Deze mensen hebben nú onze hulp nodig. Voordat het te laat is
Pete Clausen, Landencoördinator Tanzania

Virus kan zich razendsnel verspreiden

‘Het risico op een uitbraak van corona (COVID-19) is groot in dit deel van Tanzania. De regio Kigoma is arm en er is onvoldoende gezondheidszorg. En vanwege de ligging, bij de grens met Burundi, vindt er veel verkeer plaats over en weer. Op die manier kan het coronavirus zich razendsnel verspreiden.

Coronabehandelcentrum

We doen er alles aan om ons voor te bereiden. We zorgen bij al onze klinieken voor een plek om patiënten te screenen op coronasymptomen. En een ruimte waar we mensen kunnen isoleren. Ook bouwen we een behandelcentrum voor COVID-19 bij ons ziekenhuis. Maar gezien de hoeveelheid mensen, de leefomstandigheden en het gebrek aan voorraden en personeel, kunnen we dit niet alleen. Daarom roepen we de overheden en hulporganisaties op deze mensen te helpen beschermen.

Geefvoorbeelden emergency appeal coronavirus (COVID-19)

Help mee in de strijd tegen het coronavirus (COVID-19)

Corona (COVID-19) is onze grootste noodhulpoperatie ooit. Dankzij mensen zoals jij kunnen wij direct in actie komen en de zorg bieden waar nodig. Draag jij ook bij?
Doneer nu!

Zorgen om chronisch zieke patiënten

Onze teams van 800 hulpverleners werken nu al uit alle macht om duizenden mensen in het kamp medische zorg te bieden. Een corona-uitbraak kan betekenen dat de zorg voor andere patiënten in de knel komt. Zeker omdat het coronavirus een groot gevaar is voor onze patiënten met ziektes als hiv, chronische bloedarmoede en tuberculose.

Onze teams bouwen gebouwen voor isolatie en triage. ©MSF
Onze hulpverlener legt het belang van handen wassen uit aan de mensen in het kamp. ©MSF
Een uitbraak kan in het kamp alleen al binnen enkele weken tot een gigantisch aantal sterfgevallen leiden.

Te weinig testcapaciteit

Testcapaciteit is ook een zorg, omdat het bevestigen van een diagnose nu wel vier dagen kan duren. In de tussentijd kan het virus zich al hebben verspreid, wat tot een enorme piek kan leiden. Ook is er een tekort aan isolatiecapaciteit, beschermende uitrusting en zorgpersoneel. Een uitbraak kan in het kamp alleen al binnen enkele weken tot een gigantisch aantal sterfgevallen leiden. Kortom: meer hulp is nodig. Nú.’

We doen dit. Samen.

Een pandemie kent geen grenzen, en wij ook niet. Onze teams werken nu in meerdere landen in Europa en ver daarbuiten aan het bestrijden van het coronavirus (COVID-19).

Volg de laatste ontwikkelingen over onze hulp wereldwijd op onze Twitter. Onze teams doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare mensen de medische zorg krijgen die zij nodig hebben.

We doen dit. Samen.