Koude winter en hete zomer

‘Ons leven in het kamp is vol zorgen, angst en pijn’, zegt hij. ‘We hebben last van de kou in de winter en de extreme hitte in de zomer.’ Mohammed is van oorsprong boer. Het land was zijn bron van inkomsten en door dat te verliezen verloor hij de basismiddelen om te overleven. Tegenwoordig is hij volledig afhankelijk van humanitaire hulp. Voor de behandeling van zijn been gaat hij naar een ziekenhuis dat mede door onze teams wordt gerund. Daar krijgt hij gratis medische zorg.

10 jaar conflict

Mohammed is een van de ongeveer 4 miljoen mensen die in het noordwesten van Syrië wonen. De VN schat dat minstens 3 miljoen van deze mensen een vorm van humanitaire hulp nodig hebben. De mensen in de regio worden steeds kwetsbaarder en afhankelijker van humanitaire hulp. Dat komt onder andere door 10 jaar conflict, de coronapandemie en een ernstige economische crisis.

Verslag vanuit het kamp

We hebben last van de hitte, muggen en schorpioenen,’ vertelt Em Jamil vanuit een kamp in Noordwest-Syrië. '

Artsen zonder Grenzen biedt medische noodhulp in conflictgebieden, bij natuurrampen en uitbraken van dodelijke ziektes.

Wat doen onze teams?

In heel Noordwest-Syrië bieden wij gratis medische zorg, zowel binnen als buiten de kampen. We ondersteunen acht ziekenhuizen, waaronder een brandwondenafdeling en 12 medische faciliteiten voor basiszorg, 5 ambulances en 14 mobiele klinieken in meer dan 80 kampen.

Overal waar we kijken is hulp nodig

‘Humanitaire organisaties bieden hier veel hulp', zegt Francisco, onze landencoördinator van Syrië. ‘Maar de behoeften blijven enorm. Miljoenen mensen zijn afhankelijk van humanitaire hulp om te overleven in het noordwesten van Syrië, en overal waar we kijken is het gevoel dat er nog meer moet worden gedaan om mensen te helpen.’