'Uw erfgenaam kan iemand zijn die u nog niet kent'

In 1984 richtte Jacques de Milliano Artsen zonder Grenzen Nederland op, omdat hij het onaanvaardbaar vond dat mensen in crisissituaties geen medische zorg kregen. ‘Ieder mens verdient hulp. Daarom zet ik Artsen zonder Grenzen in mijn testament. U kunt dat ook doen.’

Hoe helpt Artsen zonder Grenzen met uw nalatenschap?

 • Vraag het magazine aan

  In het nieuwe Lifeline magazine leest u over onze medische en humanitaire hulp en de mogelijkheden om dit met een nalatenschap te ondersteunen.

  Download
 • Bezoek een bijeenkomst

  Bent u zich aan het oriënteren op wat u met uw nalatenschap wilt doen? Tijdens onze middagbijeenkomsten over nalaten en schenken komen deze onderwerpen uitgebreid aan de orde.

  Meld je aan
 • Een goed doel opnemen in uw testament?

  Wilt u persoonlijk advies en/of meer weten over het opnemen van Artsen zonder Grenzen in het testament? Onze collega Frank Theunissen gaat graag met u in gesprek.

  Neem contact op
 • Mevrouw van der Kolk
  'Ik heb Artsen zonder Grenzen opgenomen in mijn testament. Ik bewonder de mensen die zich belangeloos inzetten voor mensen elders. Daar heb ik veel respect voor.'
  Ati van der Kolk
  Donateur
  Lees meer
Artsen zonder Grenzen biedt noodhulp na overstromingen in Pakistan.

Artsen zonder Grenzen opgenomen in uw testament?

We horen het graag als u Artsen zonder Grenzen in uw testament heeft opgenomen.

Laat het ons weten!

Persoonlijk advies over nalaten aan een goed doel

Wilt u persoonlijk advies en/of meer weten over het opnemen van Artsen zonder Grenzen in het testament? Onze collega Frank Theunissen gaat graag met u in gesprek.

Frank van Leeuwen

Frank Theunissen

Relatiemanager

Vragen over de afwikkeling van een nalatenschap?

De afwikkeling van nalatenschappen wordt verzorgd door onze eigen notarieel jurist Arnout Cankrien. U kunt contact met hem opnemen via onderstaande gegevens.

Artsen zonder Grenzen biedt medische noodhulp in conflictgebieden, bij natuurrampen en uitbraken van dodelijke ziektes.

Arnout Cankrien

Notarieel jurist

Veelgestelde vragen over nalaten aan een goed doel

 • Wat is een testament?

  Wat is een testament?

  Een testament is een persoonlijk document waarin u vastlegt wat er na uw dood met uw nalatenschap moet gebeuren. Het kan hier gaan om geld of goederen, zoals een huis. Om een testament te kunnen maken moet u minimaal 16 jaar oud zijn en handelingsbekwaam, d.w.z. dat u goed moet begrijpen wat u vast laat leggen. Een testament laat u opmaken bij de notaris.

 • Waarom zou ik een testament maken?

  Waarom zou ik een testament maken?

  Met een testament kunt u zelf bepalen wie straks uw geld en goederen krijgen. Zonder testament wordt uw nalatenschap volgens de wet verdeeld. Ook kunt u met een testament mogelijk besparen op de erfbelasting.

 • Wat kost een testament?

  Wat kost een testament?

  Een notaris mag in Nederland zelf bepalen wat een testament kost. Dit betekent dat hetzelfde testament bij de ene notaris duurder kan zijn dan bij de andere. Belangrijk dus om goed te uit te zoeken wat de tarieven van uw notaris zijn. Daarnaast is de complexiteit van het testament maatgevend voor de prijs. Hoe meer tijd de notaris nodig heeft om uw persoonlijke situatie te beschrijven, hoe hoger de prijs. Een eenvoudig testament krijgt u bij de notaris voor prijzen tussen de 200 en 300 euro.

  Tegenwoordig is het ook mogelijk om online een testament te maken.  U vult op internet een vragen- en wensenlijst in. Vervolgens tekent u het testament bij de notaris. U heeft al een online testament voor minder dan 200 euro. Nadeel is dat er online minder mogelijkheden hebt om het testament op uw specifieke wensen aan te laten sluiten. U kunt bijvoorbeeld bij nunotariaat.nl een online testament opmaken.

 • Hoe neem ik een goed doel op in mijn testament?

  Hoe werkt nalaten aan Artsen zonder Grenzen?

  Door uw wensen vast te leggen in een testament heeft u zelf in de hand hoe uw erfenis verdeeld wordt. U kunt Artsen zonder Grenzen benoemen als erfgenaam. Dan is Artsen zonder Grenzen partij bij de uitvoering van uw nalatenschap. U kunt ook een legaat opnemen. Dit is bijvoorbeeld een geldbedrag of een percentage van uw bezit, maar kan ook een goed zijn. Bijvoorbeeld een huis. De notaris kan u hierbij adviseren, en stelt ook het testament op. Het staat u vrij om uw testament in de toekomst te wijzigen. U hoeft ons niet te informeren over deze wijziging. U zit nergens aan vast.

 • Moet ik belasting betalen over mijn erfenis?

  Kan ik belastingvrij nalaten?

  Ja, Artsen zonder Grenzen is een ANBI-instelling. Dit houdt in dat over uw nalatenschap geen erfbelasting hoeft te worden betaald. Uw nalatenschap kan volledig aan ons werk worden besteed.

 • Verandert mijn testament uit 1998 automatisch mee met wetswijzigingen?

  Verandert mijn testament uit 1998 automatisch mee met wetswijzigingen?

  In 2001, 2003 en in 2010 zijn er verschillende wetswijzigingen geweest. Dit betekent dat bepalingen uit uw oudere testament misschien bijgesteld moeten worden. Uw oude testament blijft gewoon geldig, maar kan door de wetswijzigingen anders uitpakken dan door u bedoeld was. De notaris voert graag een check van uw testament uit. Dit is vaak gratis. Neem hiervoor contact op met uw notaris.

 • Welke gegevens zijn nodig voor het opnemen van Artsen zonder Grenzen in het testament?

  Welke gegevens zijn nodig voor het opnemen van Artsen zonder Grenzen in het testament?

  De volgende gegevens zijn nodig voor het opnemen van Artsen zonder Grenzen in het testament: Vereniging Artsen zonder Grenzen (Médecins Sans Frontières, Nederland), gevestigd te Amsterdam, postadres: Postbus 10014, 1001 EA Amsterdam, ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel, onder dossiernummer: 41215974.

 • Bent u een executeur van een nalatenschap?

  Bent u een executeur van een nalatenschap?

  Voor al uw vragen over bijvoorbeeld legaten, erfstellingen en afhandeling verwijzen wij u graag naar nalaten@amsterdam.msf.org. U krijgt dan snel antwoord.