Wat zijn de laatste ontwikkelingen?

De Panamese Maritieme Autoriteit (PMA) heeft aangekondigd dat ze, onder economische en politieke druk van de Italiaanse overheid, de registratie van het reddingsschip Aquarius intrekken. Artsen zonder Grenzen en SOS MEDITERRANEE zijn geschokt door deze aankondiging. De beslissing veroordeelt honderden mannen, vrouwen en kinderen die wanhopig op zoek zijn naar veiligheid tot de verdrinkingsdood. De Aquarius is het laatste reddingsschip dat nog over is op de dodelijkste zeeroute ter wereld. SOS MEDITERRANEE en Artsen zonder Grenzen roepen de Europese regeringen op om ervoor te zorgen dat de Aquarius door kan gaan met haar missie op de Middellandse zee. Dit door de Panamese autoriteiten te laten weten dat de bedreigingen van de Italiaanse regering ongegrond zijn of door onmiddellijk een nieuwe vlag te leveren waaronder de Aquarius kan varen. Bekijk het live-blog voor actuele updates vanaf de Aquarius.

Waarom voeren wij de missie uit?

Als humanitaire en medische organisatie kan Artsen zonder Grenzen simpelweg niet toekijken hoe mensen op zee verdrinken. In ons werk laten wij ons in de eerste plaats leiden door de medische ethiek, los van politieke, economische of andere belangen. Hierin staan onze patiënten centraal. Het aantal mensen dat op zee sterft is vergelijkbaar met het aantal sterfgevallen in de vele ramp- en oorlogsgebieden waar we werken

Een maand stilgelegen

In juni 2018 heeft de Aquarius meer dan een maand stilgelegen. Dit was het gevolg van politieke onrust waardoor reddingsschepen geweerd werden door de dichtstbijzijnde veilige havens van Italië en Malta. In deze weken nam het aantal doden op zee in rap tempo toe. Daarom gaat Artsen zonder Grenzen door met het redden van drenkelingen, en handelen we daarbij binnen de kaders van het internationale zeerecht.

De afgelopen weken verdronken er meer dan 700 mensen, maar er zijn vrijwel geen reddingsschepen meer aanwezig om drenkelingen te helpen. Daarbij voeren Europese landen niet actief opsporings- en reddingsacties uit, terwijl het onze wettelijke en morele plicht is om deze mensen te helpen.
Aloys Vimard, projectcoördinator op de Aquarius

Een menselijke missie

Artsen zonder Grenzen wil mensen helpen die in nood verkeren en medische hulp hard nodig hebben, maar die niet krijgen. Ongeacht hun ras, politieke overtuiging of religie.

De mensen die wij op de Middellandse Zee redden zijn vaak kwetsbaar. Ze zijn meestal gevlucht uit gewelddadige en armoedige situaties in thuisland, of Libië. Aan boord van boten bevinden zich regelmatig alleenreizende kinderen en zwangere vrouwen. Er zijn zelfs kinderen geboren, aan boord van de Aquarius.

Onze Operatie: Hoe werkt het?

De missie vindt plaats in het Search and Rescue (SAR) gebied op de Middellandse Zee. Zodra er oproepen zijn ontvangen van een MRCC en de Aquarius als dichtste bij is, krijgt de Aquarius vaak gedetailleerde instructies en de coördinaten van de boot in nood.

Zodra de bemanning de getroffen boot heeft gevonden, gaan de RHIB’s erheen. Reddingsvesten worden uitgedeeld aan de passagiers en mensen in nood worden aan boord van de Aquarius gebracht, waar ze door ons medische team worden ontvangen en van eerste hulp worden voorzien.

Eenmaal aan boord verzorgen onze medische teams de mensen vrijwel altijd voor huidinfecties, uitdroging, onderkoeling, schurft en ernstige brandwonden. Deze worden vaak veroorzaakt doordat de benzine en zeewater in de boot mengen, wat zorgt voor een chemische reactie.

Ons Reddingsschip: De Aquarius

De Aquarius is niet altijd als reddingsschip gebruikt. Tot 2009 werd het schip gebruikt als een inspectievaartuig voor de visserij in de Noord-Atlantische Oceaan. Sinds 2015 wordt het door AZG en SOS MEDITERRANEE gebruikt als reddingsschip. Het is een robuust en zeer sterk schip dat ontzettend ruim is onder het dek. Dit maakt het geschikt als reddingsschip in de Middellandse Zee gedurende het hele jaar.

Aquarius schip
© Maud Veith/SOS Méditeranée

Details

Redding capaciteit: 200-500 man Afmetingen: lengte 77 m / breedte 11,8 m / diepgang 5,7 m

Wat kan jij doen?

Wij kunnen ons werk niet doen zonder jouw steun. Samen staan we sterker voor mensen in nood. Help ons de boodschap verspreiden of doneer.

SOS MEDITERRANEE wordt ondersteund door het Europese maatschappelijk middenveld. De operaties worden gefinancierd door particuliere donaties.