Kennis gebruikt van vorige ebola-epidemieën
We hebben geprofiteerd van onze ervaring in het bestrijden van eerdere ebola-uitbraken. Ook is er inmiddels veel wetenschappelijke kennis over het ebolavirus, en een vaccin. De gemeenschappen in DR Congo spelen zelf een belangrijke rol bij de aanpak van ebola. Dat schept vertrouwen onder de mensen, wat het draagvlak vergroot. Een onderdeel van de ebola-bestrijding is een vaccinatieprogramma. Sinds de start van de campagne is het ebola-vaccin aan ongeveer 26.500 mensen toegediend. Deze is ook tijdens de tiende epidemie in de noordoostelijke provincies gebruikt.
Onze hulp tijdens de elfde ebola-uitbraak
- Onze medische teams hebben 9 behandel- en isolatiecentra in 5 verschillende gebieden ondersteund.
- Zij verzorgden mensen met ebolasymptomen in een speciale ebolakliniek in Bolomba.
- Ze hebben mensen tegen ebola ingeënt en gezondheidsvoorlichting gegeven.
- Contactonderzoek om zo andere besmette mensen op te kunnen sporen, hoorde ook tot ons werk.
- Ook hebben zij voorzorgsmaatregelen om verspreiding tegen te gaan versterkt.
- We hebben medisch personeel getraind in het behandelen van ebolapatiënten.
- Daarnaast hebben we ook medisch materiaal gedoneerd.
Ondersteuning reguliere zorg
Onze teams hebben ervoor gezorgd dat ook de reguliere zorg in dit gebied door kon blijven gaan. Bijvoorbeeld door behandelingen te bieden voor andere ziekten als malaria en ondervoeding. Er zijn meer dan 1.450 consulten gegeven in 28 gezondheidscentra, verdeeld over vijf verschillende gezondheidsdistricten. We hebben medisch personeel getraind in het behandelen van ebolapatiënten. Ook hebben we medisch materiaal gedoneerd.
Waarom is de crisis in Congo niet voorbij?
Wij zijn enorm opgelucht dat er eindelijk een einde is aan de ebola-epidemie in Noordoost-Congo. Maar daarmee is er geen einde gekomen aan de crisis in Congo. Jarenlange gevechten hebben de bevolking en de gezondheidszorg ernstig verzwakt. Ziekten als malaria, mazelen en cholera eisen er nog altijd slachtoffers. En daar komt nu het nieuwe coronavirus bij. Elke keer als het geweld oplaait, vluchten mensen. Dat maakt hen kwetsbaar voor ziekten en ondervoeding, én het maakt het risico op verspreiding van besmettelijke ziekten groter.

Onze medische noodhulp in DR Congo
Onze teams bieden hulp in klinieken en ziekenhuizen-
Deze blije hulpverleners vieren dat de elfde ebola-uitbraak voorbij is. © Caroline Thirion Op 18 november 2020 is de elfde ebola-uitbraak in het westen van DR Congo voorbij verklaard. Sinds 1 juni raakten 130 mensen besmet met ebola en zijn er 55 mensen overleden.
Deze blije hulpverleners vieren dat de elfde ebola-uitbraak voorbij is. © Caroline Thirion 01 / 2618 november 2020
Op 18 november 2020 is de elfde ebola-uitbraak in het westen van DR Congo voorbij verklaard. Sinds 1 juni raakten 130 mensen besmet met ebola en zijn er 55 mensen overleden.
-
© Laurie Bonnaud/MSF Na bijna twee jaar is eindelijk een einde gekomen aan de enorme ebola-epidemie in Noordoost-Congo. Enkel 3 op de 10 besmette Congolezen hebben de ziekte overleefd (bron: cijfers Congolese overheid). Op de foto een ebola-overlever samen met Meinie Nicolai, directeur van Artsen zonder Grenzen België (links), en Joanne Liu, destijds internationale voorzitter van Artsen zonder Grenzen.
© Laurie Bonnaud/MSF 02 / 2625 juni 2020
Na bijna twee jaar is eindelijk een einde gekomen aan de enorme ebola-epidemie in Noordoost-Congo. Enkel 3 op de 10 besmette Congolezen hebben de ziekte overleefd (bron: cijfers Congolese overheid). Op de foto een ebola-overlever samen met Meinie Nicolai, directeur van Artsen zonder Grenzen België (links), en Joanne Liu, destijds internationale voorzitter van Artsen zonder Grenzen.
