Ebolabestrijding

De helft van de artsen en verpleegkundigen van het ziekenhuis werkt inmiddels voor de ebolabestrijding. Dat heeft gevolgen voor de zorg in het hospitaal: ‘We hebben kinderen verloren op de kinderafdeling die niet meteen de goede malariabehandeling hadden gekregen’, zegt onze arts Brian Da Cruz. Hij ondersteunt de 2 overgebleven artsen. Zij runnen de operatiekamer, de afdeling verloskunde, de kinderafdeling en de verpleegafdelingen met ruim 40 bedden.

Ziekenhuis Mabalako Congo ondersteunen
De verpleegafdeling van het ziekenhuis van Mabalako, Congo, dat we ondersteunen. @MSF

Ziekenhuis

Het ziekenhuis heeft ook een eenvoudige isolatie-afdeling voor patiënten met infectieziekten. Dat heeft geen kleedruimten, er is geen desinfectiekamer en er zijn geen maatregelen die het mogelijk maken dat familie veilig een patiënt kan bezoeken. Patiënten die mogelijk ebola hebben, worden naar een beter uitgeruste kliniek gestuurd, maar op de primitieve isolatie-afdeling liggen nu wel 4 kinderen met mazelen. Die ziekte is te voorkomen met een vaccin, maar eenmaal ziek is iemand erg besmettelijk. Er zijn regelmatig epidemieën van mazelen in Congo.

Grotere rol

Tot nu toe was onze steun gericht op het verbeteren van de infrastructuur van het ziekenhuis en het werken naast de overgebleven staf ervan en van de gezondheidscentra. Nu wil het team naar een nieuw model met aanvullende beloningen en meer training. ‘We bekijken of we een grotere rol kunnen spelen in dit ziekenhuis en de gezondheidscentra hier’, zegt projectcoördinator Amandine Colin. ‘Dat houdt in dat we supervisie gaan doen, trainingen gaan aanbieden aan de medewerkers en de staf van het ziekenhuis beter gaan betalen.’