Solidariteit staat voorop

Aan de Europese grenzen worden vluchtelingen geconfronteerd met geweld en onveilige situaties, waardoor ze amper toegang tot medische zorg hebben. In landen als Letland, Litouwen en Griekenland worden vluchtelingen zelfs hardhandig teruggestuurd naar onveilige gebieden. Een grote meerderheid (80 procent) van de Nederlanders is solidair met deze mensen, zo blijkt uit ons onderzoek. 79 procent van de Nederlanders vindt dat vluchtelingen waar dan ook ter wereld goede medische zorg moeten krijgen. In geen enkel land zouden vluchtelingen het slachtoffer mogen zijn van geweld en detentie of verstoken zijn van medische hulp.

Onze wens voor 2023 is dat iedereen de medische hulp krijgt die nodig is en menswaardig wordt behandeld. Het is de wereld op zijn kop dat wij in Nederland nodig waren. We helpen daar waar de nood het hoogst is, maar de overheid had hier moeten ingrijpen.
Judith Sargentini

Niemand uitsluiten van medische zorg

'Politici willen de grenzen sluiten, maar volgens ons onderzoek hebben Nederlanders juist veel begrip voor vluchtelingen. Het roer moet en kán om. Een eerlijke verdeling van vluchtelingen over alle Europese lidstaten zou al een heleboel oplossen. Als we wegkijken, zijn mensen aangewezen op gevaarlijke vluchtroutes, mensensmokkelaars en verstoken van medische zorg. ‘Fort Europa’ werkt niet. Laten we luisteren naar wat de samenleving wil en solidariteit een kans geven,’ zegt Judith Sargentini, directeur voor Artsen zonder Grenzen Nederland.

Intercultureel specialist Tobia en verpleegkundige Hanne behandelen de wond van een jonge man in de mobiele kliniek in Ter Apel.
In Litouwen is een tijdelijk kamp ingericht voor mensen op de vlucht. © Vidmantas Balkunas/BNS

Geweld, pushbacks en detentiecentra

In Europa krijgen vluchtelingen en migranten te maken met geweld en onmenselijke leefomstandigheden. Onze teams zien dit veel gebeuren langs de grenzen van Hongarije en Servië, in Griekenland, Letland, Polen en Litouwen. Grenswachten sturen, vaak hardhandig, duizenden mensen terug of sluiten hen op in detentiecentra. Hier is nauwelijks toegang tot medische zorg en krijgen veel mensen psychische klachten. De Nederlandse overheid heeft de verantwoordelijkheid om vluchtelingen niet terug te sturen naar een onveilige omgeving, maar juist te helpen. Dit is de overtuiging van tweederde van de ondervraagde mensen. Laten we samen in actie komen voor mensen in nood.

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau DirectResearch, in opdracht van Artsen zonder Grenzen. Voor dit onderzoek zijn 1036 Nederlanders ondervraagd in november 2022. Het onderzoek is representatief voor de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder op geslacht, leeftijd en opleiding.