-
Onze zorgmedewerkers zijn bezig met het registreren van patiënten die komen voor een consult. ©Caroline Thirion/MSF De tiende ebola-uitbraak in het noordoosten van DR Congo was nog niet voorbij toen de elfde uitbraak alweer werd uitgeroepen. Deze vindt zich plaats in de Evenaarsprovincie, ook bekend als de Équateur, in het westen van het land.
Onze zorgmedewerkers zijn bezig met het registreren van patiënten die komen voor een consult. ©Caroline Thirion/MSF 03 / 261 juni 2020
De tiende ebola-uitbraak in het noordoosten van DR Congo was nog niet voorbij toen de elfde uitbraak alweer werd uitgeroepen. Deze vindt zich plaats in de Evenaarsprovincie, ook bekend als de Équateur, in het westen van het land.
-
©Samuel Siebe Op 28 november horen we het vreselijke nieuws dat bij aanvallen op ebolabehandelcentra drie hulpverleners van andere organisaties zijn omgekomen. Uit veiligheidsoverwegingen nemen we daarom op 4 december het moeilijke besluit om onze activiteiten in een van onze ebolaklinieken tijdelijk te beperken.
©Samuel Siebe 04 / 264 december 2019
Op 28 november horen we het vreselijke nieuws dat bij aanvallen op ebolabehandelcentra drie hulpverleners van andere organisaties zijn omgekomen. Uit veiligheidsoverwegingen nemen we daarom op 4 december het moeilijke besluit om onze activiteiten in een van onze ebolaklinieken tijdelijk te beperken.
-
Arts gebruikt eerste batch van het nieuwe vaccin ©Gabriella Bianchi Vaccinatie is een van onze belangrijkste middelen in de strijd tegen ebola. Ons huidige vaccin is bewezen effectief en super waardevol. Alleen, door de manier waarop het gemaakt wordt, is de aanvoer beperkt. Dus werken we nu ook met een nieuw vaccin dat makkelijker te produceren is. Zo kunnen we meer mensen beschermen. Het vaccin is nog niet officieel goedgekeurd, maar het wordt nu wel getest. Zowel de Congolese overheid als de medisch-ethische commissies van het land en Artsen zonder Grenzen keurden dit goed. Mensen worden goed geïnformeerd over het vaccin voordat zij het krijgen. Ook worden ze goed in de gaten gehouden. Deelname is vrijwillig en gratis.
Arts gebruikt eerste batch van het nieuwe vaccin ©Gabriella Bianchi 05 / 2614 november 2019: introductie 2e vaccin
Vaccinatie is een van onze belangrijkste middelen in de strijd tegen ebola. Ons huidige vaccin is bewezen effectief en super waardevol. Alleen, door de manier waarop het gemaakt wordt, is de aanvoer beperkt. Dus werken we nu ook met een nieuw vaccin dat makkelijker te produceren is. Zo kunnen we meer mensen beschermen. Het vaccin is nog niet officieel goedgekeurd, maar het wordt nu wel getest. Zowel de Congolese overheid als de medisch-ethische commissies van het land en Artsen zonder Grenzen keurden dit goed. Mensen worden goed geïnformeerd over het vaccin voordat zij het krijgen. Ook worden ze goed in de gaten gehouden. Deelname is vrijwillig en gratis.
-
Onze hygiënisten in de ebolakliniek in Goma. © Laetitia Martin/MSF Vanaf 1 oktober wordt het aantal bedden in ons ebolabehandelcentrum in Goma teruggebracht naar 20 bedden.
Onze hygiënisten in de ebolakliniek in Goma. © Laetitia Martin/MSF 06 / 2621 september 2019: Minder bedden in onze ebolakliniek
Vanaf 1 oktober wordt het aantal bedden in ons ebolabehandelcentrum in Goma teruggebracht naar 20 bedden.
-
© Samuel Sieber/MSF Onze teams nemen de leiding over de ebolakliniek in Beni.
© Samuel Sieber/MSF 07 / 2615 september 2019: Ebolakliniek in Beni
Onze teams nemen de leiding over de ebolakliniek in Beni.
-
Onze ebolakliniek in Munigi, Goma.© Jinane Saad/MSF Al 42 dagen zijn er geen nieuwe ebolapatiënten gemeld. Dit is twee keer zoveel dagen als de incubatieperiode van de ziekte. Goed nieuws dus.
