Onze hulp in Syrië van 2011 tot nu
De infrastructuur en gezondheidszorg in Syrië zijn voor een groot deel verwoest. Honderden ziekenhuizen zijn gebombardeerd, veel medisch personeel is omgekomen of gevlucht en er is een enorm tekort aan medicijnen. Al sinds het begin van de oorlog helpen onze teams de mensen in Syrië. Ook bieden ze hulp in omliggende landen die Syrische vluchtelingen opvangen. We zetten ziekenhuizen op en zorgen voor medische voorraad. In gebieden waar de regering heerst, en we niet welkom zijn, bieden we de mensen hulp op afstand. In de slider hieronder vind je een overzicht van onze hulp in Syrië van 2011 tot nu.
-
Een jonge, Syrische vluchteling kijkt uit over de besneeuwde heuvels van de Bekaa vallei in Libanon. ©Michael Goldfarb Syriërs gaan massaal de straat op om te demonstreren voor democratische hervormingen. Politie en leger beantwoorden de demonstraties met geweld. Honderden mensen vinden de dood, duizenden raken gewond. Het is in deze chaotische periode moeilijk om noodhulp te bieden. Ondanks meerdere verzoeken krijgen we geen toestemming van de regering om hulp te bieden in bepaalde gebieden. Door netwerken van Syrische artsen te steunen en medische hulpmiddelen te schenken aan ziekenhuizen lukt het ons toch om mensen in nood te helpen.
Een jonge, Syrische vluchteling kijkt uit over de besneeuwde heuvels van de Bekaa vallei in Libanon. ©Michael Goldfarb 01 / 112011 - Hulp op afstand
Syriërs gaan massaal de straat op om te demonstreren voor democratische hervormingen. Politie en leger beantwoorden de demonstraties met geweld. Honderden mensen vinden de dood, duizenden raken gewond. Het is in deze chaotische periode moeilijk om noodhulp te bieden. Ondanks meerdere verzoeken krijgen we geen toestemming van de regering om hulp te bieden in bepaalde gebieden. Door netwerken van Syrische artsen te steunen en medische hulpmiddelen te schenken aan ziekenhuizen lukt het ons toch om mensen in nood te helpen.
-
©MSF Onze teams openen ziekenhuizen in het noorden van Syrië om in te spelen op de toenemende medische behoeften. Want het conflict escaleert snel. Doordat veel medische faciliteiten worden gebombardeerd, bouwen we noodgedwongen villa’s, boerderijen, scholen en zelfs een grot om tot klinieken. Vanuit deze geïmproviseerde ziekenhuizen bieden onze teams medische noodhulp. Ook in buurlanden breiden we onze hulp uit, want het aantal vluchtelingen neemt toe. Ook vluchten veel Syrische vluchtelingen naar Europa, op zoek naar veiligheid.
©MSF 02 / 112012 - Improviseren
Onze teams openen ziekenhuizen in het noorden van Syrië om in te spelen op de toenemende medische behoeften. Want het conflict escaleert snel. Doordat veel medische faciliteiten worden gebombardeerd, bouwen we noodgedwongen villa’s, boerderijen, scholen en zelfs een grot om tot klinieken. Vanuit deze geïmproviseerde ziekenhuizen bieden onze teams medische noodhulp. Ook in buurlanden breiden we onze hulp uit, want het aantal vluchtelingen neemt toe. Ook vluchten veel Syrische vluchtelingen naar Europa, op zoek naar veiligheid.
-
Een jongen met astma krijgt zuurstof in een van onze ziekenhuizen. ©Robin Meldrum We schalen onze hulp verder op om zoveel mogelijk mensen te helpen, ook in buurlanden. Zo openen we een chirurgische kliniek in Jordanië, vlakbij de Syrische grens om het toenemende aantal oorlogsgewonden te behandelen. Ook zetten we massale vaccinatiecampagnes op om de heropleving van ziekten als mazelen en polio de kop in te drukken. De oorlog heeft het hele gezondheidsstelsel verwoest. Eind 2013 zijn naar schatting 1,5 miljoen Syriërs op de vlucht. Op zoek naar veiligheid en medische hulp.
