syrische vluchteling in haar tent samos kamp vathy
Gevlucht uit Syrië

‘Ons huis werd gebombardeerd. Mijn dochter en haar man kwamen om. De oorlog heeft ons leven verwoest.’

Oumaima (52), lerares

Binnenlandse vluchtelingen

Soms weten de mensen het conflictgebied te ontvluchten, maar vaak kunnen ze met geen mogelijkheid het gebied verlaten en daarmee aan het geweld ontkomen. Het overgrote deel van vluchtelingen wereldwijd zijn vluchtelingen binnen eigen land. Zij worden ook wel binnenlandse vluchtelingen of ontheemden genoemd.

Hulp aan vluchtelingen

Artsen zonder Grenzen helpt vluchtelingen. Artsen, verpleegkundigen, water-en-sanitatiespecialisten en andere experts bieden ter plaatse, samen met lokale medewerkers, hulp. Hierbij werken zij volgens een vast draaiboek met prioriteiten dat gebaseerd is op jarenlange ervaring.

corona in brazil

Steun onze teams

Onze teams van experts werken dag en nacht om mensen in crisissituaties te helpen.​ Dit doen ze 24 uur per dag, 365 dagen per jaar.​ Wij sluiten niemand uit en laten ons niet tegenhouden. We zijn onpartijdig, deskundig en doeltreffend.​ Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt, door mensen zoals jij.

Help vandaag nog mee!

Medische zorg en hulpgoederen

Artsen zonder Grenzen zet bijvoorbeeld een kliniek op in een vluchtelingenkamp, of gaat met mobiele hulpposten naar de plaatsen waar de gevluchte mensen zich hebben verzameld. We enten mensen in tegen veel voorkomende – dodelijke – ziekten. Door de jarenlange onrust hebben vluchtelingen en ontheemden vaak nauwelijks inentingen gehad. Vaak delen wij ook hulpgoederen uit om mensen te helpen met overleven. Denk aan plastic zeil en touw om onderkomens mee te maken, dekens, zeep en andere schoonmaakspullen, kookspullen, spullen voor de dagelijkse hygiëne, wasmiddel en jerrycans.

Luisteren naar mensen

Ook kijken we naar veiligheid en zorg voor geweldsslachtoffers, geestelijke gezondheid met psychische eerste hulp en bescherming. We luisteren naar de verhalen van de mensen wat hen is overkomen en doen ons uiterste best om ervoor te zorgen dat de wereld deze ook hoort.

psychische hulp Bangladesh.
Psychische hulp aan Rohingya vluchtelingen

‘We verkleinen de kans op blijvende psychische klachten’

Tanya, psychotherapeut en klinisch sociaal werker

De 10 prioriteiten voor noodhulp aan vluchtelingen

  1. Situatie verkennen: om hoeveel vluchtelingen of ontheemden gaat het, hoe zijn ze eraan toe en welke hulp hebben ze nodig?
  2. Inenten tegen mazelen: als er dan één kind mazelen krijgt, is de rest snel aangestoken en kunnen er veel kinderen sterven.
  3. Zorgen voor schoon water en hygiëne: water is een bron van leven, maar ook van dood. Als er geen hygiënische voorzieningen zijn, kunnen besmettelijke ziekten zich snel verspreiden.
  4. Voeding: we onderzoeken of de vluchtelingen of ontheemden genoeg voedsel hebben en we behandelen ondervoede kinderen. Indien nodig organiseren we voedseldistributies.
  5. Opzetten van onderdak en het kamp slim indelen: waar komt de kliniek, hoe is de waterafvoer geregeld, etc.
  6. Opzetten van een kliniek of hulppost: hiervoor hebben we speciale kits met medicijnen, verband, compressen, stethoscopen, malariatests, injectiespuiten etc.
  7. Zieke mensen behandelen en epidemieën voorkomen: inschatten welke mogelijke (besmettelijke) ziekten kunnen uitbreken en hierop voorbereiden, medewerkers trainen, voorraden aanleggen, en zieken behandelen. Denk aan ziekten en aandoeningen als diarree, luchtweginfecties, malaria, ondervoeding, cholera en tyfus.
  8. Monitoren van de gezondheidssituatie: aan welke ziekten lijden mensen? Hoeveel mensen komen te overlijden? Wat is daarvan de oorzaak en hoe vaak gebeurt dat? En hoe verhoudt zich dat tot de bevolkingssamenstelling en –grootte?
  9. Indelen en trainen van het team: internationale medewerkers werken samen met mensen uit het land zelf: zij spreken de taal en kunnen snel het vertrouwen van mensen winnen. Vaak nemen we ook vluchtelingen of ontheemden zelf aan om ons te helpen, bijvoorbeeld als gezondheidswerker die actief op zoek gaat in het kamp of mensen medische zorg nodig hebben.
  10. Coördinatie: we spreken met andere (hulp)organisaties en instanties, houden elkaar op de hoogte van het laatste nieuws en wat er nog moet gebeuren qua hulp voor vluchtelingen of ontheemden.