Onze ebolakliniek in Munigi, Goma.© Jinane Saad/MSF 08 / 2613 september 2019: Goed nieuws uit Goma
Al 42 dagen zijn er geen nieuwe ebolapatiënten gemeld. Dit is twee keer zoveel dagen als de incubatieperiode van de ziekte. Goed nieuws dus.
-
© John Wessels Onze teams ondersteunen een kliniek in Mandima. Hier hebben wij een transit-unit gebouwd waar 7 bedden staan. Alle ebolapatienten worden doorverwezen naar ons behandelcentrum in Mangina.
© John Wessels 09 / 2610 september 2019: Ondersteuning en doorverwijzen
Onze teams ondersteunen een kliniek in Mandima. Hier hebben wij een transit-unit gebouwd waar 7 bedden staan. Alle ebolapatienten worden doorverwezen naar ons behandelcentrum in Mangina.
-
© Samuel Sieber/MSF Met 3 teams hebben we mee gedaan aan een grote vaccinatiecampagne in Beni.
© Samuel Sieber/MSF 10 / 266 september 2019: Vaccinatiecampagne in Beni
Met 3 teams hebben we mee gedaan aan een grote vaccinatiecampagne in Beni.
-
© Samuel Sieber/MSF We hebben een transitkliniek met 12-bed in Mayuano gebouwd. Op deze locatie is de basiszorg gratis voor iedereen die dit nodig heeft.
© Samuel Sieber/MSF 11 / 262 september 2019: gratis zorg in Mayuano
We hebben een transitkliniek met 12-bed in Mayuano gebouwd. Op deze locatie is de basiszorg gratis voor iedereen die dit nodig heeft.
-
*Deze foto is niet gemaakt in Mwenga © Pablo Garrigos/MSF De eerste twee ebolapatienten in Mwenga, Zuid-Kivu zijn aangetroffen. Er zijn nog 4 andere ebolapatienten behandeld in de rest van augustus.
*Deze foto is niet gemaakt in Mwenga © Pablo Garrigos/MSF 12 / 2616 augustus 2019: Twee ebolapatiënten in Mwenga
De eerste twee ebolapatienten in Mwenga, Zuid-Kivu zijn aangetroffen. Er zijn nog 4 andere ebolapatienten behandeld in de rest van augustus.
-
Zawadi is onze apotheker en bereidt de behandelingen voor de ebolapatiënten voor. © Pablo Garrigos/MSF In een onderzoek met vier mogelijke ebola-behandelingen, vertoonden twee experimentele ebolamedicijnen , duidelijk betere resultaten bij onze patiënten dan de andere twee. De onderzoekers van deze studie besluiten om de behandelingen voort te zetten voor nader onderzoek.
Zawadi is onze apotheker en bereidt de behandelingen voor de ebolapatiënten voor. © Pablo Garrigos/MSF 13 / 2612 augustus 2019: 4 mogelijke ebola-behandelingen
In een onderzoek met vier mogelijke ebola-behandelingen, vertoonden twee experimentele ebolamedicijnen , duidelijk betere resultaten bij onze patiënten dan de andere twee. De onderzoekers van deze studie besluiten om de behandelingen voort te zetten voor nader onderzoek.
-
© Jinane Saad/MSF Onze teams hebben daar een behandelcentrum op met plaats voor 50 mensen. Alle mensen die vermoedelijk besmet waren met ebola, zijn naar deze kliniek gebracht.
© Jinane Saad/MSF 14 / 263 augustus 2019: Nieuwe ebolakliniek in Munigi, Goma
Onze teams hebben daar een behandelcentrum op met plaats voor 50 mensen. Alle mensen die vermoedelijk besmet waren met ebola, zijn naar deze kliniek gebracht.
-
© John Wessels 1 augustus 2018 riep de Congolese regering een ebola-uitbraak uit in DR Congo. Het dodental is helaas de 2.000 al gepasseerd en bedreigt het virus de miljoenenstad Goma. Onze teams hebben in Goma een grote ebolakliniek gebouwd met plek voor 72 mensen.
© John Wessels 15 / 261 augustus 2019: Een jaar na de uitbraak
1 augustus 2018 riep de Congolese regering een ebola-uitbraak uit in DR Congo. Het dodental is helaas de 2.000 al gepasseerd en bedreigt het virus de miljoenenstad Goma. Onze teams hebben in Goma een grote ebolakliniek gebouwd met plek voor 72 mensen.
-
Onze gezondheisadviseur Ronald Kremer in gesprek met twee hulpverleners in DR Congo. Een tweede patiënt met het virus in de stad Goma is op 30 juli opgenomen in onze ebolakliniek. Volgens onze gezondheidsadviseur Ronald Kremer is het een ‘dramatisch scenario’ als de ziekte de stad in haar greep krijgt.
