Hoe helpt Artsen zonder Grenzen de inwoners van Venezuela?

Met nauwelijks functionerende ziekenhuizen, is het voor veel mensen moeilijk om medische zorg te krijgen. Door heel Venezuela doen onze teams er alles aan om ziekenhuizen en klinieken draaiende te houden. Zo hebben we in de hoofdstad Caracas het Vargas-ziekenhuis gerenoveerd en ondersteunen we 10 medische faciliteiten in de Amazonas-regio, waar 250.000 mensen terecht kunnen voor medische hulp.

Zorg voor vrouwen in Venezuela

Fysiek en seksueel geweld is een groot probleem in Venezuela. Vooral vrouwen zijn het slachtoffer. In de sloppenwijken van Caracas, waaronder Libertador en Sucre, kunnen slachtoffers van geweld bij ons terecht voor medische en psychologische eerste hulp. Onze telefonische hulplijn is daarnaast 24/7 bereikbaar. Maandelijks behandelen wij honderden mensen voor psychische problemen, organiseren we 50 groepsgesprekken voor support en vangen we gemiddeld 15 slachtoffers van verkrachting op. Ook in El Vidono, in de staat Anzoátegui, worden slachtoffers van seksueel geweld opgevangen.

Gevaarlijk in Venezuela: malaria

In de jaren zestig was malaria bijna onder controle in Venezuela. De laatste jaren maakt de malariamug helaas weer veel slachtoffers. Venezuela is een van de zwaarst getroffen landen van Latijns-Amerika. Sinds 2019 richten we ons samen met de overheid op de bestrijding van malaria, onder andere door 'vectorbestrijding'. Met vectorbestrijding wordt de overdracht van de ziekte bemoeilijkt, bijvoorbeeld door muren en plassen stilstaand water te behandelen met insecticide. Sindsdien is het aantal malariabesmettingen met 80% gedaald.

Hulp aan Venezolanen in buurlanden

Veel mensen uit Venezuela zijn gevlucht naar buurlanden. Daar is het leven niet altijd beter en belanden mensen vaak weer in arme gebieden, zoals in delen van Brazilië. Het is voorgekomen dat op 1 dag 600 mensen de grens bij de stad Pacairama over zijn gestoken. Deze mensen komen terecht in een relatief arm en afgelegen gebied van Brazilië, waar een tekort is aan dokters en openbare gezondheidszorg. Zij kunnen bij ons terecht voor medische en psychologische hulp, en ondersteuning bij het zoeken van onderdak. Deze hulp bieden we ook aan Venezolanen in Colombia.

Artsen zonder Grenzen in Venezuela

Wat kan ik doen?

In Venezuela zijn er veel mensen die zorg nodig hebben, maar die niet bij een huisarts of ziekenhuis terecht kunnen. Dankzij de steun van onze donateurs verlenen onze artsen gratis medische zorg. Wereldwijd: van Venezuela tot Afghanistan. Doneer nu

Ik help mee
  • 6.130
    psychologische consulten gegeven
  • 49.000
    mensen behandeld voor malaria
  • 310
    mensen geholpen na seksueel geweld

Persoonlijke verhalen

  • In 2021 hebben onze teams meer dan 3.590 mensen behandeld voor malaria.

Artsen zonder Grenzen biedt een gratis transferservice voor patiënten die gespecialiseerde zorg nodig hebben.

Steun onze teams wereldwijd

Icoon malariamug

Met € 16 kunnen wij ACT-combinatiepillenkuren kopen om 25 volwassenen binnen 3 dagen van malaria te genezen.

Icoon bevallingskit

Met € 10 kunnen we een kit maken voor een veilige (thuis)bevalling voor 1 moeder en haar baby.

Icoon non food

Met € 25 kunnen wij een pakket vullen met eerste levensbehoeften voor vluchtelingen, zoals zeep, handdoeken, een emmer en luiers.

Icoon water

Met € 5 kunnen wij zo'n 150.000 liter water zuiveren, goed voor 7.500 mensen per dag.

Icoon malariamug

Met € 16 kunnen wij ACT-combinatiepillenkuren kopen om 25 volwassenen binnen 3 dagen van malaria te genezen.

Icoon voeding

Met € 25 kunnen wij speciale, energierijke voeding kopen om 1 ondervoed kind in 5 weken weer op de been te helpen.

Benieuwd waar we nog meer werken?

Artsen zonder Grenzen wereldkaart