Blijven jullie in Afghanistan werken nu de Taliban de macht heeft overgenomen?

Onze teams werken in Afghanistan sinds 1980. In 2004 hebben we ons teruggetrokken uit het land na de moord op een aantal van onze medewerkers. In 2009 zijn we teruggekomen na uitgebreide onderhandelingen met de strijdende partijen. Door te onderhandelen over veilige toegang zorgen we ervoor dat onze medische structuren, hulpverleners, patiënten en voertuigen worden gerespecteerd. Deze dialoog zetten we voort met de Taliban. We zijn vastbesloten om in Afghanistan te blijven zolang de situatie dat toelaat. Onze teams blijven medische zorg bieden vanuit Herat, Helmand, Kandahar, Khost en Kunduz.

Welke acties ondernemen jullie nu de veiligheidssituatie verslechtert?

We hebben strikte veiligheidsprotocollen ontwikkeld om onze hulpverleners, onze patiënten en onze faciliteiten zoveel mogelijk te beschermen. Tegelijkertijd weten we dat er niet zoiets bestaat als ‘nul risico’ als het gaat om werken in een crisisgebied. We houden de veiligheidssituatie nauwlettend in de gaten. We proberen er niet alleen voor te zorgen dat onze medewerkers veilig zijn, maar ook onze patiënten en hun verzorgers wanneer ze onze faciliteiten betreden. We blijven zo lang mogelijk in Afghanistan om patiënten te helpen.

Zijn jullie begonnen met het evacueren van jullie personeel?

Vanwege de onzekere situatie in Kabul op het moment van schrijven, hebben we tijdelijk het aantal internationale medewerkers in ons kantoor verminderd. Wel zorgen we dat alle medische activiteiten in Herat, Kandahar, Khost, Kunduz en het Boost-ziekenhuis in Lashkar Gah door blijven gaan.

Supervisor Masood behandelt een patiënt aan een schotwond. Hij ligt in het Boost-ziekenhuis in de Provincie Helmand, Afghanistan. © Tom Casey/MF
Deze patiënt is geraakt tijdens een bomexplosie. Hij ligt op de spoedeisende hulp in de kliniek voor zwaargewonden in Kunduz. © Stig Walravens/MSF

Kunnen jullie nog steeds zorg verlenen aan vrouwelijke patiënten in door de Taliban gecontroleerde gebieden?

Zeker. Een harde voorwaarde is dat we elke persoon kunnen behandelen die medische zorg nodig heeft. Ongeacht etniciteit, geslacht, politieke voorkeur of de kant van het conflict die de persoon vertegenwoordigt. Om veilig te kunnen werken in Afghanistan praten we met alle betrokken partijen. We leggen iedereen onze activiteiten en principes uit.

Nemen jullie nog steeds vrouwen in dienst in door de Taliban gecontroleerde gebieden?

In het verleden hebben vrouwen deel uitgemaakt van onze teams in door de Taliban gecontroleerde gebieden. Dat doen ze nog steeds. Sinds 2012 runnen we een kraamkliniek in Khost, waar we maandelijks ongeveer 1.500 vrouwen helpen om veilig te bevallen. Het is een faciliteit die grotendeels wordt gerund door vrouwen, voor vrouwen. Alle betrokken partijen respecteren deze kliniek.

Denken jullie dat de toegang van vrouwen tot gezondheidszorg en andere essentiële diensten wordt aangetast door de machtsovername?

Gezien de huidige instabiliteit, verplaatsing van de bevolking en acute gezondheidsbehoeften maken we ons grote zorgen over de toegang tot medische zorg voor alle bevolkingsgroepen. Niet alleen in Afghanistan, maar in alle landen en projecten waar wij werken zetten we ons in om de toegang tot medische zorg te verbeteren.

Jullie zijn al eerder aangevallen in Afghanistan, zijn jullie bang dat het weer gebeurt?

We hebben pijnlijke aanvallen meegemaakt op onze gezondheidsfaciliteiten, patiënten en hulpverleners in Afghanistan. Elke aanval gaf aanleiding tot onderzoek, follow-up en reflectie over onze aanwezigheid en veiligheid. De strijdende partijen in Afghanistan verzekeren ons dat onze medewerkers, de patiënten en onze ziekenhuizen niet worden aangevallen. Zolang de situatie het toelaat blijven we in Afghanistan.

In juni vluchten al 400 families uit Kunduz, onze teams zorgen dagelijks voor 12.000 liter schoon drinkwater. © Prue Coakley/MSF
Eerstehulp coördinator Masood: 'We zien veel oorlogsgewonden, maar de meeste mensen die we normaal behandelen blijven thuis door het geweld.' ©MSF/Tom

Proberen jullie de Afghaanse medewerkers te evacueren met behulp van een humanitaire visumregeling?

We verlenen alle mogelijke steun aan onze Afghaanse medewerkers. We zijn echter niet in staat onze Afghaanse medewerkers te evacueren of visa voor hen te regelen.

Zijn jullie hulpverleners in Afghanistan bang?

We kunnen niet namens anderen spreken, maar iedereen in Afghanistan is begrijpelijkerwijs bezorgd. De afgelopen dagen zien we dat onze medewerkers ervoor kiezen aan het werk te gaan om mensen de medische zorg te bieden die ze nodig hebben.

Heeft het gezondheidssysteem in Afghanistan te lijden onder de situatie?

Tijdens de gevechten zijn er vele gewonden gevallen. De regionale ziekenhuizen in Kunduz, Lashkar Gah en Kandahar staan onder grote druk. Als gevolg van het hoge aantal patiënten en de gevechten zijn er tekorten aan personeel en medische middelen. Veel patiënten krijgen hierdoor niet de zorg die ze nodig hebben.

Blijf op de hoogte

Volg onze kanalen voor de laatste updates over ons werk in Afghanistan.