Een jongen met astma krijgt zuurstof in een van onze ziekenhuizen. ©Robin Meldrum 03 / 112013 - Behoeften nemen toe
We schalen onze hulp verder op om zoveel mogelijk mensen te helpen, ook in buurlanden. Zo openen we een chirurgische kliniek in Jordanië, vlakbij de Syrische grens om het toenemende aantal oorlogsgewonden te behandelen. Ook zetten we massale vaccinatiecampagnes op om de heropleving van ziekten als mazelen en polio de kop in te drukken. De oorlog heeft het hele gezondheidsstelsel verwoest. Eind 2013 zijn naar schatting 1,5 miljoen Syriërs op de vlucht. Op zoek naar veiligheid en medische hulp.
-
Bombardementen nemen in hevigheid toe. ©MSF We hebben te maken met veel uitdagingen: geweld en onveiligheid, ziekenhuizen die gebombardeerd worden en aanvallen op medisch personeel. De ontvoering van enkele van onze medewerkers leidt ertoe dat we onze activiteiten moeten stoppen in door IS (Islamitische Staat) gecontroleerde gebieden. Toch lukt het ons nog steeds om hulp te bieden in andere delen van het land, en zelfs nieuwe projecten op te starten. Op afstand blijven we zorgen voor de toestroom van medische hulpmiddelen.
Bombardementen nemen in hevigheid toe. ©MSF 04 / 112014 - Ontvoering
We hebben te maken met veel uitdagingen: geweld en onveiligheid, ziekenhuizen die gebombardeerd worden en aanvallen op medisch personeel. De ontvoering van enkele van onze medewerkers leidt ertoe dat we onze activiteiten moeten stoppen in door IS (Islamitische Staat) gecontroleerde gebieden. Toch lukt het ons nog steeds om hulp te bieden in andere delen van het land, en zelfs nieuwe projecten op te starten. Op afstand blijven we zorgen voor de toestroom van medische hulpmiddelen.
-
Slachtoffer van bombardementen wordt behandeld door onze teams. ©MSF In 2015 zijn 6 miljoen mensen op de vlucht binnen Syrië, en nog eens 4 miljoen daarbuiten. De grootste vluchtelingenstroom sinds de Tweede Wereldoorlog. Duizenden mensen wagen gevaarlijke vluchtpogingen over de Middellandse Zee. We starten onze reddingsoperatie op zee, om mensen van de verdrinkingsdood te redden. Ook ondersteunen we ruim 150 medische faciliteiten verspreid door heel Syrië. Extreem geweld kost miljoenen mensen het leven. Ook wij worden niet gespaard. 23 van onze Syrische collega’s worden gedood, en 58 raken gewond.
Slachtoffer van bombardementen wordt behandeld door onze teams. ©MSF 05 / 112015 - Massaal op de vlucht
In 2015 zijn 6 miljoen mensen op de vlucht binnen Syrië, en nog eens 4 miljoen daarbuiten. De grootste vluchtelingenstroom sinds de Tweede Wereldoorlog. Duizenden mensen wagen gevaarlijke vluchtpogingen over de Middellandse Zee. We starten onze reddingsoperatie op zee, om mensen van de verdrinkingsdood te redden. Ook ondersteunen we ruim 150 medische faciliteiten verspreid door heel Syrië. Extreem geweld kost miljoenen mensen het leven. Ook wij worden niet gespaard. 23 van onze Syrische collega’s worden gedood, en 58 raken gewond.
-
Complete steden zijn verwoest. ©Jamal Bali De humanitaire crisis in het land is enorm. Bombardementen nemen nog steeds in hevigheid toe en veel gebieden zijn compleet verstoken van hulp. Wel helpen onze teams in 8 ziekenhuizen in Oost-Aleppo. In dit jaar worden 32 medische faciliteiten die onze teams ondersteunen gebombardeerd of beschoten. Ondertussen houden steeds meer buurlanden van Syrië hun grenzen gesloten, waardoor veel Syriërs vastzitten in belegerde gebieden. Ook onze levensreddende hulp aan oorlogsgewonden wordt hierdoor geblokkeerd.
Complete steden zijn verwoest. ©Jamal Bali 06 / 112016 - Bevolking in de val
De humanitaire crisis in het land is enorm. Bombardementen nemen nog steeds in hevigheid toe en veel gebieden zijn compleet verstoken van hulp. Wel helpen onze teams in 8 ziekenhuizen in Oost-Aleppo. In dit jaar worden 32 medische faciliteiten die onze teams ondersteunen gebombardeerd of beschoten. Ondertussen houden steeds meer buurlanden van Syrië hun grenzen gesloten, waardoor veel Syriërs vastzitten in belegerde gebieden. Ook onze levensreddende hulp aan oorlogsgewonden wordt hierdoor geblokkeerd.
