Artsen zonder Grenzen biedt medische noodhulp in conflictgebieden, bij natuurrampen en uitbraken van dodelijke ziektes.

Tufail Ahmad

arts
Artsen zonder Grenzen biedt medische noodhulp in conflictgebieden, bij natuurrampen en uitbraken van dodelijke ziektes.
De kindjes van arts Tufail Ahmad

Eerste zwangerschap

Ik kan me nog goed herinneren dat mijn kinderen werden geboren. Het was de eerste zwangerschap van mijn vrouw en we verwachtten een drieling. Terwijl ik aan het werk was, kreeg mijn vrouw complicaties. Na 31 weken zwangerschap moest ze halsoverkop bevallen in een andere stad. We kregen een meisje en twee jongens, die respectievelijk slechts 1.42 kg, 1.26 kg en 1.13 kg wogen. Als arts weet ik hoe klein de overlevingskans is van baby's met zo'n laag geboortegewicht. Ik was zo bang dat ze het niet zouden halen.

‘Opeens moest ik mijn eigen kinderen behandelen’

Het ziekenhuis waar mijn vrouw is bevallen, verwees de baby's door naar het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen, waar ik werk. Omdat dat de enige medische faciliteit in het gebied is die dergelijke premature baby's kan opvangen. Toen moest ik opeens mijn eigen kinderen behandelen.

Ups en downs

Ik heb ze in totaal 26 dagen behandeld. Er waren ups en downs. Ik zag ze elke dag een beetje beter worden. Ze hebben het godzijdank overleefd. Ze zijn nu 16 maanden oud en net zo gezond als andere kinderen. Zij zijn het bewijs dat zelfs baby's die te vroeg worden geboren en zo'n laag gewicht hebben, kunnen overleven. Maar de verantwoordelijkheid ligt bij de ouders. Zij moeten hun baby’s op de juiste manier voeden, en ze op tijd naar het ziekenhuis te brengen als er hulp nodig is.

Allemaal redden

Telkens wanneer ik pasgeboren baby's zie vechten voor hun leven, doet het me denken aan mijn eigen drie kinderen. Het voelt alsof ik elke dag mijn eigen kinderen behandel. Ik wil ze allemaal redden.

Situatie zorgwekkend

Oost-Baloetsjistan, de regio waar de kliniek staat, is een gebied waar ernstige ondervoeding veel voorkomt. Een onderzoek uit 2013 toonde aan dat op dat moment ongeveer 45 procent van de kinderen in Pakistan tekenen vertoonde van ondervoeding of een groeiachterstand. En 11 procent had daar zelfs dringend een behandeling voor nodig. Ik denk dat de situatie nu zelfs nog zorgwekkender is. Toen ik hier voor het eerst kwam, was ik echt geschokt.

Oorzaken ondervoeding

Voor een gebied waar gebrek aan voedsel geen probleem is, is het verbazend dat zoveel kinderen ondervoed zijn. Dat heeft verschillende oorzaken. Moeders werken vaak in het veld, waardoor ze weinig tijd overhouden voor de zorg voor hun kinderen. Daarom worden vrouwen die een vroeggeboren baby hebben gekregen geadviseerd een tijdje te wachten met een volgende zwangerschap. Maar over het algemeen wordt dit niet nageleefd. Veel vrouwen zijn hier bijna aaneengesloten zwanger. Het gevolg is dat vrouwen keer op keer te vroeg geboren kinderen krijgen.

Artsen zonder Grenzen biedt medische noodhulp in conflictgebieden, bij natuurrampen en uitbraken van dodelijke ziektes.

Veel behoefte aan voorlichting

Ook geven veel moeders geen borstvoeding of weten niet hoe dat moet. Ook heersen er ideeën dat ze zwarte thee, kruiden of melkpoeder aan hun baby’s moeten geven. Vaak ook nog eens op onhygiënische wijze klaargemaakt. Er is dus veel behoefte aan voorlichting. Ook daar werken we heel hard aan. Ik hoop dat op een dag veel onnodige complicaties daardoor verdwijnen.