Overheden blokkeren reddingswerk

‘Als medische noodhulporganisatie weten wij wat de uitdagingen rond COVID-19 zijn. Maar we zien ook dat recente overheidsmaatregelen levensreddend werk op de Middellandse Zee bewust blokkeren onder het mom van de volksgezondheid’, zegt Oliver Behn, onze operationeel directeur. ‘Het directe gevolg hiervan is dat mensen verdrinken of gevangen worden gehouden en gemarteld in Libië. Door de omstreden Libische kustwacht te steunen en mensen niet te redden uit zee, geven Europese lidstaten een duidelijk signaal af dat hun levens er niet toe doen.’

Libië onveilig voor vluchtelingen

In de afgelopen vijf maanden hebben Italië en Malta meerdere keren hulp geweigerd aan mensen in nood op zee. Ook sluiten ze regelmatig de havens voor schepen van hulpverleners met geredde mensen aan boord. Sinds het begin van dit jaar zijn 5.650 mensen onderschept en gedwongen teruggestuurd naar Libië, als onderdeel van een deal die wordt gefinancierd en gefaciliteerd door Europa. Dit terwijl Libië al geruime tijd door internationale en Europese instellingen als onveilig wordt beschouwd.

Vluchten over zee als laatste redmiddel

Veel mensen die de afgelopen maanden gedwongen zijn teruggebracht en vastgezet in Libische detentiecentra zijn inmiddels vermist of verdwenen. Anderen worden vastgehouden in overbevolkte detentiecentra met slechte sanitaire voorzieningen en een gebrek aan voedsel en water. Zonder veilige en legale alternatieven zullen mensen blijven proberen om Libië per boot te ontvluchten, als laatste redmiddel. Een gebrek aan reddingsschepen op de Middellandse Zee houdt deze wanhopige mensen niet tegen. Het maakt het risico op een dodelijke afloop alleen vele malen groter.