Wat zijn de grootste noden op dit moment?

Ondervoeding is een groot probleem. In de maand mei werden 537 patiënten opgenomen in het Boost-ziekenhuis in Lashkar Gar, het hoogste aantal dat wij ooit gezien hebben. In Herat en Kandahar zijn meer dan 1.500 patiënten opgenomen in ons programma tegen ondervoeding, waaronder meer dan 570 zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Ook hebben we tussen januari en juni 2022 in totaal 21.143 bevallingen begeleid en 11.599 patiënten met mazelen behandeld.

Waarom is ondervoeding bij kinderen zo'n groot probleem?

Kinderen zijn kwetsbaarder voor ondervoeding als ze lijden aan andere gezondheidsproblemen, zoals mazelen, longontsteking of diarree. En andersom: kinderen met ondervoeding lopen sneller een ziekte op. Ondervoeding in combinatie met een ziekte is levensbedreigend. We zien jaarlijks een piek van ondervoeding tussen mei en oktober, maar dit jaar is extreem. Door de hoge voedselprijzen is eten voor veel mensen onbetaalbaar geworden. En veel oogsten zijn mislukt door aanhoudende droogte.

De twee-jarige Rihana wordt behandeld voor mazelen in het ziekenhuis in Kunduz, Afghanistan.
De kleine Najibullah is ernstig ondervoed. Daarnaast heeft hij diarree: een levensgevaarlijke combinatie. © Tasal Khogyani/MSF

Wat zijn de uitdagingen als het gaat om medische zorg aan vrouwen?

Sinds de machtsovername zien we wel een groot tekort aan gekwalificeerd vrouwelijk zorgpersoneel. Dat is een uitdaging, omdat vrouwen tijdens hun bevalling alleen door andere vrouwen geholpen mogen worden. Gelukkig weten we de hulp in onze kraamklinieken voort te zetten. In onze kraamkliniek in Khost werken nu 269 vrouwen. We zijn constant in gesprek met de autoriteiten in Kabul om de voortgang van onze projecten te bespreken. Er is ons beloofd dat we ons werk mogen voortzetten, zoals we de afgelopen jaren hebben gedaan.