gekomen en 20 mensen gewond zijn geraakt. Wij kunnen bevestigen dat 26 moeders op het moment van de aanval in het ziekenhuis waren opgenomen. Gelukkig wisten 10 van hen in veiligheid te komen. Maar tragisch genoeg werden de overige 16 moeders bij deze laffe daad niet gespaard. In totaal werden 11 moeders vermoord, 3 van hen in de verloskamer. Met hun baby’s nog in de buik. Nog eens 5 moeders, 3 van onze hulpverleners en 2 pasgeboren baby's raakten gewond. Een van de baby's is met spoed naar een ander ziekenhuis gebracht voor een operatie aan een schotwond.

Geweerschoten en explosies

De daders, het precieze aantal is nog niet bekend, bestormden kort na tienen de hoofdingang van het ziekenhuis. Het was ontzettend druk rond dat tijdstip. Hoewel er andere afdelingen dichter bij de ingang liggen, gingen ze direct op de kraamafdeling af. Wat volgde was een 4 uur durende hel. Zo lang duurde de aanval. 'Tijdens de aanval hoorden we vanuit een andere kamer geweerschoten en explosies', vertelt Frederic. 'Het is schokkend. We weten dat dit gebied in het verleden is aangevallen, maar niemand had ooit gedacht dat er een kraamafdeling aangevallen zou worden. Ze zijn doelgericht hiernaartoe gekomen om moeders te vermoorden.’

We weten dat dit gebied in het verleden is aangevallen, maar niemand had ooit gedacht dat er een kraamafdeling aangevallen zou worden.
Frederic Bonnot, Landencoördinator in Afghanistan

‘Wat hier is gebeurd, is onbeschrijfelijk’

Al 6 jaar ondersteunen onze teams dit ziekenhuis in Afghanistan. Op het moment van de aanval waren 102 van onze Afghaanse hulpverleners aan het werk, samen met een klein aantal internationale medewerkers. 'Dit land is helaas gewend aan gruwelijke gebeurtenissen, zegt Frederic. 'Maar wat er dinsdag is gebeurd, is met geen pen te beschrijven.’

Zorg voor slachtoffers en nabestaanden

We veroordelen deze zinloze daad van laf geweld, die het leven van veel mensen heeft gekost. Op een plek waar de toegang tot medische zorg toch al beperkt is. Ons medische team stelt alles in het werk om de slachtoffers en hun nabestaanden de medische en psychologische zorg te bieden die zij nodig hebben.

De kraamafdeling na de aanval. ©Frederic Bonnot
De kraamafdeling voor de aanval. ©Frederic Bonnot

Bijzondere hulp: kangoeroezorg

Onze kraamkliniek staat in West-Kabul, met zo’n 1,5 miljoen inwoners. De kliniek opende in 2014 haar deuren. De kliniek had 55 bedden, waaronder verloskamers, een neonatale afdeling voor intensieve zorg voor pasgeboren baby’s. Dit jaar alleen al hebben wij moeders geholpen 5.401 baby’s ter wereld te brengen in de wetenschap dat zij de medische zorg kregen die zij nodig hadden. Van vaccinaties tot en met hulp bij een gecompliceerde bevalling. Onze teams hebben 524 pasgeboren die intensieve zorg nodig hadden in de neonatale unit behandeld, waaronder met kangoeroezorg. Wat dat is, leggen we uit in dit verhaal.

Waarom een kraamkliniek?

Vanwege een jarenlange oorlog, tekort aan geld en medisch personeel zijn er maar weinig ziekenhuizen in Afghanistan. Met name de sterfte onder vrouwen rondom de bevalling en van pasgeboren baby’s is enorm hoog. Op elke 1.000 bevallingen, overleven 6 vrouwen en 37 baby’s de bevalling niet.