Voor en door vrouwen

Van arts tot verloskundige: in onze kraamkliniek in Khost is bijna het hele medische team vrouw. Dat is belangrijk, want zo wordt de scheiding van mannen en vrouwen gewaarborgd. Ook zorgt het ervoor dat patiënten zich op hun gemak voelen. Families weten dat hun vrouwen, moeders en dochters in goede handen zijn. Buiten de grote steden hebben de meeste vrouwen geen toegang tot verloskundige zorg. Daarbij is er een tekort aan vrouwelijke verloskundigen en artsen.

Vrouwen en onze hulpverlener in onze kraamkliniek. © Oriane Zerah
Een zwangere vrouw in de kraamkliniek in Khost. © Oriane Zerah

Veilige plek

Onze teams begeleiden steeds meer bevallingen: in september assisteerden ze bij 1.650 bevallingen, in november steeg dit tot meer dan 2.000. ‘Laatst waren er zelfs 73 bevallingen tijdens 1 dienst’, vertelt Aqila. ‘Dit komt doordat de publieke ziekenhuizen gesloten zijn, en privé-artsen zijn erg prijzig. Als vrouwen thuis bevallen lopen ze het risico op complicaties, zonder dat er iemand is om in te grijpen.’ In deze onzekere tijd vindt Aqila veel troost in het zorgen voor de vrouwen in haar gemeenschap. ‘Ik help de vrouwen die hier bevallen en hun baby’s graag. De kraamkliniek is voor hen een fijne en veilige plek,’ vertelt ze. ‘Mijn eigen baby is hier ook geboren.’

Baby in Khost
Onze hulpverlener verzorgt een baby in de kliniek in Khost. © Oriane Zerah

Onze kraamkliniek in Khost heeft:

  • 60 bedden op de klinische afdeling
  • 8 bedden op de geboorteafdeling
  • 28 bedden op de afdeling voor pasgeboren baby’s (inclusief 10 ic-bedden)
  • 2 operatiekamers
  • een kangoeroe-moederzorgruimte (waar huid-op-huidcontact wordt aangemoedigd)
  • vaccinatieprogramma’s en diensten voor gezinsplanning

Weinig medische voorzienigen

In Afghanistan is het gezondheidssysteem al jaren kwetsbaar. Sinds de machtsovername in Afghanistan heeft de Wereldbank de financiering van soortgelijke klinieken stopgezet. Zo’n 2.000 klinieken hebben de deuren moeten sluiten. Wie medische zorg nodig heeft, moet urenlang reizen. Collega’s van publieke ziekenhuizen hebben maandenlang geen salaris ontvangen. Apotheken zijn bijna leeg. Dus als er al vrouwelijke vroedvrouwen en artsen zijn, kunnen ze hun werk niet doen. In deze tijd waarin de medische voorzieningen verslechteren, houden onze teams onze 5 projecten draaiende. Zo ook onze kraamkliniek in Khost.

Onze hulpverlener verzorgt een baby in de kraamkliniek in Khost. © Oriane Zerah
Ons team van hulpverleners behandelen een vrouw in onze kraamkliniek. © Oriane Zerah

Alle zwangere vrouwen en baby's welkom

Om de gaten in het gezondheidssysteem op te vangen, hebben we de toelatingscriteria voor onze kraamkliniek uitgebreid. Zo richten we ons niet meer alleen op vrouwen met complicaties, maar op álle zwangere vrouwen en baby’s. In november hebben we meer dan 170 baby’s opgenomen op onze kraamafdeling. Alle bedden zijn dan bezet. Onze hulpverleners geven hier iedere vrouw de zorg die zij nodig heeft.