Onze gezondheisadviseur Ronald Kremer in gesprek met twee hulpverleners in DR Congo. 16 / 2630 juli 2019: 2e ebolapatiënt in Goma
Een tweede patiënt met het virus in de stad Goma is op 30 juli opgenomen in onze ebolakliniek. Volgens onze gezondheidsadviseur Ronald Kremer is het een ‘dramatisch scenario’ als de ziekte de stad in haar greep krijgt.
-
© John Wessels Een belangrijk moment: de Wereldgezondheidsorganisatie bestempelt de ebola-uitbraak tot een internationale gezondheidscrisis.
© John Wessels 17 / 2617 juli 2019: WHO: Ebola is een internationale gezondheidscrisis
Een belangrijk moment: de Wereldgezondheidsorganisatie bestempelt de ebola-uitbraak tot een internationale gezondheidscrisis.
-
©Pablo Garrigos/MSF Voor het eerst wordt een patiënt met ebola aangetroffen in de miljoenenstad Goma. We bereiden ons in Goma al bijna een jaar voor op een mogelijke uitbraak van ebola. We zijn een kleine ebolakliniek gestart in het provinciale ziekenhuis. Ook bouwen we nu een groot ebolacentrum met plek voor 72 bedden. Daar kunnen deze week de eerste patiënten opnemen.
©Pablo Garrigos/MSF 18 / 2614 juli 2019: Ebola bereikt miljoenenstad Goma
Voor het eerst wordt een patiënt met ebola aangetroffen in de miljoenenstad Goma. We bereiden ons in Goma al bijna een jaar voor op een mogelijke uitbraak van ebola. We zijn een kleine ebolakliniek gestart in het provinciale ziekenhuis. Ook bouwen we nu een groot ebolacentrum met plek voor 72 bedden. Daar kunnen deze week de eerste patiënten opnemen.
-
© Carl Theunis/MSF Het is de eerste keer tijdens deze uitbraak dat ebola de grens oversteekt. 3 ebolapatiënten worden aangetroffen in Uganda. Het gaat om een familie uit DR Congo waarvan 2 familieleden inmiddels zijn overleden door de ziekte. Onze teams staan klaar om in actie te komen tijdens een eventuele uitbraak in Uganda.
© Carl Theunis/MSF 19 / 2611 juni 2019: Ebolapatiënten in Uganda
Het is de eerste keer tijdens deze uitbraak dat ebola de grens oversteekt. 3 ebolapatiënten worden aangetroffen in Uganda. Het gaat om een familie uit DR Congo waarvan 2 familieleden inmiddels zijn overleden door de ziekte. Onze teams staan klaar om in actie te komen tijdens een eventuele uitbraak in Uganda.
-
© John Wessels De ebola-uitbraak is nog steeds niet onder controle. Onze teams doen wat ze kunnen. Toch zijn er ook grote uitdagingen. Zoals de onveiligheid in de regio. Daarom zijn er gebieden waar we niet kunnen komen.
© John Wessels 20 / 2631 maart 2019: Meer dan 1.000 ebolapatiënten
De ebola-uitbraak is nog steeds niet onder controle. Onze teams doen wat ze kunnen. Toch zijn er ook grote uitdagingen. Zoals de onveiligheid in de regio. Daarom zijn er gebieden waar we niet kunnen komen.
-
©Laurie Bonnaud Twee van onze ebolacentra worden in een paar dagen aangevallen en in brand gestoken. Het is niet duidelijk wat de reden van de aanval is. Helaas moeten we onze activiteiten in deze centra voorlopig staken.
©Laurie Bonnaud 21 / 2626 & 28 februari 2019: Aanvallen op onze ebolacentra
Twee van onze ebolacentra worden in een paar dagen aangevallen en in brand gestoken. Het is niet duidelijk wat de reden van de aanval is. Helaas moeten we onze activiteiten in deze centra voorlopig staken.
-
© Pablo Garrigos/MSF De aantallen blijven toenemen. Deze ebola-uitbraak is nu de grootste ooit in Congo. Onze hulpverleners blijven de ziekte bestrijden en bouwen een nieuw behandelcentrum voor ebola in Bunia.
© Pablo Garrigos/MSF 22 / 269 november 2018: Grootste uitbraak in Congo ooit
De aantallen blijven toenemen. Deze ebola-uitbraak is nu de grootste ooit in Congo. Onze hulpverleners blijven de ziekte bestrijden en bouwen een nieuw behandelcentrum voor ebola in Bunia.
