2 jaar geleden ontvluchtte Ahmad met zijn familie de bombardementen in Noordwest-Syrië. Sindsdien leeft hij samen met zijn 5 kinderen in een tent in een vluchtelingenkamp. Er is geen langetermijnoplossing. ‘We eten, slapen, douchen en koken al 2 jaar in deze tent’, zegt Ahmad. Hij ziet op tegen de barre winter in het vluchtelingenkamp. ‘We gingen door een hel in de zomer vanwege de hitte, maar de winter wordt erger.’

We eten, slapen, douchen en koken al 2 jaar in deze tent.
Ahmad

Warme kleding voor 3.000 families

Mensen hebben de middelen niet om zichzelf warm te houden. ‘Kinderen dragen dunne kleding, hun lippen en handen zijn blauw. Ze hebben niet eens schoenen aan,’ vertelt Shatha Folfola, onze gezondheidsvoorlichter. ‘Iedereen heeft het koud, en de winter is nog niet eens begonnen.’ In 18 kampen delen we daarom aan 3.000 gezinnen warme kleding en dekens uit. Ook zorgen we voor tentvloeren, dakisolatie en thermische isolatie tegen overstromingen en extreme kou. Dit delen we uit aan 3.900 gezinnen. Onze teams blijven gedurende de winter soortgelijke activiteiten uitvoeren.

Op tijd beginnen met voorbereiden

Winterklaar maken begint vaak te laat in Noordwest-Syrië. Dit komt door het gebrek aan financiering voor deze activiteiten. ‘Dit jaar hebben we hard gewerkt om de winteractiviteiten af te ronden vlak voordat het strenge winterseizoen begint’, zegt onze landencoördinator Yasser Kamaledin. ‘We willen dat de mensen in de kampen zo goed en vroeg mogelijk voorbereid zijn. Die voorbereiding heeft een onmiddellijke impact op hun dagelijks leven.’

Onze logistieke medewerkers verhogen de vloer van een tent. ©MSF
Onze medewerker en een vrouw met met een winterkit. ©MSF

Gezondheidsvoorlichting

Mensen in de kampen hebben directe gezondheidseffecten van de winter. Ze hebben last van luchtweginfecties, door water overgedragen ziekten, en bevriezingen. Mensen hebben complicaties door het inademen van rook en last van brandwonden, doordat ze vuur stoken in de tent om warm te blijven. ‘De kou heeft invloed op de gezondheid van mijn kind’, vertelt Ahmad. ‘Mijn zoon heeft constant last van buikpijn en verkoudheid. En mijn andere kind had 40 graden koorts.’ Onze hulpverleners verspreiden informatie over veelvoorkomende (winter)ziekten, kijken naar de behoeften van mensen en informeren hen over de gratis zorg die wij bieden in onze mobiele klinieken.

Handen desinfecteren
Ons team informeert mensen over gezondheid en ziekten. ©MSF

Onze teams ondersteunen momenteel 8 ziekenhuizen in Noordwest-Syrië, waaronder:

  • 1 brandwondenafdeling
  • 12 klinieken voor medische zorg
  • 5 ambulances

Gevuld kerstpakket

Geef een kerstpakket dat levens redt

Het is een veelbewogen jaar. Mensen in noodsituaties hebben dringend zorg nodig. Jij kunt helpen door een kerstpakket te vullen. Welke hulpgoederen kies jij?

> Vul een kerstpakket

Onvoldoende financiering

Internationaal zijn er steeds minder financiële middelen beschikbaar om de mensen in Syrië te helpen. Maar de behoeften nemen door het langdurige conflict juist toe. ‘Zolang er kampen zijn in Noordwest-Syrië, zullen de behoeften blijven bestaan’, zegt Joukhadar. Om in de winter meer dan 3 miljoen mensen in Noordwest-Syrië te voorzien in hun essentiële behoeften, schat de Verenigde Naties dat er 186 miljoen euro nodig is. Momenteel is slechts 23% van dit fonds beschikbaar.

Hulp in vluchtelingenkampen

Onze hulpverleners ondersteunen 14 mobiele klinieken voor meer dan 80 vluchtelingenkampen. We voeren activiteiten uit op het gebied van water, sanitatie en hygiëne in bijna 90 kampen. Daarnaast ondersteunen we momenteel 8 ziekenhuizen in Noordwest-Syrië, waaronder 1 brandwondenafdeling, 12 centra voor basisgezondheidszorg en 5 ambulances.