Logistieke uitdagingen in Congo
Om je een goed beeld te schetsen van deze uitbraak moeten we het eerst hebben over de grootte van de provincie. De Evenaarsprovincie is ongeveer drie keer zo groot als Nederland. Zoals je je misschien kunt voorstellen, zorgt dat voor wat logistieke uitdagingen. Op sommige plekken kun je alleen komen over het water of door onverharde paden door bos of jungle.
Motoren, boten, kano’s
Daarom hebben onze teams allerlei vervoersmiddelen ingezet. We gebruiken motoren, boten en kano’s om ook de mensen in de meest afgelegen gebieden te bereiken,’ vertelt onze logistiek coördinator Mathias Dembo. ‘Dit maakt deze operatie best lastig omdat we dus met het hele team en al het materiaal in een kano moeten passen.’
Ebola verspreidt zich met de mensen mee naar de meest afgelegen gebieden. Dorpen liggen ver uit elkaar en er zijn nauwelijks wegen en voorzieningen. Daarom werken we niet vanuit één locatie, maar vanuit verschillende plekken waar onze teams in kleine klinieken werken.Maria Mashako, arts en medisch coördinator
Wat doen wij?
We hebben meerdere medische teams ingezet om de verspreiding van het ebolavirus tegen te gaan. We ondersteunen 9 behandel- en isolatiecentra in 5 gezondheidszones. Ook ondersteunen we de ebolakliniek in het ziekenhuis in Bolomba.
We behandelen zelf mensen met ebolasymptomen en we ondersteunen andere medische posten. Zo voorzien we hen van medicijnen en geven we trainingen aan het medisch personeel. Ook helpen we bij het verbeteren van preventiemaatregelen.Maria Mashako, arts en medisch coördinator
Vertellen: wat is ebola?
Veel mensen in de Evenaarsprovincie weten nog te weinig over ebola. Enkele gezondheidszones worden namelijk voor het eerst door de ziekte getroffen. Daarom ondersteunen onze teams het ministerie van Volksgezondheid in het geven van gezondheidsvoorlichting. Zodat mensen weten wat ebola is, wat de symptomen zijn en hoe je besmetting tegen kunt gaan.
Ik wil mijn verhaal delen
‘Mijn dochter stierf aan ebola. Twee dagen later werd ik ook in het ziekenhuis opgenomen’, zegt Samwengi Bokuma. ‘Ik had meer geluk, ik heb het overleefd. Om mijn verhaal te delen met andere mensen werk ik nu als gezondheidswerker bij Artsen zonder Grenzen. Ik trek rond om mensen te overtuigen hulp te zoeken bij ebolasymptomen.’
Lager sterftecijfer dan vorige uitbraak
Sinds 1 juni 2020 zijn er 130 mensen besmet met ebola en zijn er 55 mensen overleden. De eerste ebolapatiënten zijn gemeld in de stad Mbandka. Sindsdien vordert de uitbraak in een langzaam tempo. Hoewel de situatie onder controle lijkt te zijn, weten wij uit ervaring dat er nog steeds nieuwe hotspots kunnen ontstaan. Tegelijkertijd zien we beduidend lagere cijfers vergeleken met de tiende ebola-uitbraak. Het sterftecijfer is nog steeds hoog: 43%. Maar het is lager dan de 67% die we tijdens de vorige, tiende, uitbraak in de provincies Noord-Kivu en Ituri zagen.
Natuurlijke immuniteit
Een mogelijke verklaring is dat er een soort van natuurlijke immuniteit bestaat onder mensen in de Evenaarsprovincie aangezien deze regio al eerder ebola-uitbraken heeft meegemaakt. Dit gebeurde voor het laatst in 2018. Dit is slechts een hypothese gebaseerd op observaties: verdere analyse is nodig om het echt te kunnen begrijpen.
Kennis over ebola-epidemieën opgebouwd
We kunnen profiteren van onze ervaring in het bestrijden van ebola-uitbraken en de wetenschappelijke vooruitgang over het ebolavirus die de afgelopen jaren is geboekt, inclusief ons vermogen om een vaccin te gebruiken. Gemeenschappen centraal stellen in de aanpak zorgt voor draagvlak en legt verantwoordelijkheid bij henzelf. Deze gedecentraliseerde aanpak wordt aangevuld met een vaccinatieprogramma. Sinds de start van de campagne op 5 juni 2020 is het vaccin (het ZEBOV-GP-vaccin, dat al tijdens de tiende epidemie in de noordoostelijke provincies werd gebruikt) volgens officiële gegevens aan ongeveer 26.500 mensen toegediend.