-
Distributie van hulpgoederen. ©MSF Na een groot militair offensief op Raqqa verliest IS de controle over grote gebieden in het noordoosten van Syrië. Onze teams behandelen honderden oorlogsgewonden. Veel Syriërs die terugkeren naar huis, worden het slachtoffer van explosieven die zijn achtergelaten in hun verwoeste huizen. Ook deze mensen worden behandeld door onze teams. In het zuiden van het land wint de Syrische regering terrein. Deze ontwikkelingen verstoren onze hulp. Want we zijn niet welkom in gebieden waar de regering heerst.
Distributie van hulpgoederen. ©MSF 07 / 112017 - Gewonden behandelen
Na een groot militair offensief op Raqqa verliest IS de controle over grote gebieden in het noordoosten van Syrië. Onze teams behandelen honderden oorlogsgewonden. Veel Syriërs die terugkeren naar huis, worden het slachtoffer van explosieven die zijn achtergelaten in hun verwoeste huizen. Ook deze mensen worden behandeld door onze teams. In het zuiden van het land wint de Syrische regering terrein. Deze ontwikkelingen verstoren onze hulp. Want we zijn niet welkom in gebieden waar de regering heerst.
-
Syrisch meisje, slachtoffer van 'boobytrap' explosief op het dak van haar huis. ©Louise Annaud Ondanks dat onze teams hun werk op veel plekken niet mogen voortzetten, weten we onze medische hulp uit te breiden in het noorden van het land. Daar ondersteunen we onder andere verschillende afdelingen van het Tal Abyad-ziekenhuis. In Raqqa beginnen onze teams met het herstellen van delen van het nationale ziekenhuis. Ook worden hier grootschalige vaccinatiecampagnes uitgevoerd. Door de strijd om grondgebied, ontstaan nieuwe stromen vluchtelingen. Mensen vluchten massaal naar de provincie Idlib, in het noordwesten van Syrië.
Syrisch meisje, slachtoffer van 'boobytrap' explosief op het dak van haar huis. ©Louise Annaud 08 / 112018 - Hulp uitbreiden
Ondanks dat onze teams hun werk op veel plekken niet mogen voortzetten, weten we onze medische hulp uit te breiden in het noorden van het land. Daar ondersteunen we onder andere verschillende afdelingen van het Tal Abyad-ziekenhuis. In Raqqa beginnen onze teams met het herstellen van delen van het nationale ziekenhuis. Ook worden hier grootschalige vaccinatiecampagnes uitgevoerd. Door de strijd om grondgebied, ontstaan nieuwe stromen vluchtelingen. Mensen vluchten massaal naar de provincie Idlib, in het noordwesten van Syrië.
-
Een jong meisje kijkt door een gesloten hek in het Al-Hol-kamp in het noordoosten van Syrië. © Ricardo Garcia Vilanova In het noordwesten van Syrië, in de provincie Idlib, schalen onze teams hun hulp in rap tempo op. Daar arriveren 60.000 vluchtelingen in het Al-Hol-kamp. De meeste van hen zijn afkomstig uit de laatste bolwerken van IS in de regio Deir ez-Zor. Onze teams bieden medische hulp in het kamp. Ondertussen duurt het conflict in Idlib voort, het laatste bolwerk van de oppositie. Honderdduizenden mensen raken door aanhoudende bombardementen hun huizen kwijt. Onze teams bieden medische zorg waar ze maar kunnen.
Een jong meisje kijkt door een gesloten hek in het Al-Hol-kamp in het noordoosten van Syrië. © Ricardo Garcia Vilanova 09 / 112019 - Al-Hol kamp
In het noordwesten van Syrië, in de provincie Idlib, schalen onze teams hun hulp in rap tempo op. Daar arriveren 60.000 vluchtelingen in het Al-Hol-kamp. De meeste van hen zijn afkomstig uit de laatste bolwerken van IS in de regio Deir ez-Zor. Onze teams bieden medische hulp in het kamp. Ondertussen duurt het conflict in Idlib voort, het laatste bolwerk van de oppositie. Honderdduizenden mensen raken door aanhoudende bombardementen hun huizen kwijt. Onze teams bieden medische zorg waar ze maar kunnen.
