Meer dan 42.000 mensen uit Tigray gevlucht naar Soedan

De gevechten in de Tigray-regio in het noorden van Ethiopië tussen het regeringsleger en het Tigray People Liberation Front (TPLF) duren voort. Onze teams in buurland Soedan zien een snelle toename van het aantal vluchtelingen. Honderdduizenden mensen zijn getroffen door dit conflict. Volgens de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, zijn er tussen 7 en 25 november 42.000 vluchtelingen geregistreerd in Soedan. Het werkelijke aantal is waarschijnlijk veel hoger, omdat het merendeel van de mensen zich nog niet heeft geregistreerd.

Vluchtelingen komen Soedan op dit moment binnen op 3 locaties. Bijna tweederde maakt de oversteek via het grenspunt Hamdayet in de deelstaat Kassala, in het oosten van Soedan. Eenderde arriveert in de Gedaref-regio in het zuidoosten en een kleine groep komt binnen via de Blauwe Nijl-staat in het zuiden van Soedan. Onze teams zijn actief in Hamdayet en in het Um Rakuba vluchtelingenkamp in Gedaref.

Wat onze teams zien in Hamdayet, Soedan

In Hamdayet, de grensovergang tussen Tigray, Ethopië en Oost-Soedan, vertellen mensen onze teams dat ze halsoverkop moesten vluchten voor het geweld. Ze hebben al hun bezittingen achter moeten laten en hebben helemaal niets meer. Voordat ze in Hamdayet arriveren, waarbij ze een rivier moeten oversteken, hebben de meeste mensen uren, soms dagen, moeten lopen onder zware omstandigheden. Niet wetende waar hun vrienden en familieleden zijn en of ze nog leven.

Onderdak, eten, sanitair en schoon drinkwater zijn beperkt in het gebied, maar hard nodig voor het toenemende aantal vluchtelingen. De meeste moeten slapen in de open lucht of onder bomen langs de weg. Binnen drie dagen nadat onze teams ter plaatse aankwamen in het gebied hebben we een kliniek opgezet. Hier behandelen ze tegen de 300 patiënten per dag voor uiteenlopende klachten. We bieden naast medische hulp ook psychologische hulp, verzorgen schoon drinkwater en bouwen latrines.

Terwijl we wachten op de medische materialen en mensen zitten we niet stil. Onder de vluchtelingen die arriveren in het kamp hebben onze teams verschillende artsen geïdentificeerd. Omdat we niet mogen overnachten in het Um Rakuba kamp werken we samen met deze artsen om een systeem op te zetten zodat er 24 uur per dag medische hulp mogelijk is.

De eerste beelden:

Onze teams staan klaar aan de riviergrens Hamdayet met Soedan om vluchtelingen uit Ethiopië op te vangen. Jason Rizzo/MSF
Mensen wachten onbeschut bij de grensovergang Hamdayet. Veel van hen hebben dagen gelopen, op de vlucht voor het geweld. ©Olivier Jobard/MYOP

Slechte omstandigheden Um Rakuba vluchtelingenkamp

Vanuit Hamdayet wordt een deel van de mensen in bussen vervoerd naar het Um Rakuba vluchtelingenkamp in de Gedaref regio, een busrit van 7-8 uur. Het Um Rakuba kamp is speciaal opgezet voor vluchtelingen uit Ethiopië en biedt plaats aan 10.000 mensen. Op dit moment zijn er al ruim 8.000 mensen aanwezig in het kamp. Gesprekken zijn gaande om de capaciteit van het kamp te vergroten. De sanitaire voorzieningen in het kamp zijn zeer slecht. Er zijn niet genoeg latrines, veel mensen doen noodgedwongen hun behoefte in de buitenlucht.

453 medische consulten: veel ondervoeding en schotwonden

Tussen 19 en 23 november hebben onze teams in het kamp 453 medische consulten uitgevoerd. We hebben 154 mensen behandeld voor aan ondervoeding gerelateerde klachten. 15 van deze mensen waren zwaar ondervoed en hadden acuut hulp nodig. We hebben 2 patiënten met schotwonden naar het ziekenhuis in de regio gebracht voor nadere zorg. Onze teams praten ook met mensen die nog in shock zijn. Ze kunnen niet slapen: door het geweld wat ze hebben gezien of ervaren in Ethiopië, en door de zware tocht naar Soedan.

Medische zorg en ondersteuning

Ieder mens in nood heeft recht op medische zorg. Daarom doen we er alles aan om de Ethiopische vluchtelingen in Soedan te helpen. Er is een groot tekort aan medicijnen en medische benodigdheden. In de hoofdstad Khartoem onderhandelen we met de autoriteiten om zo snel mogelijk de benodigde materialen en mensen naar het Um Rakuba kamp en de grensovergang Hamdayet, bij de rivier, te krijgen. Ook werken we samen met lokale organisaties.

Terwijl we wachten op de medische materialen en mensen zitten we niet stil. Onder de vluchtelingen die arriveren in het kamp hebben onze teams verschillende artsen geïdentificeerd. Omdat we niet mogen overnachten in het Um Rakuba kamp werken we samen met deze artsen om een systeem op te zetten zodat er 24 uur per dag medische hulp mogelijk is.

Blijf onze kanalen volgen voor meer updates over het conflict in de Tigray-regio in Ethiopië.