Bijspringen in ziekenhuis en klinieken

In de stad Puerto Ayacucho, in de Amazonas-regio, springen onze teams bij in het Dr José Gregorio Hernández ziekenhuis voor moeder-en-kindzorg en in 9 klinieken in de omgeving. Zo’n 250.000 mensen kunnen hier terecht voor medische hulp. Wij helpen de ziekenhuisapotheek draaiende te houden zodat mensen medicijnen krijgen. We zorgen ook voor de nodige voorraden medisch materiaal enwe repareren wat kapot is. Waaronder het volledig herbouwen van water- en hygiënische voorzieningen. We trainen medisch personeel en helpen hen met gegevensverzameling om een beter inzicht te krijgen in de gezondheidsproblemen van de bevolking.

Zorg voor malariapatiënten en voor moeders

Onze teams werken samen met het malaria-instituut in Carúpano, in de staat Sucre. Ook werken we in het Cumaná ziekenhuis. Wij zorgen voor nodige voorraden, trainen medisch personeel en helpen met diagnose en behandeling. Onze teams geven voorlichting aan de bevolking en helpen we mensen om muggenbeten, die malaria doorgeven, te voorkomen. Daarnaast werken we ook in het moeder-en-kindziekenhuis in Carúpano.

Mijnwerkers met malaria behandelen

Ook in de stad Sifontes, in de deelstaat Bolívar, ondersteunen we de aanpak van malaria. De vele informele goudmijnen in Zuid-Venezuela trekken veel mensen die hopen hier geld te kunnen verdienen. Ze leven er echter in slechte levensomstandigheden en zijn dus slecht beschermd tegen de malariamug die hier welig tiert. Onze teams delen geïmpregneerde muskietennetten uit, spuiten huizen in met bestrijdingsmiddelen, testen mensen op malaria en behandelen zieken. De behandeling bestaat uit een eenvoudige 3-daagse kuur of het verplegen van mensen bij wie de malaria zeer ernstige vormen aanneemt. In 2019 hebben onze teams meer dan 85.000 mensen behandeld voor malaria, 65.000 geïmpregneerde muskietennetten uitgedeeld, ruim 55.000 mensen voorgelicht en 530 huizen ingespoten. Sinds de aanvang van onze hulp in 2018 is het aantal mensen met malaria met 40 procent teruggelopen.

Samenwerken met een lokale organisatie

In El Vidono, in de staat Anzoátegui, werken onze teams samen met ‘Fe y Alegría’ een lokale organisatie. Samen geven wij hulp aan de meest kwetsbaren in de samenleving. Wij werken in twee klinieken waar we medische en psychosociale hulp geven, met name aan jongvolwassenen die slachtoffer zijn van seksueel geweld.

Hulp in sloppenwijken

In sloppenwijken van Caracas, waaronder Libertador en Sucre, vangen onze teams slachtoffers van geweld op. We hebben een 24-uurs hulplijn ingesteld die mensen kunnen bellen. We bieden psychologische en medische eerste hulp. En om ervoor te zorgen dat ze ook na de eerste dagen na de aanval hulp krijgen, werken wij samen met verschillende instellingen. Maandelijks behandelen wij honderden mensen voor psychische problemen, organiseren we 50 groepsgesprekken voor support, en vangen we gemiddeld 15 slachtoffers van verkrachting op.

Renovatie van een groot ziekenhuis

In de hoofdstad, Caracas, hebben onze teams het Vargas ziekenhuis gerenoveerd. Voorheen was dit een van de leidende ziekenhuizen in het land. Zo hebben zij ervoor gezorgd dat mensen er weer terecht kunnen voor medische zorg. Het ziekenhuis, met een capaciteit van 302 bedden, was zwaar getroffen door de crisis in het land. Er was een tekort aan water, voorraden en personeel. Operaties konden niet meer worden uitgevoerd. Daarom hebben onze teams de watervoorziening verbeterd en alle afdelingen gerenoveerd. Ook trainen zij het personeel en zorgen zij voor het nodige materiaal.

Hulp aan Venezolanen in Colombia

Onze teams bieden medische noodhulp aan mensen in het grensgebied van Colombia en Venezuela: zij werken in klinieken in La Guajira, Norte de Santander y Arauca. Sinds 2018 hebben onze teams hier aan meer dan 35.000 mensen medische en psychologische hulp geboden. Iedereen is bij ons welkom voor hulp: dat betekent dat wij hier zowel Venezolanen als Colombianen behandelen.

Hulp aan Venezolanen in Brazilië

In Roraima, een noordelijke Braziliaanse staat aan de grens met Venezuela, zoekt een groot aantal Venezolanen een toevlucht. Het is voorgekomen dat op 1 dag 600 mensen de grens bij de stad Pacairama over zijn gestoken. Roraima is een relatief arm en afgelegen gebied van Brazilië, en waar een tekort is aan dokters en openbare gezondheidszorg. Tussen de 40.000 en 100.000 mensen (de schattingen lopen sterk uiteen) bevinden zich in en rond Boa Vista, de hoofdstad van Roraima. Een groot probleem is onderdak. Onze teams bieden medische en psychologische hulp en geven gezondheidsvoorlichting. En zij geven advies hoe de plaatsen waar mensen onderdak zoeken, zoals opvangcentra en busstations, hun water – en hygiënische voorzieningen kunnen verbeteren.

  • 6.130
    psychologische consulten gegeven
  • 49.000
    mensen behandeld voor malaria
  • 310
    mensen geholpen na seksueel geweld

Persoonlijke verhalen

  • In 2020 hebben onze teams meer dan 49.000 mensen behandeld voor malaria.

Noble Garcia laat haar kleinzoon testen op malaria in kliniek Artsen zonder Grenzen in Venezuela

Steun onze teams wereldwijd

Icoon malariamug

Met € 16 kunnen wij ACT-combinatiepillenkuren kopen om 25 volwassenen binnen 3 dagen van malaria te genezen.

Icoon bevallingskit

Met € 10 kunnen we een kit maken voor een veilige (thuis)bevalling voor 1 moeder en haar baby.

Icoon non food

Met € 25 kunnen wij een pakket vullen met eerste levensbehoeften voor vluchtelingen, zoals zeep, handdoeken, een emmer en luiers.

Icoon water

Met € 5 kunnen wij zo'n 150.000 liter water zuiveren, goed voor 7.500 mensen per dag.

Icoon malariamug

Met € 16 kunnen wij ACT-combinatiepillenkuren kopen om 25 volwassenen binnen 3 dagen van malaria te genezen.

Icoon voeding

Met € 25 kunnen wij speciale, energierijke voeding kopen om 1 ondervoed kind in 5 weken weer op de been te helpen.

Benieuwd waar we nog meer werken?

Artsen zonder Grenzen wereldkaart