Wat is vectorbestrijding?

Vectorbestrijding is het voorkomen van de overdracht van ziekten via insecten: ook wel ‘vectoren’ genoemd. In het geval van malaria is dat de Anopheles-mug. De bestrijding van deze muggen is een complex proces om uit te voeren. Onze teams moeten alles weten over deze muggen. Ons vectorcontroleteam neemt bijvoorbeeld watermonsters uit beekjes om broedplaatsen te lokaliseren. Ook gaan ze langs huizen om muggen op te sporen en ze te vangen. Vervolgens wordt er gekeken welke soorten het zijn, in welke aantallen, wat de gemiddelde levensduur is en op welk tijdstip van de dag de meeste mensen worden geprikt.

Onze teams delen muskietennetten uit voor malariapreventie in Venezuela. © Matias Delacroix
Lokale teams sprayen een verdelgingsmiddel om malaria te bestrijden. © Matias Delacroix

Mug bestuderen onder microscoop

Onze biologen bestuderen de Anopheles-mug onder een microscoop. Voorzichtig verwijderen ze de eierstokken van de mug om te zien of ze al eieren heeft gelegd. In dat geval gaat het om een “oude” mug die al bloed heeft geconsumeerd. Het kan daardoor zijn dat de mug malaria bij zich draagt, en de ziekte dus kan overdragen.

Microscopist Luzbelys Rivas voert tests uit op mensen met malariasymptomen.

Microscopist Luzbelys Rivas onderzoekt mensen met malariasymptomen in de landelijke gemeenschap van San Vicente in de staat Sucre, in het noordoosten van Venezuela, om hun resultaten te analyseren.

Microscopist Luzbelys Rivas onderzoekt mensen met malariasymptomen. © Matias Delacroix
Microscopisch beeld van de eierstok van een Anopheles-mug. ©Matias Delacroix

Resultaten analyseren

Zodra het bestrijdingsteam over alle informatie beschikt, worden de resultaten geanalyseerd. Hierop worden effectieve bestrijdingsstrategieën gevormd. Bijvoorbeeld het behandelen van vijvers, het besproeien van muren in woningen en het uitdelen van muskietennetten. Daarnaast zorgen medische teams in verschillende klinieken voor vroegtijdige opsporing en behandeling van malaria. Ook besteden we veel aandacht aan het voorlichten van de bevolking. We laten mensen zien hoe je een malariabesmetting kan voorkomen.

Op de plaatsen waar onze teams werkten, is het totaal aantal malariabesmettingen sinds 2019 met 80% gedaald.

Besmettingen met 80% gedaald

De combinatie van al deze maatregelen heeft geleid tot een significante daling van het aantal besmettingen. Sinds 2019 is het aantal besmettingen met 80% gedaald in onze werkgebieden. In de eerste helft van 2021 zijn in deze gebieden 1.641 malariabesmettingen vastgesteld, vergeleken met 8.566 in dezelfde periode twee jaar eerder.

Malaria bestrijden in Venezuela

In Venezuela bestrijden onze teams malaria in de staten Anzoátegui, Bolívar en Sucre. Tijdens de eerste helft van 2021 hebben we in deze drie regio's 80.631 malariatests uitgevoerd: 14.858 mensen zijn positief gediagnosticeerd en behandeld voor de ziekte. Ook hebben we 23.000 muskietennetten uitgedeeld aan de bevolking.

Een hulpverlener in de polikliniek prikt in de oorlel van een patiënt om een bloedmonster af te nemen om te testen op malaria.

Medewerkers van deze door onze teams ondersteunde kliniek prikken in de oorlel van de patiënt en nemen een bloedmonster om te bepalen of hij besmet is. Helaas is het resultaat positief. Jaarlijks worden maar liefst 200 miljoen malariabesmettingen gediagnosticeerd. Gelukkig werd de kleinzoon van Noble echter vroeg gediagnosticeerd. Hij zal worden behandeld en waarschijnlijk binnen enkele dagen herstellen.

Een hulpverlener in de polikliniek prikt in de oorlel van een patiënt om een bloedmonster af te nemen om te testen op malaria. © Matias Delacroix
Noble Garcia laat haar kleinzoon testen op malaria in kliniek Artsen zonder Grenzen in Venezuela

In onze kliniek in San Vicente, een landelijk gebied, laat Noble Garcia haar kleinzoon testen op malaria. De jongen heeft symptomen van de ziekte, helaas niet voor het eerst. In de afgelopen jaren heeft Noble de ziekte minstens drie keer gehad en haar kleinzoon één keer. Wel zegt ze dat de situatie het afgelopen jaar is veranderd: ‘Je ziet niet zoveel mensen met malaria meer’, legt ze uit. ‘We weten hoe we voor onszelf moeten zorgen als we ziek zijn, en waar we terecht kunnen voor een behandeling.’

Noble Garcia laat haar kleinzoon testen op malaria. De jongen heeft symptomen van de ziekte, helaas niet voor het eerst.