Kinderen beroofd van kindertijd

Het kamp was ooit ontworpen om een tijdelijk thuis te bieden aan mensen die waren gevlucht voor het conflict in Syrië en Irak. Daar is al lange tijd geen sprake meer van. Al-Hol is uitgegroeid tot een onveilige en onhygiënische openluchtgevangenis voor voormalige strijders van Islamitische Staat en hun gezinsleden. ‘De kinderen, die veelal daar zijn geboren, zijn beroofd van hun kindertijd en veroordeeld tot een leven vol geweld en uitbuiting, zonder onderwijs en hoop,’ vertelt onze operationeel manager Martine Flokstra.

Een angstaanjagende beproeving

Ook toegang tot medische zorg is ‘een angstaanjagende beproeving in Al-Hol,’ zegt Martine. Het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen is een uur rijden vanaf het kamp, maar mensen moeten soms dagen wachten voor ze toestemming krijgen om te gaan. ‘Ouders mogen vervolgens niet mee als begeleider. Het kind wordt streng bewaakt naar het ziekenhuis geëscorteerd. Meer dan eens sterft een kind onderweg, moederziel alleen.’

Oplossing dringend nodig

‘Er zijn nog steeds geen lange termijn oplossingen om deze situatie te beëindigen,’ zegt Martine. ‘Sommige landen hebben het terughalen van hun burgers uitgesteld of zelfs hun staatsburgerschap afgenomen, waardoor ze staatloos zijn geworden.’ Onze teams verzoeken de internationale gemeenschap om een oplossing te vinden voor de problemen in Al-Hol. Zo is er onvoldoende voedsel, water, onderdak, sanitaire voorzieningen en gezondheidszorg. Nu zo’n alarmerend hoog aantal kinderen sterft aan eenvoudig te voorkomen ziektes, is deze oplossing hard nodig. Dringender dan ooit.