Zwaarst getroffen door coronavirus

Bagdad is het zwaarst getroffen door het coronavirus. In april 2020 zijn we het Ibn Al-Khateeb-ziekenhuis gaan ondersteunen, gevolgd door het Al-Kindi-ziekenhuis. Ook hebben we trainingen gegeven over het voorkomen, snel vaststellen en beheersen van het virus. Ook hebben we psychologische hulp geboden om coronapatiënten en medisch personeel te helpen omgaan met de gevolgen van het coronavirus.

Wat hebben we bereikt in het Al-Kindi-ziekenhuis?

Naast het bieden van levensreddende zorg, fysiotherapie en psychosociale zorg aan ernstig zieke COVID-19-patiënten, hebben we het aantal bedden opgeschaald van 24 tot 52. In totaal hebben onze teams voor 934 ernstig zieke COVID-19-patiënten gezorgd. Het aantal sterfgevallen is met 40% afgenomen.

Mahmood Mohammed, controleert de toestand van een coronapatiënt die is opgenomen.
Artsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten bespreken de toestand van de coronapatiënten tijdens de ochtendvergadering in het COVID-19-centrum.

Een uitdaging voor het zorgsysteem en zorgmedewerkers

‘Toen de COVID-19-pandemie in maart 2020 Irak bereikte, was het snel duidelijk dat het een enorme uitdaging zou zijn voor het gezondheidssysteem, ’zegt Daniel, arts en medisch teamleider in Bagdad. ‘Het aantal patiënten nam snel toe en het medisch personeel was overweldigd. Tijdens de pieken zagen we hoe er voor sommige patiënten zelfs geen plek meer was. Zorgverleners moesten extra werken om de grote toestroom van zieken op te vangen en raakten uitgeput.'

Te laat hulp zoeken

'Een van de grote problemen was dat de meeste patiënten op de intensive care in een zeer laat stadium en in kritieke toestand bij ons kwamen,’ vertelt Daniel. ‘Ze probeerden het zelf op te lossen en zochten pas te laat hulp. Dit resulteerde in allerlei complicaties.’

Artsen onderzoeken een COVID-19-patiënt in het Al-Kindi-ziekenhuis in Bagdad. © Ghada Safaan/MSF
Mahmood Mohammed controleert de toestand van een coronapatiënt in het Al-Kindi-ziekenhuis, Bagdad. © Hassan Kamal Al-Deen

Wat hebben onze teams nog meer gedaan?

  • Meerdere medische faciliteiten ondersteund in de provincies Ninewa, Erbil, Kirkuk en Duhok door trainingen te geven en medisch materiaal te doneren.
  • Een afdeling voor de isolatie en behandeling van coronapatiënten opgezet in het Sinuni-ziekenhuis in Sinjar.
  • Het Tel-After ziekenhuis ondersteund met trainingen voor infectiepreventie.
  • Een chirurgisch ziekenhuis met 62 bedden in Oost-Mosul tijdelijk omgebouwd tot een isolatie- en behandelcentrum voor coronapatiënten.
  • Een speciale intensivecare-afdeling in het Al-Salam-ziekenhuis ondersteund.
  • Voorlichting gegeven over het coronavirus in het Al-Shifaa-ziekenhuis.