-
Consult in een van onze mobiele klinieken in een kamp in het noorden van Syrië. Begin 2020 is het enorme militaire offensief in het noordwesten van Syrië nog steeds niet ten einde. Als gevolg is ongeveer 1 miljoen mensen in dit gebied op de vlucht. We delen essentiële items uit zoals dekens, schoon drinkwater en kleding. Daarnaast breiden we onze hulp aan klinieken en ziekenhuizen in de buurt van de frontlinie uit. En dan breekt de coronapandemie uit. Samen met de lokale autoriteiten en andere organisaties bereiden we ons voor op het behandelen van coronapatiënten. We zijn daarbij vooral actief in Hassakeh en in het kamp Al Hol.
Consult in een van onze mobiele klinieken in een kamp in het noorden van Syrië. 10 / 112020 - COVID19-pandemie
Begin 2020 is het enorme militaire offensief in het noordwesten van Syrië nog steeds niet ten einde. Als gevolg is ongeveer 1 miljoen mensen in dit gebied op de vlucht. We delen essentiële items uit zoals dekens, schoon drinkwater en kleding. Daarnaast breiden we onze hulp aan klinieken en ziekenhuizen in de buurt van de frontlinie uit. En dan breekt de coronapandemie uit. Samen met de lokale autoriteiten en andere organisaties bereiden we ons voor op het behandelen van coronapatiënten. We zijn daarbij vooral actief in Hassakeh en in het kamp Al Hol.
-
Kampbewoner Nasr Al-Jaddouh met zijn twee kinderen. ©MSF Nu, een decennium later, is het conflict in Syrië nog steeds niet voorbij. De oorlog blijft rampzalige gevolgen hebben voor Syriërs over de hele wereld. Ongeveer 5,6 miljoen mensen zijn gevlucht naar verschillende delen van de wereld. De meerderheid van hen verblijft in Turkije, Libanon, Jordanië, Irak en Egypte. Ongeveer 6,2 miljoen mensen zijn gevlucht binnen Syrië. Het zijn de grootste aantallen vluchtelingen ter wereld. Veel van hen leven in vreselijke omstandigheden.
Kampbewoner Nasr Al-Jaddouh met zijn twee kinderen. ©MSF 11 / 112021 - Tien jaar later
Nu, een decennium later, is het conflict in Syrië nog steeds niet voorbij. De oorlog blijft rampzalige gevolgen hebben voor Syriërs over de hele wereld. Ongeveer 5,6 miljoen mensen zijn gevlucht naar verschillende delen van de wereld. De meerderheid van hen verblijft in Turkije, Libanon, Jordanië, Irak en Egypte. Ongeveer 6,2 miljoen mensen zijn gevlucht binnen Syrië. Het zijn de grootste aantallen vluchtelingen ter wereld. Veel van hen leven in vreselijke omstandigheden.
Onze teams blijven de mensen in Syrië helpen
Ondanks alle obstakels blijven onze teams zich inzetten voor de mensen in Syrië. En omdat we van de regering geen toestemming krijgen om in alle gebieden hulp te verlenen, zetten we projecten op in grensgebieden. Zodat mensen ons daar kunnen bereiken voor medische hulp. We richten ons op plaatsen in Jordanië, Libanon, Irak en Turkije waar veel vluchtelingen verblijven en waar zij belangrijke en specifieke medische zorg niet kunnen krijgen.
![Tal Abyad. Ismael bitterly gathered at the grave of Hout, his friend and cousin, who died in combat less than 48 hours before.](/media/images/MSF204306_Medium.2e16d0ba.fill-639x426.jpg)
Terugkijken: 10 jaar conflict in Syrië
Tijdens een online bijeenkomst in De Balie in Amsterdam gingen we dieper in op wat 10 jaar oorlog heeft betekend voor Syrië. Over de situatie op dit moment, en het toekomstperspectief van de Syrische mensen.
Benieuwd naar de bijeenkomst? Bekijk dan de opname.
Meer over onze hulp in Syrië?
-
De situatie in Syrië - Artsen zonder Grenzen
Project | Syrië -
Coronahulp in vier vluchtelingenkampen
Nieuws | Dinsdag 15 dec. 2020 -
Winter in Syrië: 'het is hier ondraaglijk'
Verhaal | Syrië -
6 vragen aan noodhulpcoördinator Will Turner in Syrië
Nieuws | Syrië -
Corona in Noordoost-Syrië: meer materialen en hulpverleners staan klaar
Nieuws | Donderdag 23 apr. 2020 -
Situatie Idlib kritiek, teams breiden hulp uit
Nieuws | Zondag 23 feb. 2020 | Nieuws | Syrië