Medische hulp direct na de explosie

Direct na de explosie hebben onze teams EHBO-koffers uitgedeeld aan verschillende hulporganisaties. Op drie locaties hebben onze teams meer dan 1.800 gewonde patiënten behandeld. Daarnaast hebben we 4.500 patiënten met chronische ziekten medische hulp geboden. Onze teams gingen van deur tot deur om de behoeften van de mensen in kaart te brengen. We hebben watertanks geïnstalleerd en waterzuiverings- en hygiënekits uitgedeeld. Ook hebben we de psychosociale hulp opgeschaald.

Libanon mobiele kliniek

Op 4 augustus vond er een enorme explosie plaats in het havengebied van Beiroet. Meer dan 200 mensen hebben de ramp niet overleefd en duizenden mensen zijn gewond geraakt. Waaronder de 4-jarige Hamza, die hier door onze teams wordt geholpen aan zijn verwondingen. De kleine bink geeft geen kick.

© Mohamad Cheblak/MSF
Libanon mobiele kliniek

Een van onze medewerkers behandelt Samar (3) uit Beiroet aan haar verwondingen.

© Mohamad Cheblak/MSF

Doktersbezoek onbetaalbaar

Nu, een jaar na de explosie, is de behoefte aan medische en psychologische hulp nog steeds enorm. Al voor de pandemie had het gezondheidssysteem als gevolg van de economische crisis te maken met een tekort aan medicijnen en medische benodigdheden. Na de pandemie werd de situatie nog erger. Daarbij heeft de explosie een aantal ziekenhuizen verwoest en een magazijn waar medicijnen lagen opgeslagen. Met grote gevolgen voor chronisch zieke patiënten en ouderen die afhankelijk zijn van deze medicijnen.

Een maaltijd van de buren

Een van hen is de 64-jarige Fawziyya Al-Sahili. In haar keuken in het noordoosten van Libanon staat ze in een pan te roeren. ‘Mijn buren hebben me gisteren deze maaltijd gebracht, anders hadden we geen verse groenten’, zegt ze. ‘Met het salaris van mijn zoon kunnen we ons alleen brood, bonen en linzen veroorloven. Zo is het nu.’ Fawziyya heeft hoge bloeddruk en diabetes, daarom is het belangrijk dat ze veel fruit en groenten eet. Maar deze voedingsmiddelen zijn door inflatie onbetaalbaar geworden. De afgelopen twee jaar bezoekt ze onze kliniek in de buurt van haar huis in de stad Hermel. Naast een medische controle krijgt ze daar de medicijnen en insuline die ze nodig heeft voor haar behandeling.

Fawziyya wordt onderzocht in onze kliniek. ©Tariq Keblaoui
Fawziyya in haar woonkamer. ©Tariq Kablaoui

Helft Libanese bevolking onder de armoedegrens

Volgens de Wereldbank leeft meer dan de helft van de Libanese bevolking onder de armoedegrens. ‘Het gezondheidssysteem in Libanon is als gevolg van de economische crisis sterk geprivatiseerd. Veel mensen kunnen medicijnen of een bezoek aan een dokter niet meer betalen’, zegt Hammoud al-Shall, assistent-projectcoördinator. ‘Mensen moeten beslissen of ze hun geld aan voedsel of medicijnen uitgeven. De prijzen zijn vijf keer zo hoog als vroeger.’ Een jaar na de explosie zijn onze teams nog altijd aanwezig in Libanon. Ze bieden gratis medicijnen, medische en psychologische zorg.

Psychologische trauma’s

Veel mensen in Libanon worstelen met stress en psychologische trauma's veroorzaakt door oorlog en de gevolgen daarvan. Onze teams in Libanon zien hoe de huidige levensomstandigheden een extra last vormen op hun geestelijke gezondheid. Daarom hebben we ook de psychologische hulp opgeschaald. Talloze patiënten die hulp zoeken bij onze teams lijden aan depressies en angstaanvallen.

Hoop houden

Ook Fawziyya maakt zich zorgen over de toekomst, van haar en haar familie. Ze maakt zich vooral zorgen om haar zoon die geen werk meer heeft. Ook hij bezoekt onze kliniek in Hermel, waar hij psychosociale hulp krijgt. Maar Fawziyya houdt hoop. Er is solidariteit onder het Libanese volk en ze voelt zich gesteund door haar gemeenschap. Door haar buren die haar eten brengen, door de maatschappelijk werkers en door onze teams, waar ze terecht kan voor medische zorg en de medicijnen die ze hard nodig heeft.

Terugblik op de explosie in Beiroet

In deze video blikken onze medewerkers terug op de explosie die Beiroet op haar grondvesten deed schudden. Het is vandaag precies 1 jaar geleden, maar de impact van de explosie is nog steeds zichtbaar. Onze teams helpen de mensen in Libanon, met medische en psychologische hulp. Kijk en luister naar de verhalen:

Hulpverlener Artsen zonder Grezen in Beiroet, Libanon