Stroomstoringen

Delen van het land hebben 3 maanden geen stroom gehad tijdens de recente nationale stroomstoring. Ook valt de waterleiding regelmatig uit. 'Dit heeft een grote impact op gezinnen en de zwaar getroffen gezondheidszorg in het hele land', zegt onze noodhulpcoördinator Tara Newell. ‘Ook ziekenhuizen en klinieken in de gebieden waar wij actief zijn, komen daardoor in de problemen. Daarnaast hebben ze ook nog eens een tekort aan medische benodigdheden en personeel.’

Malaria in opkomst

Door de verslechtering van de gezondheidszorg neemt onder meer het aantal malariapatiënten toe. We ondersteunen bijvoorbeeld het nationale malariaprogramma in Sifontes, in de provincie Bolivar. De ziekte grijpt om zich heen onder de arbeiders in de geïmproviseerde goudmijnen daar. De mensen wonen in primitieve omstandigheden en het malariaprogramma is er ingestort.

Wat wij doen

Sinds 2018 hebben onze teams in Venezuela 290.000 mensen getest op malaria. We hebben meer dan 162.000 mensen behandeld tegen de ziekte en hebben we meer dan 76.000 muggennetten uitgedeeld om verdere verspreiding te voorkomen. Sinds februari 2019 werken we ook samen met het malaria-instituut in Carúpano in de provincie Sucre. Hier werken onze teams op 4 locaties waar de aantallen malariapatiënten erg hoog zijn.

We zorgen voor medische benodigdheden, geven gezondheidsvoorlichting, trainen medisch personeel en ondersteunen de opsporing en behandeling van nieuwe gevallen.

Artsen zonder Grenzen biedt medische noodhulp in conflictgebieden, bij natuurrampen en uitbraken van dodelijke ziektes.
Muggennetten worden uitgedeeld in Sifontes in de provincie Bolivar, Venezuela

Sinds 2015 in Venezuela

Artsen zonder Grenzen is sinds 2015 actief in Venezuela. Onze teams werken in de hoofdstad Caracas en in de provincies Bolivar, Sucre en Anzoátegui. Onze teams bieden ook zorg aan Venezolanen aan de andere kant van de grens met Colombia en Brazilië.