Humanitaire behoeften nemen toe

Op dit moment hebben miljoenen mensen in Ethiopië voedsel, water, onderdak en medische zorg nodig. Zeker in de regio’s waar onze activiteiten zojuist zijn stilgezet. Zo maken onze teams zich grote zorgen over de situatie in het westen en noordwesten van Tigray. Ook de leefomstandigheden van Zuid-Soedanese vluchtelingen in Gambella zijn ontoereikend. Net als in Somali, waar de toegang tot medische zorg al zeer beperkt was. Onze hulp is hard nodig, blijkt uit de eerste zes maanden van 2021. In die tijd hebben we:

  • 212.000 mensen voorzien van een consult
  • 3.900 mensen opgenomen voor gespecialiseerde zorg
  • 3.300 mensen psychologische hulp geboden
  • 1.500 vrouwen bijgestaan tijdens de bevalling

Het moordonderzoek

Onze activiteiten in de centrale en oostelijke zones van Tigray hebben we eerder zelf gestaakt, na de moord op drie collega’s in juni. De omstandigheden rond de dood van Yohannes, Maria en Tedros blijven onduidelijk. Nog niemand heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. We blijven continu in gesprek met de Ethiopische autoriteiten: over het lopende onderzoek én over het hervatten van onze projecten.

Wanneer mogelijk, starten wij onze projecten weer op.

Ons werk gaat door: onpartijdig en onafhankelijk

Onze teams werken al 37 jaar in Ethiopië. We bieden medische hulp aan miljoenen mensen. Mensen die beperkte toegang hebben tot medische zorg of zijn geraakt door een conflict, epidemie of ramp. Dat blijven we doen: onpartijdig en onafhankelijk. Onze projecten in onder meer Addis Abeba, Guji en Zuidoost-Tigray zetten we voort. Ook al zitten er door het verzoek van de autoriteiten duizenden Ethiopische medewerkers thuis, zij blijven stand-by staan. Dat geldt ook voor onze internationale medewerkers. Wanneer mogelijk, starten wij onze projecten weer op.