Werken en wonen op missie

Laten we eerlijk zijn: de werk- en woonomstandigheden op missie met Artsen zonder Grenzen zijn nogal anders dan je misschien gewend bent.

Met als voordeel dat je de kans krijgt om met mensen van allerlei verschillende nationaliteiten en achtergronden te werken en samen te leven. En met als nadeel dat om je veiligheid ter plaatse te waarborgen, er vaak strikte voorschriften gelden die je bewegingsvrijheid beïnvloeden.

 

Waar moet je aan denken?

 

Werken voor Artsen zonder Grenzen is teamwork. Je doet dit werk niet alleen, je hebt elkaar nodig om resultaten te behalen. ‘Elkaar’ bestaat in dit geval uit 4 tot 10 uitgezonden hulpverleners van over de hele wereld waar je mee samenwerkt en uit (een grote groep) lokale aangenomen medewerkers. Het moet je dus liggen om om te gaan met mensen met verschillende achtergronden, culturen en talen. Je werkt vaak 6 dagen per week (en soms meer), maakt lange werkdagen en je maakt mooie maar ook verdrietige momenten mee. Je zult dan ook merken dat je ondersteuning bij elkaar in het team vindt.

 

Wonen doe je samen met de uitgezonden medewerkers op een terrein (een ‘compound’). Waar je woont kan variëren van een huis met ieder een kamer tot ieder een rieten of stenen hut. Het kan nogal basic zijn: denk aan een matrasje met een muskietennet bijvoorbeeld. Je kunt in de hoofdstad gestationeerd zijn, maar ook in een dorp in een afgelegen of geïsoleerd gebied op uren rijden of zelfs vliegen van de rest van de wereld.

 

 

Badkamer? Ook dat is anders. Het kan zijn dat je het zonder stromend en/of warm water moet doen, dat je doucht met een emmer en dat het toilet uit een constructie van hout, zeil en een septische put bestaat.

 

Voor je ontspanning en sport... moet je rekening houden met de veiligheidsvoorschriften die ter plaatse gelden. Dat kan betekenen dat je je buiten bepaalde tijden niet buiten het Artsen zonder Grenzen terrein mag begeven of alleen per auto, wat lastig kan zijn als je een fervent hardloper bent. Veel van onze hulpverleners passen daar met handigheid een mouw aan: er wordt samen gekookt, ze luisteren naar muziek, kijken samen films en series, trappen een balletje, lezen, of maken ochtendwandelingen. Voor sommige van onze missies geldt een zogenaamde R&R-regeling (Rest & Recuperation) wat inhoudt dat je bijvoorbeeld even naar de hoofdstad kunt ter ontspanning.

 

 

En het thuisfront? Het kan soms moeilijk zijn om niet thuis te zijn en bepaalde, belangrijke momenten te missen van familie & vrienden. Afhankelijk van de lokale internetsituatie, biedt e-mail, Skype en Whatsapp vaak uitkomst. Ieder project heeft minimaal één, soms een gezamenlijk, e-mailadres dat je kunt gebruiken.

 

Wil je het fijne weten van onze veiligheidsmaatregelen? En wat wij verstaan onder goed gedrag

En wat neem je mee op je missie? Neem een kijkje in de reistassen van logistieker Matt.