Specialistische zorg

‘Een hernia behandelen, of een voet die door diabetes aan het afsterven is, lijkt geen noodhulp. Maar voor deze mensen is het essentieel’, zegt onze landencöordinator in Libanon Amaury Gregoire. ‘Daarom biedt ons ziekenhuis hen specialistische zorg, ook als ze die niet kunnen betalen.’

Te weinig inkomen

Sinds oktober 2018 hebben we in de plaats Bar Elias, in het hart van de Bekaavallei, een ziekenhuis met 22 bedden. In de vallei wonen ongeveer 330.000 Syrische vluchtelingen*, die nauwelijks toegang hebben tot medische zorg. Ook een groot deel van de Libanese bevolking in de vallei heeft te weinig inkomen om goede behandelingen te kunnen betalen.

Wondzorg

In het ziekenhuis voeren we operaties uit voor allerlei niet-urgente aandoeningen en gynaecologische problemen. We bieden er ook diverse vormen van wondzorg voor voeten die aangetast zijn door diabetes en verwondingen ontstaan door zweren.

Last verlichten

‘Veel mensen leven in erg moeilijke omstandigheden en deze aandoeningen veroorzaken veel extra leed. Daardoor kunnen ze vaak niet genoeg geld verdienen om hun gezinnen te onderhouden. Met dit ziekenhuis verlichten we die last zoveel mogelijk’, zegt Gregoire.

Kinderen lopen gevaar

Vanaf maart dit jaar bieden we ook hersteloperaties voor ernstige brandwonden. ‘In deze regio is de kans op tweede- en derdegraadsbrandwonden groter, door de primitieve omstandigheden in de onderkomens van de vluchtelingen en zelfs de huizen’, zegt onze medisch adviseur en arts Wael Harb. ‘Vooral kinderen lopen gevaar.’

Permanent gehandicapt

Verwondingen van ernstige brandwonden vragen een lange en dure behandeling. Is die er niet, dan kunnen mensen permanent gehandicapt raken, zodat het nog moeilijker wordt om geld te verdienen.

*Cijfer VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR

Icoon gift

Jij bent onmisbaar

24 uur per dag, 365 dagen per jaar paraat staan om mensen in crisissituaties te helpen. Dat kan alleen met jouw steun.
Doneer nu