1. Snelgroeiende economie, maar geplaagd door interne conflicten

Ethiopië heeft de snelstgroeiende economie in de regio en is de rijzende ster van Oost-Afrika. Helaas gaat het land ook gebukt onder problemen. De afgelopen 3 jaar zijn door oplaaiend geweld ruim 1 miljoen mensen op de vlucht geslagen binnen de eigen landsgrenzen. Het geweld vindt plaats in verschillende regio's in het land. Daarnaast heeft het land regelmatig te maken met overstromingen en uitbraken van mazelen, malaria en cholera.

2. Honderdduizenden vluchtelingen

Naast de ruim 1 miljoen binnenlandse vluchtelingen, vangt Ethiopië nog eens ruim 796.000* mensen op uit omliggende landen als Somalië, Eritrea, Soedan en Zuid-Soedan. Veelal op de vlucht voor oorlog of natuurrampen als overstromingen.

De verwachting is dat het aantal vluchtelingen sterk zal toenemen. Dat komt door het conflict in de Tigray-regio. Duizenden mensen zijn al gevlucht naar de grens met Soedan. Veel van hen hebben dagenlang gelopen. Ze zijn vertrokken met niets anders dan de kleren die zij aanhebben.

3. Hoe wij helpen in Ethiopië

Artsen zonder Grenzen werkt al sinds 1984 in Ethiopië. We bieden hulp aan vluchtelingen en de bevolking zelf. We behandelen mensen in verschillende ziekenhuizen en gezondheidsposten door heel het land. Onze hulp bestaat onder andere uit het begeleiden van zwangere vrouwen, het verzorgen van ondervoede kinderen en het uitvoeren van grootschalige vaccinatiecampagnes.

In 2019 waren er maar liefst 1.288 van onze hulpverleners aan het werk in het land. Zij hebben bijvoorbeeld geholpen bij 5.890 bevallingen, de behandeling van 15.100 ziekenhuispatiënten en 1.280 ernstig ondervoede kinderen.

Op dit moment helpen we bij de aanpak van uitbraken van cholera en mazelen. We behandelen mensen met verwaarloosde ziekten zoals kala azar en bieden medische hulp met mobiele klinieken aan gemeenschappen in afgelegen gebieden.

Dringend hulp nodig

Ieder mens heeft recht op medische zorg, daarom bieden wij hulp op meerdere plaatsen in Ethiopië. Rondom het conflictgebied in het noorden van het land onderzoeken we op dit moment de situatie en bekijken we welke hulp de mensen nodig hebben. Volg ons op Facebook en Twitter en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze hulp in Ethiopië en het conflict in de Tigray-regio.

(*oktober 2020)