Strijd tegen corona

Elke dag moeten we inspelen op de veranderingen die ons werk ingewikkelder maken, maar wij zetten alles op alles om te zorgen dat de meest kwetsbare mensen toegang blijven houden tot medische zorg. Lees hier wat wij als medische organisatie doen in de strijd tegen corona (COVID-19).

Wat heeft onze prioriteit op dit moment?

Onze grootste prioriteit op dit moment is de toegang tot en continuïteit van medische zorg in onze projecten voor COVID-19 patiënten en alle andere mensen die zorg nodig hebben. Dit betekent dat we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat onze teams niet overbelast raken als het aantal patiënten toeneemt, of als personeel zelf ziek wordt. Ook zoeken we naar oplossingen om effectief om te gaan met de door veel landen ingestelde reisbeperkingen en quarantainemaatregelen.

Wat is de impact van corona op onze projecten?

Er dreigt een tekort aan (medische) benodigdheden, medicijnen en beschermende kleding, daarom bereiden we ons voor op verschillende scenario’s en passen planningen aan. Daarnaast hebben de reisbeperkingen en quarantainemaatregelen die verschillende landen hebben getroffen impact op onze projecten en deze maatregelen veranderen iedere dag. Personeel dat nodig is kan niet reizen naar de projecten. Op dit moment kunnen we onze medische activiteiten voortzetten, maar veel van onze teams draaien al overuren. We zetten ons in om de impact op onze patiënten zo veel mogelijk te beperken.

Wat is de volgende stap? Gaan jullie ook in Nederland helpen?

We zijn continu in contact met de Nederlandse overheid en andere hulporganisaties om de situatie te monitoren. Op dit moment is onze inzet niet nodig en richten we ons op waar dat wel dringend nodig is. In de landen waar we werken. Wel zijn we ingezet om te helpen in Italië, waar we in vier ziekenhuizen helpen bij het behandelen van patiënten.

In welke landen helpen wij nog meer?

Naast onze hulp in vier ziekenhuizen in Italië, waar we helpen met zorg voor patiënten en infectiepreventie en –bestrijding, geven we in Hongkong gezondheidsvoorlichting en psychologische steun aan kwetsbare groepen. Personeel in gezondheidsklinieken in Cambodja en Papoea-Nieuw-Guinea hebben trainingen gevolgd om op de juiste manier om te gaan met een mogelijk uitbraak van corona (COVID-19).

In Iran, waar op dit moment een grote uitbraak gaande is, hebben onze teams aangeboden aan de overheid om hulp te bieden en zorg te verlenen aan patiënten met corona.

Hoe beschermen wij onze teams in het veld?

Veiligheid voor onze gezondheidswerkers is topprioriteit. Artsen, verpleegkundigen en andere medische staf lopen extra risico op besmetting tijdens het verlenen van hulp: hier in Nederland en in andere landen. Daarom bereiden onze teams in het land zich voor door extra maatregelen te nemen, zoals patiënten screening als ze zich melden, het inrichten van isolatiegebieden en het geven van voorlichting. Ook zorgen we dat ons medisch personeel extra beschermd is. Onze teams krijgen extra trainingen om te leren omgaan met een plotselinge toename van patiënten.

Waar maken wij ons zorgen over?

Op dit moment heeft corona (COVID-19) al een grote impact op de normale gezondheidszorg in bijvoorbeeld Nederland en andere Europese landen. Niet noodzakelijke operaties worden uitgesteld en alle maatregelen zijn erop gericht om overbelasting van het zorgsysteem te voorkomen.

In de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), Zuid-Soedan en Jemen is de gezondheidszorg kwetsbaar of door oorlog zwaar overbelast of simpelweg niet toegankelijk. Het is in deze landen op dit moment al heel moeilijk om goede medische zorg te bieden aan de bevolking. De impact van een plotselinge toename van het aantal patiënten door een uitbraak van COVID-19 kan verstrekkende gevolgen hebben. We bereiden ons voor op verschillende scenario’s.

Wat is de impact op de organisatie?

Ook wij willen niet dat deze ziekte zich verder verspreidt en volgen daarom de richtlijnen van RIVM. Een groot deel van onze medewerkers op kantoor werkt vanuit huis, als iemand lichte symptomen heeft blijft hij/zij thuis. Maar ook al werken we niet samen op een plek, kunnen we er nog steeds voor zorgen dat ons werk doorgaat.

Volg de laatste ontwikkelingen over het coronavirus en onze hulp wereldwijd op onze Twitter. Onze teams doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare mensen de medische zorg krijgen die zij nodig hebben.

Lees hieronder het laatste nieuws over het coronavirus of bezoek de speciale kennispagina een nieuw virus treft de wereld en kom alles te weten over corona en hoe jij jezelf en anderen tegen de ziekte kan beschermen.

Een pandemie kent geen grenzen, en wij ook niet

Een pandemie kent geen grenzen, en wij ook niet. Onze teams werken nu in meerdere landen in Europa en ver daarbuiten aan het bestrijden van het coronavirus (COVID-19).

We staan ook in nauw contact met de Nederlandse overheid. Mocht onze hulp hier nodig zijn, zullen wij zeker ook hier aan de slag gaan. Vooralsnog is deze hulp nog niet gevraagd.

Volg de laatste ontwikkelingen over onze hulp wereldwijd op onze Twitter. Onze teams doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare mensen de medische zorg krijgen die zij nodig hebben.