In het kort

Voor veel mensen is de levensgevaarlijke route over de Middellandse Zee de enige kans op overleven. Maar door het geweld aan de grens en het doelbewust niet ingrijpen van Europese lidstaten vallen hier veel slachtoffers. Sinds 2015 voeren onze teams reddingsoperaties uit en behandelen we de fysieke én mentale wonden van het Europees migratiebeleid. We zien drie ontwikkelingen:

  • Vluchten gaat gepaard met geweld
    Onze teams behandelen mensen op de vlucht die te maken hebben gehad met fysiek, mentaal en seksueel geweld in Libische detentiecentra en op zee. Ook de reis zelf heeft vaak grote gevolgen voor de gezondheid. Mensen zijn uitgedroogd, ondervoed of lijden aan een brandstofvergiftiging.
  • Er zijn meer beperkingen voor ngo's
    Het wordt ngo's op talloze manieren moeilijk gemaakt om mensen in zeeonwaardige bootjes te redden. In 2023 werd ons reddingsschip de Geo Barents dagenlang aan de ketting gelegd door autoriteiten. Ondertussen verdronken er mensen op zee.
  • Aantal dodelijke slachtoffers neemt toe
    Sinds begin 2023 zijn gemiddeld acht mensen per dag verdronken of vermist geraakt op de Middellandse Zee. Dit is het hoogste aantal sinds 2017.
Vluchtelingen uit Afghanistan

Help mensen op de vlucht: teken de petitie

Roep samen met ons de nieuwe regering op om mensen op de vlucht menswaardig te behandelen en toegang te geven tot medische zorg. Jouw stem telt.

Teken de petitie
SAR Artsen zonder Grenzen

Getuigenis van een overlevende

‘Het was nooit mijn bedoeling om over te steken. Echt nooit. Over zee gaan was een enorm risico voor mij. De boot waar we in moesten... Als ik die overdag had gezien, was ik nooit aan boord gegaan. Maar als je midden in de nacht instapt, gaat alles razendsnel. De politie kan je anders zien en oppakken. Zelf kon ik de oversteek niet betalen. Noodgedwongen had ik seksueel contact met hem [de smokkelaar]. Het was de prijs die ik moest betalen om te komen waar ik nu ben. De prijs om te overleven.’

Een 23-jarige man uit Kameroen. In juli 2023 werd hij gered op de Middellandse Zee door onze teams.