-
©John Wessels Overleg met de gemeenschap is cruciaal. Daarom gaan onze hulpverleners veel op pad om met gezondheidswerkers in de regio te praten. Ook geven ze tips hoe je ebola kunt herkennen.
©John Wessels 23 / 266 november 2018: Overleggen met de gemeenschap
Overleg met de gemeenschap is cruciaal. Daarom gaan onze hulpverleners veel op pad om met gezondheidswerkers in de regio te praten. Ook geven ze tips hoe je ebola kunt herkennen.
-
© John Wessels Het epicentrum van de uitbraak verschuift naar de grotere stad Beni. Inmiddels zijn nu 300 gevallen van ebola bekend en 200 mensen overleden aan de ziekte. We openen nog een behandelcentrum voor ebola.
© John Wessels 24 / 2620 september 2018: Het ebolavirus verspreidt zich
Het epicentrum van de uitbraak verschuift naar de grotere stad Beni. Inmiddels zijn nu 300 gevallen van ebola bekend en 200 mensen overleden aan de ziekte. We openen nog een behandelcentrum voor ebola.
-
© Carl Theunis/MSF Mangina is het epicentrum van de uitbraak. We zetten daar een behandelcentrum op met plaats voor 68 mensen.
© Carl Theunis/MSF 25 / 2614 augustus 2018: Ons behandelcentrum opent in Mangina
Mangina is het epicentrum van de uitbraak. We zetten daar een behandelcentrum op met plaats voor 68 mensen.
-
© John Wessels Het is officieel. De Congolese autoriteiten kondigen aan dat er een uitbraak van ebola is in het noordoosten van het land. Onze hulpverleners zijn al weken aan het werk om de ziekte te bestrijden.
© John Wessels 26 / 261 augustus 2018: Het begin van de ebola-uitbraak
Het is officieel. De Congolese autoriteiten kondigen aan dat er een uitbraak van ebola is in het noordoosten van het land. Onze hulpverleners zijn al weken aan het werk om de ziekte te bestrijden.
Persoonlijke verhalen
-
Om de fysieke en mentale gezondheid van vrouwen in Zuid-Kivu te verbeteren, zijn onze teams een pilot gestart. Al vroeg in de pilot vertellen de deelnemende vrouwen dat persoonlijke hygiëne tijdens hun ongesteldheid een uitdaging is.
Alain Kikwaya-Vangi, Arts -
Na deze aanval zijn we gaan nadenken over de aanpak die gehanteerd werd bij de bestrijding van ebola, want waarom was er zoveel woede richting humanitaire hulpverleners? Een terugblik.
Trish Newport, Noodhulpcoördinator -
De ebola-epidemie vraagt veel van de gezondheidszorg in Congo. We steunen ziekenhuizen, zodat de gewone zorg niet in gevaar komt.
-
Helene, Robert, Clément en Diallo trekken dagelijks naar dorpen in door ebola getroffen gebieden in Oost-Congo. Want door de ebola-epidemie zijn mensen bang en vertrouwen ze de zorg in klinieken en ziekenhuizen niet meer.
-
‘De eerste keer dat ik naar de zone met ebolapatiënten ging was ik doodsbang.’ Alpha Diallo is water-en sanitatiespecialist in ons behandelcentrum in DR Congo. Hij vertelt over zijn angsten en zijn eerste bezoek aan de 'red zone'
Alpha Diallo, water- en sanitatiespecialist -
'Ebola is uitgeroepen tot een internationale gezondheidscrisis door de WHO. Wij bestrijden de ziekte nu al meer dan een jaar in het land. Daarom wil ik u graag een update geven over onze activiteiten in DR Congo.'
Ronald Kremer, gezondheidsadviseur -
Aline is genezen van ebola. Ze is behandeld in ons ebolacentrum in Magina. Nu ze genezen is helpt ze andere met de ziekte omgaan. Wil je een rondleiding van Aline door ons behandelcentrum?
Aline, patiënt -
Het is voor het eerst dat er ebola is uitgebroken in een conflictgebied. De ebola-uitbraak in Democratische Republiek Congo duurt inmiddels enkele maanden en het aantal ebolagevallen blijft stijgen.
-
In 2018 hebben we in DR Congo 5.378 mensen behandeld voor ebola.

Steun onze teams wereldwijd
Ga mee op missie!
