Artsen zonder Grenzen biedt medische noodhulp in conflictgebieden, bij natuurrampen en uitbraken van dodelijke ziektes.

David Noguera

Arts en voorzitter van Artsen zonder Grenzen in Spanje

Ervaring en expertise delen

‘We willen de druk op ziekenhuizen en gezondheidscentra verlichten zodat zij zich kunnen richten op de zorg voor de mensen die het slechtst eraan toe zijn, en we willen onze ouderen goed beschermen. Zij vormen een van de kwetsbaarste groepen in deze corona-epidemie,’ vertelt David Noguera, arts en voorzitter van Artsen zonder Grenzen in Spanje. ‘Wij willen onze ervaring en expertise in het bestrijden van besmettelijke ziekten delen voor de meest kwetsbare groepen in de samenleving.’

3-ledige aanpak coronavirus in Spanje

  • We bieden strategisch advies en technische ondersteuning aan landelijke en lokale gezondheidsautoriteiten. Zoals hoe de druk op de verzorgcapaciteit van ziekenhuizen kan worden verlicht en verdeeld. En hoe te voorkomen dat mensen die met andere gezondheidsklachten naar het ziekenhuis komen, worden besmet.

  • We zetten noodhospitalen op bij bestaande ziekenhuizen om intensivecare-units te ontlasten. Mensen met milde coronaklachten kunnen dan in de noodhospitalen terecht zodat de staf van de intensivecare-units zich kan focussen op mensen in kritieke toestand. De noodhospitalen zullen in de regel worden bemand door medische staf van nabijgelegen ziekenhuizen. De eerste twee noodhospitalen hebben we inmiddels opgezet in de regio Madrid.

  • Bescherming van de kwetsbare groep ouderen. We adviseren verzorgingshuizen in het treffen van voorzorgsmaatregelen en de aanpak als iemand toch met corona besmet raakt.

Noodhospitalen in strijd coronavirus

Het eerste noodhospitaal dat wij in de regio Madrid hebben opgezet heeft een capaciteit van 100 verpleegbedden. We hebben een van de gebouwen van de Universiteit van Alcalá de Henares, 31 kilometer ten oosten van hoofdstad Madrid, ingericht als noodziekenhuis. Hier zal de medische staf van het nabijgelegen ziekenhuis Príncipe de Asturia coronapatiënten met milde klachten verzorgen. De spoedeisende hulpafdeling van het universiteitsziekenhuis kan dan patiënten die intensieve verpleging nodig hebben opvangen. Het tweede noodziekenhuis is opgezet in een sporthal in de buurt van het ziekenhuis Severo Ochoa in Leganés, 11 kilometer ten zuidwesten van Madrid. Daarnaast kijken we naar mogelijke locaties in Catalonië.

Verzorgingscentra

Onze teams bieden advies aan verzorgingscentra voor ouderen op het gebied van preventie en verzorging van iemand met corona. We helpen hen met het in kaart brengen van risico’s en het invoeren van hygiënische en andere beschermingsmaatregelen om besmetting binnen de centra te voorkomen. Ook bieden we advies over de verzorging van coronazieken binnen de wooncentra.

Coronacrisis in Spanje

Volgens de laatste officiële cijfers zijn er 40.000 mensen met het coronavirus besmet, en heeft Spanje 2.696 doden te betreuren. 5.400 van de mensen die besmet zijn, zijn zorgmedewerkers, ofwel meer dan 1 op elke 10 besmettingen.

Een pandemie kent geen grenzen, en wij ook niet

Een pandemie kent geen grenzen, en wij ook niet. Onze teams werken nu in meerdere landen in Europa en ver daarbuiten aan het bestrijden van het coronavirus (COVID-19).

We staan ook in nauw contact met de Nederlandse overheid. Mocht onze hulp hier nodig zijn, zullen wij zeker ook hier aan de slag gaan.

Volg de laatste ontwikkelingen over onze hulp wereldwijd op onze Twitter. Onze teams doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare mensen de medische zorg krijgen die zij nodig hebben.