Cholera uitbraak ligt op de loer

‘Er moet dringend meer schoon drinkwater komen. Een cholera uitbraak ligt op de loer en vormt een grote bedreiging voor de mensen rondom Goma,’ vertelt Roudaut. ‘Onze teams bieden onder andere medische zorg en schoon drinkwater, maar hulp van andere humanitaire organisaties is dringend nodig.’ Tijdens de uitbarsting raakte het hoofdreservoir en de leidingen voor schoon drinkwater beschadigd. Hierdoor hebben meer dan een half miljoen mensen op dit moment geen toegang tot schoon drinkwater.

Tijdens de uitbarsting raakte het hoofdreservoir en de leidingen voor schoon drinkwater beschadigd. Hierdoor hebben meer dan een half miljoen mensen op dit moment geen toegang tot schoon drinkwater.

Voedsel, latrines en schuilplaatsen

‘Voor de 400.000 mensen die hun huis zijn ontvlucht is dringend hulp nodig. Er zijn te weinig latrines, schuilplaatsen, dekens of jerrycans voor water. Ook is er te weinig voedsel om iedereen te voorzien van een maaltijd.’ Uit angst voor de seismische en vulkanische activiteit durven veel mensen nog niet terug te keren naar huis.

Ongeveer 15 liter schoon drinkwater per persoon/per dag is nodig om de verspreiding van ziekten als cholera te voorkomen. ©Moses Sawasawa
In Sake hebben onze teams twee waterzakken met elk 15.000 liter schoon drinkwater geplaatst. ©Moses Sawasawa

De gevaarlijkste vulkaan in Afrika

Mount Nyiragongo wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste vulkanen van Afrika. Op 22 mei barstte de vulkaan uit in de buurt van miljoenenstad Goma. Volgens de Verenigde Naties (UNOCHA) zijn tot nu toe 31 mensen overleden na de uitbarsting, als direct of indirect gevolg daarvan. Verschillende gebouwen zijn zwaar beschadigd of ingestort, waaronder medische klinieken en water- en elektriciteitssystemen in sommige delen van de stad.

Teams bieden hulp in Sake

‘We hebben een stroom mensen gezien die Goma verlieten met matrassen en andere bezittingen,’ zegt Roudaut. ‘Ze gaan met de auto of te voet naar Sake, een stad 25 kilometer ten westen van Goma.’ In Sake bieden onze teams hulp aan tussen de 100.000 en 180.000 mensen. ‘Ze zijn allemaal op zoek naar voedsel, water, onderdak en medische hulp.’

Verschillende gebouwen zijn zwaar beschadigd of ingestort, waaronder medische klinieken en water- en elektriciteitssystemen in sommige delen van de stad.

Bedwelming door vulkanische gassen

Op de eerste dag van onze noodhulp in Sake hebben we 202 medische consultaties uitgevoerd. De meeste medische noodgevallen komen doork verkeersongevallen die plaats vonden terwijl mensen probeerden te vluchten. Anderen mensen zijn bedwelmd door vulkanische gassen. Zij hebben symptomen als hoofdpijn, pijnlijke ogen en ademhalingsproblemen.

Verspreiding cholera voorkomen

Mensen met klachten die lijken op cholera houden we goed in de gaten. Patiënten met cholera worden ook door ons behandeld. Om verdere verspreiding te voorkomen hebben we onze wateropslagcapaciteit uitgebreid tot 125.000 liter. Afhankelijk van het dagelijks gebruik van mensen, kan het bijgevuld worden door vrachtwagens.

Artsen zonder Grenzen biedt medische noodhulp in conflictgebieden, bij natuurrampen en uitbraken van dodelijke ziektes.

Een man transporteert jerrycans gevuld met water op een houten fiets. ©Moses Sawasawa

Een man transporteert jerrycans gevuld met water op een houten fiets. ©Moses Sawasawa

Nieuwe spoedafdeling opgezet

Naast onze hulp in Sake bieden we toegang tot hygiëne- en sanitaire voorzieningen in Goma. Daar bouwen onze teams latrines. Ook hebben we 100 matrassen gedoneerd aan het provinciale ziekenhuis, om de ziekenhuisomstandigheden te verbeteren. Op de weg tussen Goma en Rutshuru ondersteunen onze teams bestaande klinieken en hebben we een extra spoedafdeling ingericht, op ongeveer 6 kilometer van de lavastroom.

Sluiting luchthaven Goma

Door de vulkaanuitbarsting is de luchthaven van Goma gesloten. Dit dwingt ons om de aanvoerroutes voor apparatuur en medicijnen aan te passen. Dit heeft ook gevolgen voor de verplaatsingen van onze teams. We houden de situatie voortdurend in de gaten om de continuïteit van de zorg die we bieden te waarborgen.