Alle niet-spoedeisende hulp on hold

‘Op 17 maart heeft de Hondurese regering een lockdown afgekondigd. Iedereen moet binnen blijven, de grenzen zijn gesloten en taxi's en openbaar vervoer rijden niet. De regering heeft alle niet-spoedeisende hulpdiensten stilgelegd. Ook wordt veel zorgpersoneel van kleinere klinieken ingezet in de strijd tegen COVID-19. Tussen de 30% en 40% van het zorgpersoneel in de gemeenschap is al besmet met het virus.

Volgens de regering valt seksuele en reproductieve gezondheidszorg niet onder spoedeisende hulp. Dat betekent dat duizenden vrouwen in Choloma nergens terecht kunnen voor bijvoorbeeld anticonceptie, een veilige bevalling of het uitvoeren van een abortusbehandeling. Nergens, behalve onze kliniek in Las Trincheras. Gelukkig mogen wij openblijven.

De enige kliniek in de wijde omgeving

Onze kliniek is nu de enige plek waar slachtoffers van seksueel geweld terecht kunnen. Het is ook de enige kraamkliniek in de wijde omgeving. De dichtsbijzijnde plek waar vrouwen terecht kunnen voor hulp bij hun bevalling, is 40 minuten rijden. En bijna alle andere klinieken en ziekenhuizen in deze regio worden gebruikt als COVID-19 behandelcentra en zitten overvol. Geen fijne plek voor een zwangere vrouw om veilig te bevallen.

Arts Maura in onze kliniek in Choloma ©MSF
Een vrouw krijgt informatie van ons gezondheidspromotieteam, foto komt uit 2019 ©Christina Simons

Meer vrouwen bevallen in onze kliniek

Gelukkig hebben wij bijna al onze hulp gewoon voort kunnen zetten, zoals verloskundige zorg bij bevallingen. Doordat vrouwen nergens anders meer terecht kunnen, zijn er deze maand zelfs meer baby’s bij ons geboren dan gemiddeld. Om te zorgen dat iedereen genoeg afstand van elkaar kan houden, hebben we buiten een tent opgezet. We zijn ontzettend blij dat onze kliniek open mag blijven, en dat we zoveel vrouwen kunnen helpen. Maar er zijn ook veel vrouwen die ons niet kunnen bereiken, omdat het openbaar vervoer en ambulances niet rijden. En de meeste mensen hier hebben geen auto.

Telefonische consulten geven

Om de mensen toch te kunnen blijven helpen en bereiken, hebben we een teledienst opgezet. Mensen kunnen ons bellen voor een consult. Het kan zijn dat uit het gesprek blijkt dat iemand medicijnen nodig heeft, of anticonceptiemiddelen. Dan sturen we een foto van het recept via WhatsApp. Ik hoop dat ook na de pandemie deze telefonische dienst wordt voortgezet. Want we bereiken nu ook vrouwen die normaal gesproken niet naar onze kliniek kunnen komen.

Terug in de tijd

Ik vind het schandalig dat zoveel vrouwen niet meer de zorg kunnen krijgen die zij hard nodig hebben. Door vrouwen de toegang tot anticonceptie- en voorbehoedsmiddelen te ontzeggen, neem je hen de macht over hun eigen lichaam af. Het voelt alsof we terug in de tijd gaan. Alsof we alles verliezen waar we voor hebben gevochten.’

Moeder-en-kind zorg in Honduras
Onze kliniek in Las Trincheras, Choloma ©Christina Simons

Onze hulp in Choloma, Honduras

Choloma is de derde grootste stad in Honduras met een bevolking van ongeveer 250.000 mensen. Er is veel misdaad en geweld, waarbij vrouwen het grootste risico lopen. Sinds 2017 ondersteunt Artsen zonder Grenzen de lokale kliniek in de wijk Las Trincheras in Choloma. Een klein roze gebouw omgeven door palmbomen. Nog steeds de enige openbare kliniek in de regio waar vrouwen 24 uur per dag terecht kunnen. Onze teams helpen slachtoffers van seksueel en ander geweld met psychosociale zorg. Ook kunnen vrouwen hier terecht voor gezinsplanning en hulp bij bevallingen. Daarnaast bezoeken onze gezondheidspromotieteams verschillende locaties in de industriestad, zoals fabrieken en scholen. Ze vertellen over de diensten van onze kliniek en geven voorlichting over seksuele en reproductieve gezondheid.