Gezin in tent in Moria-kamp, Lesbos, Griekenland

'Als we proberen te slapen, hebben we zelfs geen ruimte om onze benen uit te strekken,' vertelt Zeynab.

Het gezin, waaronder hun 97-jarige grootvader, delen een tent met nog 4 andere gezinnen, Lesbos, Griekenland. © Anna Pantelia/MSF

Zeynab en haar familie

Zeynab (rechts op de foto) leeft samen met haar familie in een tent op het Griekse eiland Lesbos. Een tijdje geleden is Zeynab gediagnosticeerd met een hersentumor. 'Een paar nachten geleden had ze een ernstige epileptische aanval, maar er was niemand die ons kon helpen,' vertelt haar broer gefrustreerd. Inmiddels is ze door een arts van Artsen zonder Grenzen doorverwezen naar het ziekenhuis voor onderzoeken.

Dadaab-vluchtelingenkamp  Kenia
Fatuma Bare met haar twee kids in het Dadaab-vluchtelingenkamp in Kenia. © Paul Odongo/MSF

Fatuma Bare en haar familie

Fatuma Bare zorgt voor haar twee jonge zoons, Abdirahman (4 jaar) en Abdullahi (2 jaar), die beide op jonge leeftijd gediagnosticeerd zijn met diabetes. Onze teams helpen haar met medicatie en hulpmiddelen. Fatuma hoopt op begrip en hulp voor gezinnen in vergelijkbare situaties. Ze hoopt op betere plek om te verblijven en betere toegang tot zorg.

jemen marib
Asifa en haar broertje Wardan zijn hevig getraumatiseerd door het conflict in Jemen. © Hesham Al Hilali/MSF

Asifa en Wardan

Een jaar geleden werd de woonplaats van Amara en haar twee kinderen, Asifa en Wardan, bezet door gewapende groepen. De familie is ervan overtuigd dat ze vermoord zullen worden. Ze zijn gevlucht naar Marib, Jemen. De kinderen zijn hevig getraumatiseerd. Dochtertje Asifa sluit zich af van anderen en heeft paniekaanvallen. Onze teams bieden de familie psychologische zorg en betrekken de kinderen bij verschillende activiteiten om hun zelfvertrouwen te versterken en hen weer kind te laten zijn.

reddingsoperaties op de Middellandse Zee
Mariam and son Anwal aan boord van de Ocean Viking. © Hannah Wallace Bowman

Mariam

De teams van Artsen zonder Grenzen hebben 90 mensen gered uit een rubberboot in nood. Een van de mensen aan boord was Mariam. ‘Ik heb 5 jaar in Libië doorgebracht. Ik was voortdurend bang. Er was geen rust. Ik sliep niet. Het verblijf in Libië heeft me gebroken’ vertelt Mariam. Ze is momenteel zwanger van haar tweede kind. Mariam krijgt aan boord medische zorg van onze teams.

Libanon Syrië vluchtelingenkamp
Safaa woont in een vluchtelingenkamp in Arsal, Libanon. © Tariq Keblaoui

Safaa El-Bdini

De zwangere Safaa woont in een vluchtelingenkamp in Arsal. Acht jaar geleden moest ze Syrië ontvluchten en sindsdien woont ze hier. Safaa maakt zich zorgen over de toekomst van haar kinderen. ‘Ik ga regelmatig naar de kliniek van Artsen zonder Grenzen om getest te worden en er zeker van te zijn dat de baby gezond is. Ze vertelden me vandaag dat de hartslag van de foetus normaal is en dat het natuurlijk groeit.’